Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΚΚΕ Αργολίδας: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι πολλά

ΚΚΕ Αργολίδας: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι πολλά

Για άλλη μια χρονιά, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας έρχονται αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει τον ίδιο ακριβώς αντιλαϊκό δρόμο των προηγουμένων κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που οδηγεί ξεκάθαρα στο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. 

 Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι πολλά όπως οι ελαιοπαραγωγοί, που έπαθαν σοβαρή ζημιά από τον δάκο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πρόκειται να λείψουν από το οικογενειακό εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών, οι κτηνοτρόφοι, με τη συνεχόμενη μείωση της τιμής πώλησης του πρόβειου και γίδινου γάλακτος που μαζί με την η απόφαση της γαλακτοβιομηχανίας ΗΠΕΙΡΟΣ να διακόψει την συνεργασία μαζί τους, τους οδηγεί στον αφανισμό. Ο αποχαρακτηρισμός περιοχών από μειονεκτικές με βάση κατευθύνσεις της Ε.Ε, διακόπτει από εκατοντάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους τις επιδοτήσεις που δίνονταν λόγω δυσκολίας καλλιέργειας του εδάφους (εξισωτικές αποζημιώσεις). Συγχρόνως το ζήτημα της εξαγωγικής βιομηχανίας  Γ.Ν Φραγκίστας “GEFRA” που λόγω οικονομικών δυσχερειών, όπως επικαλείται,  χρωστά σε πολλούς αγρότες του νομού μας τη σοδειά  φέρνοντας τους κυριολεκτικά σε απόγνωση.  

Τα μνημόνια- που ζουν και βασιλεύουν με ό,τι τα συνοδεύει, που στήριξαν και ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, παρόλο που οι εκπρόσωποι τους παρουσιάζονται ως «δήθεν» υπερασπιστές των δικαιωμάτων των φτωχών αγροτών – είναι βασικά εργαλεία που εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις κάνοντας τες ακόμα πιο ανταγωνιστικές, παρόλο που οι πολιτικοί εκπρόσωποι  των κομμάτων αυτών θέλουν να μας πείσουν ότι γίνονται για το καλό μας!  

Αλλά αυτός είναι και παραμένει ο στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Κι αυτό δεν μπορεί να το κρύψει η μεταξύ τους κάλπικη αντιπαράθεση. Αυτή η αντιπαράθεση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, για παράδειγμα γύρω από τα λεγόμενα “αντίμετρα” και την αναστολή της μείωσης συντάξεων με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού, αποδείχθηκε ξανά κάλπικη. Αποδεικνύεται μάλιστα διπλά κάλπικη για τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους. 

Και αυτό γιατί: 

Οι συντάξεις του ΟΓΑ πήγαν στα τάρταρα, με τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου. Από 460 στα 320 ευρώ. 

Το “αντίμετρο” της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα έχει καμία ελάφρυνση στην πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Το 90% θα εξακολουθεί να πληρώνει παραπάνω εισφορές από ό,τι πλήρωνε πριν τον γνωστό νόμο – λαιμητόμο, αφού παραμένουν το κατώτερο πλαφόν στο ασφαλιστικό εισόδημα και το αυξημένο ποσοστό κράτησης 

Η κυβέρνηση δικαιολογείται ότι τώρα θα ελαφρύνει ασφαλιστικά, κατά 17 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τους πιο εύπορους αγρότες, το 10%, γιατί τους είχε επιβαρύνει πολύ. Ενώ τους μικρομεσαίους ισχυρίζεται ότι τους έχει ήδη ελαφρύνει με τον νόμο Κατρούγκαλου. Πρόκειται για τρικ παραπλάνησης. Και αυτό το μέτρο θα επιφέρει μια νέα μείωση στις συντάξεις εξαθλίωσης. 

Ο προϋπολογισμός ξεχειλίζει από “αντίμετρα” προς το κεφάλαιο. Όπως για παράδειγμα τα 1,1 δισ. περίπου ευρώ, μόνο για τις απαλλαγές ή μειώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων και άλλων πρώτων υλών, σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδόχους, ιδιωτικές κλινικές. 

Ούτε ένα ευρώ για φθηνό πετρέλαιο στους αγρότες και κτηνοτρόφους, που θα μείωνε το κόστος παραγωγής. Ούτε ένα ευρώ για κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, για προστασία και αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές. Όπως και από το αποθεματικό του, το οποίο σιγά – σιγά εξανεμίζεται και οδηγείται σε βέβαιη χρεοκοπία, δυστυχώς, όπως έγινε με τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Επιβεβαιώνεται καθημερινά αυτό που εκτιμά το ΚΚΕ, ότι το τι θα παραχθεί, τι θα εισαχθεί, όλο και περισσότερο έχει κριτήριο την κερδοφορία λίγων βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, τραπεζών. Την ίδια στιγμή, όμως, οι τιμές για τον παραγωγό παίρνουν τον κατήφορο. 

 Η κυβέρνηση αυτή υπηρετεί την καπιταλιστική ζούγκλα, όπως και οι προηγούμενες. Δεν χωράνε πλέον αυταπάτες. Καμία προσδοκία από τις δήθεν μάχες που λέει ότι δίνει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021 – 2027, που η εφαρμογή της περιλαμβάνει όλα τα αντιλαϊκά  δεινά για τους αγρότες. 

Προκλητικό είναι δε το δήθεν ενδιαφέρον του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) κ. Μανιάτη και του βουλευτή της ΝΔ κ. Αδριανού που οι ίδιοι και τα κόμματά που εκπροσωπούν  ψήφισαν και υλοποίησαν κατά γράμμα  την Κ.Α.Π της Ε.Ε, στήριξαν και στηρίζουν την Κ.Α.Π και τώρα  τάχα κόπτονται για τη διάσωση των φτωχών αγροτών! 

Όλοι αυτοί και οι κυβερνήσεις τους, επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να βάλουν στο χέρι μαζί πολλούς μικρούς παραγωγούς, που θα επιβιώσουν για όσο τους είναι απαραίτητο στον ανταγωνισμό τους. Όταν δεν θα τους χρειάζονται, θα τους καταστρέψουν όλους μαζί. 

Υπάρχει η θετική πείρα των αγώνων, της οργάνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς σε αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες, με την πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ. 

Ο συντονισμός με το ταξικό εργατικό κίνημα και τις άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις, των ΕΒΕ, των γυναικών, της νεολαίας. Οι αλλαγές που έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργάτες, οι ΕΒΕ, οι γυναίκες, η νεολαία, θα προέλθουν από τα κάτω με γερή οργάνωση και αγώνα παντού. Με την οικοδόμηση της συμμαχίας τους. Σε συμπόρευση με ένα ισχυροποιημένο ΚΚΕ παντού.

9/12/2018

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ