Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΟ Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Τμ.Δ΄, 7μελής σύνθεση) έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η υπ’ αριθμ. 75812/6.7.2017

απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη -σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία, η σχετική υπουργική απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στο τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου (τουρισμού) είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός. Παράλληλα σημειώνεται ότι η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας και συγκριμένες περιόδους του έτους, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Απορρίφθηκαν στο σύνολό τους οι αιτήσεις ακύρωσης ως αβάσιμες και έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις υπέρ της ισχύος της εν λόγω υπουργικής απόφασης, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ.λπ.

Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και την 106η διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Επίσης, η μειοψηφία επεσήμαινε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2017 (100/2017), που έκρινε αντισυνταγματική και μη νόμιμη την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, έχει την δέουσα τεκμηρίωση.

Το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2017 παραμένει σε ισχύ και δεν ανατρέπεται. Η Κυριακή εξακολουθεί να είναι ξεχωριστή και αναντικατάστατη μέρα παρά τις πιέσεις από συγκεκριμένα και περιορισμένα συμφέροντα. Οι όποιες εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους αυστηρού δημόσιου συμφέροντος. Το δικαστήριο έκρινε την Υπουργική Απόφαση Παπαδημητρίου ως προς την ύπαρξη ή όχι των κριτηρίων (σαφώς οριοθετημένων τοπικών ορίων, χρονικών περιόδων και αιτιολόγησης) και απλά αποδεχόμενο ότι αυτά υφίστανται, την έκρινε συνταγματική.

Η ΕΣΕΕ και η πλειοψηφία των εμπόρων της χώρας σεβόμαστε μεν την απόφαση του Δικαστηρίου αλλά διαφωνούμε με το περιεχόμενό της. Άλλωστε, το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη οριακά με πλειοψηφία 4 έναντι 3 – μεταξύ των μειοψηφούντων και ο εισηγητής – δείχνει ότι το σκεπτικό της δεν είναι δεδομένο και μπορεί να ανατραπεί.

Η ΕΣΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιτάχθηκε μαχητικά σε κάθε προσπάθεια «ανοίγματος» των Κυριακών, παρουσιάζοντας με τεκμηριωμένο τρόπο την οπτική του μικρού εμπόρου και επιχειρηματία. Μόλις λάβουμε και μελετήσουμε την απόφαση θα καθορίσουμε και την αντίδρασή μας. Η θέση μας για πλήρη διαφύλαξη της Kυριακάτικης αργίας παραμένει σταθερή και θα συνεχίσουμε να τη διεκδικούμε.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ