Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στο Σουδάν

Αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στο Σουδάν

Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο που κυβερνά το Σουδάν ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι απετράπη απόπειρα νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος και συνελήφθη μια ομάδα στρατιωτικών και στελεχών της υπηρεσίας πληροφοριών.

 

Η νέα απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από μερίδα των ένοπλων δυνάμεων και της υπηρεσίας πληροφοριών καταγράφηκε λίγο καιρό μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ, προέδρου επί 30 χρόνια, την 11η Απριλίου. Δώδεκα αξιωματικοί και 4 στρατιώτες συνελήφθησαν ενώ αρκετοί, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της ομάδας, ανακρίνονται, ανέφερε ο στρατηγός Τζαμάλ Όμαρ Ιμπραήμ, διευθυντής της επιτροπής ασφαλείας της στρατιωτικής κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα, το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο και η αντιπολίτευση κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και την έναρξη μιας τριετούς περιόδου μετάβασης, μετά την οποία θα διεξαχθούν εκλογές. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφτεί τις προσεχείς ημέρες. «Σκοπός της απόπειρας πραξικοπήματος ήταν να ακυρωθεί η συμφωνία» αυτή, είπε ο στρατηγός Ιμπραήμ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αντιπολίτευση — η οποία πρωτοστάτησε στις πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον του Μπασίρ — ζητούσε να υπάρξει πολιτική μεταβατική κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα, η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή, αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, και οι στρατηγοί συμφώνησαν να εναλλάσσονται στην ηγεσία της υπηρεσιακής, μεταβατικής κυβέρνησης.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ