Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓΥΝΑΙΚΑΧριστούγεννα: Πως να διατηρήσουμε τα Έθιμα μας βοηθώντας τα παιδιά μας... Άρθρο...

Χριστούγεννα: Πως να διατηρήσουμε τα Έθιμα μας βοηθώντας τα παιδιά μας… Άρθρο της παιδιάτρου Πηνελόπης Ν. Παλαιολόγου

Στη νέα σειρά άρθρων για κλάδους της υγείας εντάσσεται και αυτή η ανάρτηση.

Πρόκειται για θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος, που ενδιαφέρουν όλους μας και είναι γραμμένα από καταξιωμένους στον κλάδο τους επιστήμονες.

Το θέμα αυτής της ανάρτησης αφορά την κοινωνικοποίηση και την ψυχική υγεία του παιδιού μας σε σχέση με τις ημέρες των εορτών και είναι γραμμένο από την παιδίατρο κα Πηνελόπη Ν. Παλαιολόγου.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι ημέρες γιορτής και χαράς για όλη την οικογένεια. Είναι οι ημέρες που όλοι ερχόμαστε πιο κοντά μεταξύ μας, φτιάχνουμε γλυκά, στολίζουμε το σπίτι και δημιουργούμε μία ευχάριστη ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Είναι υποχρέωση όλων των ενηλίκων να διατηρούμε και να αναβιώνουμε τα έθιμα των εορτών και να τα μοιραζόμαστε με τα παιδιά μας. Ακόμα και αν τα παιδιά δεν μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά ο στόχος είναι να βρίσκονται κοντά μας και να τους εξηγούμε τι ακριβώς κάνουμε και γιατί.

Οι συνηθισμένες παραδόσεις των Χριστουγέννων περιλαμβάνουν:

Α) Το στόλισμα του δέντρου. Μετατρέψτε την απλή αυτή διαδικασία σε μία ευχάριστη οικογενειακή εμπειρία και αφήστε το παιδί σας να βάλει τη δική του πινελιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας

Β) Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Πείτε στο παιδί σας ποιες ημέρες λένε τα κάλαντα, παραμονή Χριστουγέννων, παραμονή Πρωτοχρονιάς και παραμονή των Θεοφανείων. Κάνετε μαζί πρόβα τα λόγια και ενθαρρύνετε τα να τα τραγουδήσουν σε όσα περισσότερα σπίτια μπορούν. Με αυτό τον τρόπο συνδέεται το παιδί με τους συγγενείς, γείτονες και οικογενειακούς γνωστούς.

Γ) Άγιος Βασίλης. Μιλήστε στο παιδί σας για τον Άγιο Βασίλη και εξηγήστε του ότι σύμφωνα με τον μύθο είναι εκείνος που φέρνει τα δώρα στα παιδιά.

Δ) Χριστουγεννιάτικες κάρτες. Φτιάξτε μαζί με το παιδί σας κάρτες Χριστουγέννων. Γράψτε ευχές και ταχυδρομήστε τες σε κάποιο μακρινό αγαπημένο πρόσωπο. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα του και να δείχνει το σεβασμό του ως προς τους άλλους.

Ε) Βασιλόπιτα και γλυκά. Αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό και παλαιότερο έθιμο των Χριστουγέννων. Φτιάξτε τα γλυκά μαζί με το παιδί σας ή αν είναι αρκετά μικρό τοποθετήστε το σε τέτοιο σημείο ώστε να βλέπει τι κάνετε. 

Μέσα από τα έθιμα τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν τους κοινωνικούς ρόλους καθώς και την παράδοση του τόπου μας.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ