Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤο βιβλίο του Κων.Γκότση "Δημοτικά τραγούδια" αύριο στον “Παλαμήδη”

Το βιβλίο του Κων.Γκότση “Δημοτικά τραγούδια” αύριο στον “Παλαμήδη”

Αύριο Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και ώρα 8 μ.μ., στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Γκότση: «Δημοτικά τραγούδια: Μελέτες, σχόλια».

Μαζί με τον συγγραφέα, το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
– Παντελής Κυπριανός, καθηγητής ΤΕΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Πατρών
– Γεωργία Παρπαρούση, μουσικολόγος, διδάσκουσα στο ΤΕΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Πατρών

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Σοφία Πανταζή, φιλόλογος και πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης».

Στο βιβλίο παρουσιάζονται μελέτες για το δημοτικό τραγούδι. Με αφορμή το θέμα του «κάστρου της Ωριάς» τίθεται προς συζήτηση η μεθοδολογία προσέγγισης των δημοτικών τραγουδιών και τα «αδιέξοδα» της πάση θυσία αναζήτησης ιστορικών γεγονότων σ’ αυτά.
Προσεγγίζεται επίσης το ανθρώπινο σώμα στα κλέφτικα τραγούδια, όπου παρουσιάζεται πρωτίστως ως αρματωμένο σώμα, που «μάχεται», αλλά και προβάλλεται ως τέτοιο.

Ο Κωνσταντίνος Γκότσης γεννήθηκε το 1957 στην Πρόσυμνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο PARIS I (Σορβόννη) μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Αντιλήψεις για το ανθρώπινο σώμα στην “παραδοσιακή” ελληνική κοινωνία: δημοτικά τραγούδια, παροιμίες, τελετουργίες».
Δίδαξε στο Τ.Ε.Ι. της Αθήνας (Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας) από το 1998 μέχρι το 2008, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών) το 2004 και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), στο τμήμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», από το 2005 μέχρι το 2014 και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Ασκεί δικηγορία στο Ναύπλιο από το 1990 μέχρι σήμερα.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ