Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΠενταρόφκι: «Να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας»

Πενταρόφκι: «Να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας»

Σε θέση αναμονής βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία, αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μολονότι υπήρξαν στο παρελθόν διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία αυτή θα επιταχυνόταν μόλις κλείσει το ονοματολογικό.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη DW o πρόεδρος της χώρας Στέβο Πενταρόφκι, υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι «κανένας εκ των κορυφαίων πολιτικών στην ΕΕ ή τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη δεν αντιτάσσονται στο να λάβει η Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», ενώ τονίζει ότι είναι σαφές ότι η έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το κατά πόσο η εκάστοτε προς ένταξη χώρα έχει πραγματοποιήσει «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Υπό αυτή την έννοια, σημειώνει ο Πενταρόφσκι, «η έκθεση προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία είναι απόλυτα σαφής. Καταδεικνύει ότι τα θεσμικά όργανα της χώρας έχουν κάνει καλή δουλειά. Επαναλαμβάνω μόνο μια φράση της έκθεσης: ‘Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα φωτεινό παράδειγμα στην περιοχή’. Πριν από μερικά χρόνια σε παλαιότερες εκθέσεις συναντούσαμε τη φράση, η οποία και σήμερα αποτελεί ακόμη κομμάτι του πολιτικού αφηγήματος, ότι πρόκειται για ένα ‘αιχμάλωτο κράτος’».

Ο Στέβο Πενταρόφσκι στη συνέντευξή του επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να δοθεί στη χώρα του συγκεκριμένη ημερομηνία για το άνοιγμα της πολυπόθητης ευρωπαϊκής προοπτικής. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η μεγαλύτερη πρόκληση στην όλη διαδικασία είναι η αναμονή. Οι πολίτες της χώρας μας επιθυμούν δικαίως την εντατικοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης και μια προοπτική για τους νέους ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική τους στην ίδια τους τη χώρα, αντί να μεταναστεύουν, γιατί στη χώρα δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Και βέβαια όλοι επιθυμούν επίσης αποτελεσματικούς θεσμούς κράτους δικαίου, που είναι διαφανείς και προσβάσιμοι από όλους. Κατά τη γνώμη μου είναι αδιαμφισβήτητο ότι σύντομα θα λάβουμε μια ημερομηνία».

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ