Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠροσφυγή στο ΔΝΤ συστήνει η Γερμανία στην Τουρκία

Προσφυγή στο ΔΝΤ συστήνει η Γερμανία στην Τουρκία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, μιλώντας με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παρότρυνε την τουρκική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

 

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, όπως γράφει το Spiegel, ενθάρρυνε τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ να επανεξετάσει την αρνητική στάση της Τουρκίας ενώ ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ του απάντησε ότι θα επισκεφθεί τις χώρες του κόλπου προκειμένου να αναζητήσει βοήθεια από φιλικές κυβερνήσεις. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ρωσία θα προσφέρει χρήματα στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ ζητά από την Αγκυρα σημαντική αύξηση των επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει «επειγόντως» καθώς, μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα.

«Τα κλιμάκια του Ταμείου έχουν υπολογίσει το ύψος του προγράμματος βοήθειας για την Τουρκία. Ανάλογα με τον σχεδιασμό, θα χρειαστούν από 30 έως 70 δις δολάρια» σημειώνει το ρεπορτάζ του Spiegel και καταλήγει: «Μέχρι το τέλος του έτους, κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 230 δις ευρώ, δηλαδή, περισσότερο από το ¼ του ΑΕΠ της χώρας».

Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας, επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ύφεση στην οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ