Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΕκλογές 2019: Πώς θα ψηφίσουν οι εκτός Ελλάδας

Εκλογές 2019: Πώς θα ψηφίσουν οι εκτός Ελλάδας

Δύο εγκύκλιοι οδηγούν µέχρι τις κάλπες Ελληνες που ζουν στην ΕΕ και Ευρωπαίους πολίτες που κατοικούν στη χώρα µας

Μπορεί η συζήτηση για την ηµεροµηνία των εθνικών εκλογών να φουντώνει κάθε λίγο και λιγάκι, η κυβέρνηση πάντως έχει ήδη ξεκινήσει εντατικά τις προετοιµασίες των εκλογών της 26ης Μαΐου για την Ευρωβουλή, τους δήµους και τις περιφέρειες.

Το αρµόδιο υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει δύο εγκυκλίους, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισµα στις απαραίτητες διαδικασίες που αφορούν: Τους Ελληνες που κατοικούν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θέλουν να ψηφίσουν για το Ευρωκοινοβούλιο σαν να βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Τους αλλοδαπούς από κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατοικούν στην Ελλάδα και θέλουν να ψηφίσουν εδώ για το Ευρωκοινοβούλιο, τις δηµοτικές Αρχές αλλά και -για πρώτη φορά- τις περιφερειακές διοικήσεις.

Η εγκύκλιος του υπουργείου για τους Ελληνες που ζουν στην ΕΕ κυκλοφόρησε πριν από τις γιορτές και απευθύνεται στις κατά τόπους πρεσβευτικές και προξενικές Αρχές, οι οποίες οφείλουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες προετοιµασίες ενηµερώνοντας το κοινό και ετοιµάζοντας τα εκλογικά τµήµατα.

Οπως αναφέρεται, µεταξύ άλλων:

Ο σχεδιασµός των εκλογικών τµηµάτων ξεκινά από τα δεδοµένα των προηγούµενων ευρωεκλογών του Μαΐου 2014. Τότε είχαν στηθεί συνολικά 127 εκλογικά τµήµατα στις 26 χώρες (δεν περιλαµβάνεται πλέον η Μεγάλη Βρετανία). Τα 75 από αυτά τα τµήµατα αφορούσαν τους Ελληνες που κατοικούν στη Γερµανία, γύρω από τις πόλεις Αµβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Στουτγκάρδη και Φρανκφούρτη. Υπολογίζεται ότι στις εκλογές του 2014 είχαν ψηφίσει περίπου 10.000 Ελληνες του εξωτερικού, εκ των οποίων πάνω από τους µισούς ζούσαν στη Γερµανία.

Η ψηφοφορία για τους Ελληνες που ζουν στην ΕΕ θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Μαΐου, δηλαδή την παραµονή της διεξαγωγής τους στην Ελλάδα. Η καταµέτρηση των ψήφων όµως θα γίνει στην Ελλάδα, από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και τις επιτροπές που εδρεύουν στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα σταλούν οι σάκοι µε τα ψηφοδέλτια.
Οσοι θέλουν να συµµετάσχουν πρέπει να υποβάλουν αίτηση µέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) όταν ανακοινωθεί η σχετική προθεσµία. Για την υποβολή αίτησης αποτελεί προϋπόθεση να είναι οι αιτούντες γραµµένοι σε εκλογικό κατάλογο δήµου του ελληνικού κράτους και να µην έχουν στερηθεί το δικαίωµα του εκλέγειν.

Παρατράγουδα
Με βάση το τελικό πλήθος των αιτήσεων θα διαµορφωθεί και ο οριστικός κατάλογος των εκλογικών τµηµάτων. Το υπουργείο Εσωτερικών, µάλιστα, προειδοποιεί ευθέως ότι «θα πρέπει να αποφευχθούν τα φαινόµενα προηγούµενων ευρωεκλογών και ειδικά αυτών του 2014, κατά τα οποία, µεσούσης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, διατυπώθηκαν αιτήµατα από εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων ή συλλόγων για προσθήκη και της δικής τους πόλης στη σχετική λίστα της διαδικτυακής εφαρµογής».

Το υπουργείο θυµίζει τη σύγχυση που προκλήθηκε εκείνη την περίοδο: «Η ικανοποίηση αυτών των αιτηµάτων (για περισσότερα εκλογικά τµήµατα) παρουσίαζε µεγάλη δυσκολία, διότι προϋπέθετε τη δυνατότητα της οικείας Αρχής και του ΥΠΕΣ να διαχωρίσουν ανά πόλη τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις των εκλογέων της περιφέρειάς τους, καθώς και την παρέµβαση του ΥΠΕΣ στη διαδικτυακή εφαρµογή για την προσθήκη νέων πόλεων στη λίστα επιλογής και τη µεταφορά των αντίστοιχων εκλογέων σε αυτές.

Το 2014 είχαν στηθεί συνολικά 127 εκλογικά τµήµατα στις χώρες της ΕΕ

Επιπλέον, τούτο είχε ως αποτέλεσµα τον πολλαπλασιασµό των αιτηµάτων και από άλλες ελληνικές κοινότητες πόλεων, οι οποίες όµως είχαν σχετικά µικρό πληθυσµό Ελλήνων. Μάλιστα, ορισµένα αιτήµατα υποβλήθηκαν µε έντονα πιεστικό τρόπο και σε χρόνο που πλησίαζε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ σε κάποια περίπτωση που ικανοποιήθηκε σχετικό αίτηµα για τη σύσταση εκλογικού τµήµατος, ο αριθµός των εκλογέων που ψήφισαν ανήλθε στο 1/5 των εγγεγραµµένων».

Αλλοδαποί κάτοικοι Ελλάδας
Αντίστοιχα προβλήµατα που προκλήθηκαν το 2014 προσπαθεί να προλάβει και η άλλη εγκύκλιος του υπουργείου (24/12/18) για πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στην Ελλάδα και θέλουν να ψηφίσουν για την Ευρωβουλή, τους δήµους και τις περιφέρειες. Με βάση τις τελευταίες ρυθµίσεις, Ευρωπαίοι πολίτες µπορούν να είναι υποψήφιοι και για το αξίωµα του δηµάρχου αλλά και για εκείνο του περιφερειακού συµβούλου.

Αντίστοιχα, µπορούν να ψηφίσουν για τις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές εφόσον εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήµου του τόπου κατοικίας τους. Η προθεσµία για την παραπάνω εγγραφή λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Το ζήτηµα είναι ότι στις προηγούµενες εκλογές του 2014 αρκούσε µια αίτηση στον δήµο και η ταυτότητα του ενδιαφεροµένου. Αυτό είχε ως συνέπεια να δηµιουργηθούν προβλήµατα ειδικά σε µικρούς νησιωτικούς δήµους, όπου οι εκλογείς είναι λίγοι και το αποτέλεσµα επηρεάζεται εύκολα όταν ξαφνικά προκύψουν 50 ή 100 ψηφοφόροι «από το πουθενά».

Ευρωπαίοι πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα πρέπει να αποδείξουν ότι εδώ βρίσκεται η µόνιµη κατοικία τους

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Νισύρου στα ∆ωδεκάνησα, όπου κατόπιν προσφυγής διαγράφηκαν 157 αλλοδαποί ψηφοφόροι από τους εκλογικούς καταλόγους. Ετσι, τώρα το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τον ενδιαφερόµενο πολίτη κράτους της ΕΕ:

Να δηλώσει αναλυτικά την ακριβή διεύθυνση κατοικίας του στην Ελλάδα και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Να αποδείξει ότι η κατοικία αυτή αποτελεί τον τόπο κύριας και µόνιµης εγκατάστασής του. ∆εδοµένου ότι η µονιµότητα της εγκατάστασης δεν µπορεί να προκύψει από έναν ελάχιστο χρόνο παραµονής, οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να λάβουν βεβαίωση µόνιµης κατοικίας από τον ίδιο τον δήµο στον οποίο θα ζητήσουν εγγραφή. Κατά συνέπεια, ο δήµαρχος αναλαµβάνει τη σχετική ευθύνη και όσοι πιθανόν διαφωνούν µπορούν να καταθέσουν ενστάσεις µετά τη λήξη της προθεσµίας υποβολής των αιτήσεων στις 28/2/19.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ