Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΝόμος στην Ουγγαρία απαγορεύει σε αστέγους να κοιμούνται στον δρόμο

Νόμος στην Ουγγαρία απαγορεύει σε αστέγους να κοιμούνται στον δρόμο

Έντονες επικρίσεις έχει δεχτεί ένας αυστηρός νέος νόμος στην Ουγγαρία, ο οποίος απαγορεύει στους άστεγους να κοιμούνται στο δρόμο. Ο νέος νόμος τέθηκε σήμερα σε ισχύ, προκαλώντας διαμαρτυρίες από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ο νόμος τίθεται σε ισχύ έπειτα από μια συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε τον Ιούνιο και χαρακτηρίζει έγκλημα τον ύπνο στον δρόμο, δίνοντας στην αστυνομία την εξουσία να διατάσσει τους άστεγους να πηγαίνουν σε καταφύγια. Σε περίπτωση που οι άστεγοι υπακούσουν τρεις φορές σε διάστημα 90 ημερών, τότε οι αρχές μπορούν να τους θέσουν υπό κράτηση και να καταστρέψουν τα υπάρχοντά τους.

Η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει υποστηρίξει πως ο νέος νόμος στοχεύει στο να προσφερθούν στους άστεγους κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και έχουν εξοικονομηθεί χρήματα για να τους βοηθήσουν. Όμως ο Γκάμπορ Ιβάνι, ο οποίος ηγείται της οργάνωσης Oltalom (Καταφύγιο) που διαχειρίζεται καταφύγια αστέγων με 600 κλίνες στη Βουδαπέστη, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν διεξήγαγε έναν διάλογο με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις πριν υιοθετήσει τη νομοθεσία.

«Πιστεύουμε πως είναι ανάγκη να δώσουμε στους αστέγους επιπλέον βοήθεια και όχι επιπλέον δικαιώματα», δήλωσε ο υφυπουργός Μπενς Ρετβάρι, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο HirTv.

Την Κυριακή περίπου 500 διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά του νόμου έξω από το ουγγρικό κοινοβούλιο.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ