Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝTα τελευταία στοιχεία της επερχόμενης κακοκαιρίας "Ωκεανίς"

Tα τελευταία στοιχεία της επερχόμενης κακοκαιρίας “Ωκεανίς”

Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία  ο καιρός στη χώρα μας θα αλλάξει άρδην, αλλά πριν παρατηρήσουμε με ποιο τρόπο θα αλλάξει, πάμε να δούμε την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες.

Ανάλυση-Μελέτη Επερχόμενης Κακοκαιρίας!!

Ουσιαστικά, υψηλό πεδίο πιέσεων είχε εγκατασταθεί πάνω από τη λεκάνη της Μεσογείου, στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στα Βαλκάνια όπου σε συνδυασμό μεταφοράς πιο θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την Ελλάδα διατήρησε καλές καιρικές συνθήκες και με σχετική άνοδο της Θερμοκρασίας ακόμα και σε ανοιξιάτικα επίπεδα. Αυτό όμως κυρίως από την Παρασκευή απόγευμα με βράδυ θα αλλάξει σημαντικά με αποτέλεσμα να πάμε πάλι σε ένα αρκετά θα λέγαμε χειμωνιάτικο σκηνικό.

( Ο λόγος, που τείνει να συμβεί αυτό είναι διότι οι υψηλές πιέσεις και κυρίως η ράχη του αντικυκλώνα ( Ridge) θα ενισχυθεί και θα ανέλθει σε όλη την Δυτική με Βόρειο Δυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα στην αντίπερα όχθη ( Ανατολική Βόρειο Ανατολική Ευρώπη) να κατέλθουν από τα Βόρεια γεωγραφικά πλάτη και συγκεκριμένα από την Σιβηρία πιο ψυχρές αέριες μάζες σε συνδυασμό με χαμηλές πιέσεις αλλά και μεταφέροντας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Στη συνέχεια κατεβαίνωντας οι πιο ψυχρές αέριες μάζες περνώντας από τα Ουκρανικά εδάφη και την Μαύρη θάλασσα θα αρχίσουν να ενισχύονται σημαντικά. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι η ψυχρή αυτή μάζα θα ανατροφοδοτηθεί με υγρασίες και ότι άλλο αυτό συνεπάγεται.)

Μέχρι εδώ, η κατάβαση των πιο ψυχρών αερίων μαζών όντας με τα τελευταία τρέξιματα των μοντέλων έχει ξεκαθαρίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Όμως έχω έχουμε την αποκοπή του Αυλώνα ( Cut off mass). Με την Παράλληλη αποκοπή του Αυλώνα μεταφέρεται ένα βαρομετρικό χαμηλό οπου ακόμα βάση των τωρινών τρεξιμάτων δυστυχώς δεν έχει ξεκαθαρίσει η τροχιά και η θέση του. Πάμε τώρα να δούμε όλα τα σενάρια των προγνωστικών μοντέλων.

Α) {Global Forecasting System ( GFS) – Global Forecasting System Pararrel ( GFSP)} Μέση απόκλιση μεταξύ τους

Ουσιαστικά, το Παγκόσμιο Προγνωστικό Μοντέλο δείχνει να κατεβαίνει η ψυχρή μάζα προς την περιοχή μας χωρίς όμως τάχιστη αποκοπή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ψυχρή μάζα δείχνει να μπαίνει γρήγορα στη περιοχή μας και εν συνεχεία το βαρομετρικό χαμηλό να εγκαθίσταται η εντοπίζεται στην πλευρά του Ιονίου Πελάγους. Ύστερα, στοιχεία δείχνουν ότι βάση αυτού του παράγοντα δηλαδή ( με την είσοδο της Ψυχρής μάζας και την άνοδο του θερμού μετώπου) αλλά και το ήδη υπάρχων βαρομετρικό χαμηλό,δημιουργούν κυρίως ένα συνεσφιγμένο μέτωπο.

Όσον αφορά αυτό έχει κάποια αποτελέσματα. Η απότομη είσοδος του ψυχρού μετώπου υπερισχύει έναντι του θερμού μετώπου με αποτέλεσμα να μην παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο οι θερμοκρασίες στα 850 Hpa ( Εκτοπασκάλ) με αποτέλεσμα να υπάρχουν προϋποθέσεις δημιουργίας σε μορφή Στερεά δηλαδή χιονόπτωση, το λόγο θα τον εξηγήσουμε πιο κάτω δημιουργίας αυτών των προϋποθέσεων!! Αυτή τη κατάσταση μας παρουσιάζουν τα πρώτα μοντέλα!!
( ΠΟΣΟΣΤΌ ΕΠΑΛΉΘΕΥΣΗΣ 35% )

Β) ECMWF ( European Centre for Medium – range Weather Forecasts)

Παρακάτω, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Εκτιμήσεων μας δείχνει κάποιο άλλο σενάριο. Το Προγνωστικό Μοντέλο δείχνει όντως να κατεβαίνει τάχιστα η ψυχρή μάζα αλλά με τάχιστη αποκοπή με αποτέλεσμα το σενάριο του προηγούμενου Μοντέλου αυτομάτως να το ακυρώνει. Μαζί με την τάχιστη αποκοπή μεταφέρει Εκ Ιονίου Πελάγους ένα χαμηλό βροχοφόρου κυρίως τύπου με μεγάλες νεφικές μάζες με μεγάλες υγρασίες. Αυτό όμως μας δείχνει ναι μέν να σημειώνονται σημαντικά φαινόμενα αλλά με Στερεά μορφή να εντοπίζονται πάνω από μεγάλα υψόμετρα κυρίως σε ( Κεντρική και Νότια Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και στα δύο σενάρια θα έχει χιονοστρώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά έως μηδενικά υψόμετρα.)

Έπειτα, το χαμηλό δείχνει να απομακρύνεται αρκετά προς την Τυνησία, όπου τείνει να συμβεί λόγο του στάσιμου αντικυκλώνα στην Δυτικό Κεντρική Ευρώπη με αποτέλεσμα να μπλοκάρει την κυκλοφορία, το χαμηλό να κατέβει και να εισχωρήσει πιο χαμηλά και από την κεντρική Μεσόγειο κατ ‘ επέκταση στην Τυνησία με εκφυλισμό της μάζας και διατήρηση των θερμοκρασιακών επιπέδων πιο πάνω από τις αναμενόμενες χαμηλές τιμές.
( ΠΟΣΟΣΤΌ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ 40% )

Γ) Όσον αφορά το GEM ( Καναδικό Μοντέλο Πρόγνωσης) και το UKMO ( Αγγλικό Μοντέλο Πρόγνωσης) η κατάσταση είναι περίπου ενδιάμεση με τιι δύο προηγούμενες περιπτώσεις όπου δείχνει το χαμηλό να πηγαίνει αρχικά ανατολικά και έπειτα να δημιουργείται ένα νέο Επιφανειακό χαμηλό οπου αυτό το σενάριο φαίνεται για την Δευτέρα και θα ξανά γίνει εξέταση του με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία
( ΠΟΣΟΣΤΌ ΕΠΑΛΉΘΕΥΣΗΣ 25% )

Αν τώρα συνυπολογίσουμε όλα τα παραπάνω και βγάλουμε μια μέση απόκλιση των σεναρίων αυτών θα δούμε τα παρακάτω αποτελέσματα.

Από το ξεκίνημα του Σαββάτου σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία με την Θερμοκρασία στα 850 Hpa ( Εκτοπασκάλ) – 9 με – 10 Χιονοπτώσεις φαίνεται να σημειώνονται στα ημιπεδινά, ορεινά και ημιορεινά τμήματα κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Ουσιαστικά στη στάθμη των 750 mbar το ρεύμα θα είναι Βόρειο με Βόρειο Ανατολικό με αποτέλεσμα από τις προμεσημβρινές ώρες κιόλας, ισχυρές χιονοπτώσεις να σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Ενδεικτικά, τα υψόμετρα το πρωί του Σαββάτου θα εντοπίζονται στα 150 με 250 μέτρα.

Πιο αναλυτικά όμως, τα επίπεδα παγοποίησης προς το μεσημέρι θα πέσουν ακόμα και στα 0 με 50 μέτρα και ο δείκτης του Wet bulb zero level στα 50 με 100 μέτρα. Οι Χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι θα είναι αρκετά πυκνές σε Ανατολική, Δυτική, Κεντρική Μακεδονία με αξιόλογες πλέον χιονοστρώσεις, μέσα και οι πεδινές πόλεις έως περίπου και τη θάλασσα, παράλληλα και όλη η Ήπειρος θα δεχθεί μεγάλα ύψη χιονιού και βέβαια προς το απόγευμα και στη Θεσσαλία όπου θα πέσουν και εκεί τα επίπεδα παγοποίησης, ο δείκτης wet bulb zero level στα 100 με 150 μέτρα και αντίστοιχα στα 150 μέτρα και πάνω. Ουσιαστικά, στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας οι Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται μέχρι και το Απόγευμα Σε μηδενικά υψόμετρα. Επίσης παροδική χιονόπτωση και ίσως με ισχυρή ένταση θα σημειωθεί και στην πόλη του Βόλου αλλά και Σκιάθο Σκόπελο Αλόννησο ( ασθενή Χιονόπτωση) κυρίες από 100 με 150 μέτρα και πάνω.

Από το δεύτερο μισό του Σαββάτου ( δηλαδή το απόγευμα) διερχόμενη η μάζα από τα Βόρεια προς τα Νότια και Νότιο Ανατολικά τμήματα της επικράτειας τα επίπεδα παγοποιησης θα πέσουν αρκετά. Επιπρόσθετα, θα πέσουν και σε Χαλκιδική κυρίως ( 150 με 250 μέτρα ), ύστερα βάση του wet bulb zero level ( σε μηδενικό υψόμετρο) σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη κυρίως Ανατολική αλλά και μέχρι το ύψος της Βόρειας Εύβοιας σε υψόμετρο ( 250 με 300 μέτρα υψόμετρο). Όσον αφορά, για τις Βραδινές ώρες προοδευτικά τα υψόμετρα χιονόπτωσης βάση των Freezing Level ( επιπέδων παγοποίησης) αλλά και του wet bulb zero level στα 250 μέτρα με 350 μέτρα ίσως τοπικά λίγο πιο κάτω σε { Βόρεια ( Κόρινθο, Άργος Νεμέα), Κεντρική ( Τρίπολη, Κοσμά και όλη την ορεινη ζώνη) και Ανατολική ( Λακωνία πάνω από τα 250 με 300 μέτρα περίπου) } Πελοπόννησο, όπου ευνοεί και η μεταφορά της Ψυχρής μάζας στα 925 mbar όπου θα έχει και Νότιο Ανατολικό Ρεύμα. Κανονικές χιονοστρώσεις στα προαναφερθέν τμήματα θα σημειωθούν πάνω από τα 450 με 550 μέτρα κυρίως στο Διαμέρισμα της Λακωνίας. Στη Δυτική Ελλάδα ( Μεσσηνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρανία, Νησιά Ιονίου) οι Χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται πάνω από τα 550 με 650 μέτρα ενώ οι χιονοστρώσεις πάνω από 750 με 850 μέτρα υψόμετρο.

Ύστερα, Προς τις μεταμεσονύχτιες ώρες στη Στερεά Ελλάδα, Λαμία, Κεντρική Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα οι Χιονοπτώσεις θα κατέλθουν περίπου τα 250 με 350 μέτρα υψόμετρα τοπικά ίσως και λίγο πιο κάτω.
( Όσον αφορά για το κομμάτι της Αττικής τα υψόμετρα χιονοπτώσεων φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία να κατεβαίνουν πρόσκαιρα το πρωί της Κυριακής στα 150 με 200 μέτρα, ενώ χιονοστρώσεις πάνω από 350 με 450 μέτρα. Το παραπάνω αποτέλεσμα τείνει να γίνει διότι έχουμε ήδη την ύπαρξη υετού, όσον αφορά όμως για τις Θερμοκρασίες εδώ έχουμε τον εξής παράγοντα. Το ρεύμα στη στάθμη των 750 mbar όπως είπαμε πιο πάνω είναι Βόρειο Βόρειο Ανατολικό από εκεί και πάνω δηλαδή από τα 850 με 900 mbar τείνει να έχει Νότιο Νότιο Ανατολικό με Νότιο Δυτικό ρεύμα. Συνήθως, αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει αποκομμένος Αυλώνας ( Σενάριο Ευρωπαϊκού Μοντέλου ) στη Κεντρική Μεσόγειο οπου και αυτό συμβαίνει με αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις να έχουμε Αναστροφή της Ψυχρής αέριας Μάζας και λόγο του στρώματος που είναι Ισοθερμο για αυτό το λόγο δεν συμπεριλαμβάνεται τόσο η στάθμη θερμοκρασίας των 850 Hpa ( Εκτοπασκάλ) ( Ποσοστό επαλήθευσης 25 με 30 %).

Τέλος, Στα υπόλοιπα παράκτια τμήματα ( Ανατολική Πελοπόννησος, Αιγαίο Πέλαγος Κεντρικό Νότιο, Νότιο Ανατολικό και Κρήτη θα σημειωθούν ισχυρές βροχές με καταιγίδες ενώ οι Χιονοπτώσεις στη Κρήτη θα εντοπίζονται πάνω από τα 900 με 1000 μέτρα ενώ το βράδυ του Σαββάτου με Ξημερώματα Κυριακής θα κατέλθουν στα 850 με 900 μέτρα υψόμετρο.

Με Εκτίμηση η Διαχειριστική Ομάδα του KAIROS.GR

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ