Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟρκίστηκε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου

Ορκίστηκε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, δύο μήνες μετά τη νίκη του στις εκλογές, με την υπόσχεση ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, το βίαιο έγκλημα και θα δώσει νέα ώθηση στην παραπαίουσα οικονομία της χώρας.

 

Ο 63χρονος πρώην λοχαγός του στρατού και για πολλά χρόνια γερουσιαστής, έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει ριζικά τη Βραζιλία από την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες η αριστερά και η κεντροδεξιά. Στις προθέσεις του είναι επίσης η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με τη Δύση και ιδίως με τις ΗΠΑ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στην ορκωμοσία από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Μια ένδειξη αυτής της «διπλωματικής στροφής» είναι το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Η αριστερά, και κυρίως το Κόμμα των Εργατών του πρώην προέδρου Λούλα, μποϊκοτάρισε την τελετή.

Πριν ξεκινήσει η τελετή, ο Μπολσονάρου και η σύζυγός του διέσχισαν την Μπραζίλια μέσα σε μια ανοιχτή Rolls Royce, ενώ οι υποστηρικτές του τον επευφημούσαν επαναλαμβάνοντας ρυθμικά το προεκλογικό σύνθημά του: «Η Βραζιλία πάνω απ’ όλα, ο Θεός πάνω απ’ όλους».

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ