Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΕκπαιδευτική Ημερίδα στο πλαίσιο του 6ου Μαραθωνίου Ναυπλίου

Εκπαιδευτική Ημερίδα στο πλαίσιο του 6ου Μαραθωνίου Ναυπλίου

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου Ναυπλίου κ. Δημήτρης Κωστούρος και ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard κ. Ιωάννης Πετρόπουλος

με χαρά σας προσκαλούν την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα διαλέξεων «Οικογένειας Νίκου Μαζαράκη» του ΚΕΣ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 6ου Μαραθωνίου Ναυπλίου, σε εκπαιδευτική ημερίδα όπου συμμετέχουν οι ομιλητές:

Παναγιώτης Χαλβατσιώτης
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Διαβήτη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική – Μονάδα Έρευνας & Διαβητολογικό Κέντρο ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν»
Τίτλος ομιλίας: Μοριακοί Μηχανισμοί Άθλησης: Οξειδωτικό Στρες

Ευγενία Χερουβείμ
Εργοφυσιολόγος, Sports Excellence, Τμήμα Αθλητικής Αριστείας,
Α’ Ορθοπαιδική Κλινική, ΕΚΠΑ
Τίτλος ομιλίας: Κρίσιμοι παράγοντες για τη βελτίωση μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου σε αθλητές Μαραθωνίου

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard και τον Δήμο Ναυπλιέων – Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Μονάδας Αθλητικής Αριστείας “Sports Excellence” που λειτουργεί κάτω από την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύντομη περίληψη ομιλίας κυρίου Παναγιώτη Χαλβατσιώτη:
Το DNA του προϊστορικού ανθρώπου, που έχει μηδαμινές διαφορές με το δικό μας, έδινε τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας με την μορφή λίπους, επειδή η τροφή δεν ήταν απαραίτητα διαθέσιμη καθημερινά. Παράλληλα το εχθρικό για τη ζωή περιβάλλον απαιτούσε παραγωγή θερμότητας από το σώμα και υπήρχε ένα καθεστώς συνεχούς κίνησης, είτε για αναζήτηση τροφής ή για την αποφυγή επιβλαβών και επικίνδυνων καταστάσεων.

Σήμερα το DNA μας, επειδή συνεχίζει να κατευθύνει το σώμα να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή του λίπους, προσαρμοζόμενο όμως στον σύγχρονο τρόπο ζωής με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που προσφέρονται πλούσια σε καθημερινή βάση, καθώς και με μειωμένη τη φυσική δραστηριότητα λόγω των αυτοματισμών, έχει οδηγήσει τους πληθυσμούς των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών στην παχυσαρκία με αυξημένη νοσηρότητα. Η υπερπροσφορά τροφής μεγιστοποιεί την παραγωγή ενδογενών οξειδωτικών σωμάτων και αφού η μειωμένη φυσική δραστηριότητα αποστερεί από τους ιστούς μας την φυσική αντιοξειδωτική άμυνα, οδηγούμαστε σε οξειδωτικές βλάβες των ιστών και επομένως στην ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, η νόσος του Alzheimer και ποικίλα άλλα.

Η επιμελημένη όμως διατροφή για τον περιορισμό του οξειδωτικού φορτίου και η υιοθέτηση προγραμμάτων τακτικής άσκησης, με στόχο την ενεργοποίηση των αντιοξειδωτικών μας λειτουργιών, είναι η διαδικασίες που απαιτούνται για να ανακτήσουμε την υγεία μας.

Σύντομο βιογραφικό κυρίου Παναγιώτη Χαλβατσιώτη:
Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Mount Sinai, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ με υποτροφία του Ωνάσειου Ιδρύματος. Έλαβε τον τίτλο του παθολόγου και διετέλεσε fellow στην Ενδοκρινολογία στη Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, ΗΠΑ. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες είναι επικεντρωμένες στον μεταβολισμό του μυϊκού ιστού και έχει εξειδικευθεί στον σακχαρώδη διαβήτη. Υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αιρετό Μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου ως και Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Σύντομη περίληψη ομιλίας κυρίας Ευγενίας Χερουβείμ:
Η ικανότητα διατήρησης υψηλής έντασης άσκησης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γνωστή ως αντοχή αποτελεί μια από τις συνιστώσες της φυσικής κατάστασης και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αθλητική απόδοση τόσο σε παρατεταμένες όσο και σε σύντομες επαναλαμβανόμενες αθλητικές δραστηριότητες. Αναφέρεται, επίσης, ως καρδιοαναπνευστική ή αερόβια αντοχή. Οι βασικότεροι παράγοντες που προσδιορίζουν την αερόβια αντοχή είναι: α) η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, β) το ποσοστό της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max) που μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης και γ) η ενεργειακή οικονομία. Η αποτελεσματικότητα ενός προπονητικού προγράμματος με κύριο στόχο τη βελτίωση της αερόβιας αντοχής, όπως αυτή ποσοτικοποιείται από τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, εξαρτάται από την ένταση του εφαρμοζόμενου προπονητικού ερεθίσματος, την χρονική διάρκεια εφαρμογής αυτού του ερεθίσματος, το συνολικό χρόνο ανά προπονητική συνεδρία, την εβδομαδιαία συχνότητα άσκησης και τη συνολική διάρκεια εφαρμογής του προπονητικού προγράμματος. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του μεγέθους της βελτίωσης και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό των προγραμμάτων άσκησης.

Σύντομο βιογραφικό κυρίας Ευγενίας Χερουβείμ:
Απόφοιτη της ΣΕΦΑΑ Αθηνών κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με θέμα ο ρόλος της μυϊκής οξυγόνωσης στον καθορισμό της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης της βιολογίας της άσκησης. Υπήρξε ερευνήτρια και εργοφυσιολόγος στο Κέντρο Ερευνών Εντατικής & Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος ‘ΘΩΡΑΞ’ – Εργαστήριο Αναπνευστικής Λειτουργίας και Άσκησης με αντικείμενο απασχόλησης την αξιολόγηση της αναπνευστικής λειτουργίας & καρδιοαναπνευστικής κόπωσης σε αθλητές και ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Επιπλέον, υπήρξε εργοφυσιολόγος – γυμνάστρια στην 1η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Σωτηρίας στην Μονάδα Καρδιοαναπνευστικής Αποκατάστασης υπεύθυνη στην οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια & χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων και στη διεξαγωγή των εργομετρικών αξιολογήσεων. Έχει δημοσιεύσει 12 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά και έχει συμβάλει στην συγγραφή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Είναι εργοφυσιολόγος της Μονάδας Αθλητικής Αριστείας (Sports Excellence).

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ