Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΚαταστρεπτικό το τελευταίο δίμηνο για τους παραγωγούς της Αρκαδίας

Καταστρεπτικό το τελευταίο δίμηνο για τους παραγωγούς της Αρκαδίας

Καταστρεπτικό αποδείχθηκε το τελευταίο δίμηνο για τους παραγωγούς της Αρκαδίας, που είδαν τους κόπους τους να χάνονται λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “‘Υπαιθρος χώρα”.

 

Αμπέλια και πατάτες υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές, καθώς από τις 15 Ιουνίου και μέχρι πριν από λίγες μέρες οι βροχοπτώσεις μετά το μεσημέρι ήταν ακατάπαυστες.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο της Ένωσης Αρκαδίας, Βαγγέλη Παρασκευόπουλο, οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο «είναι κυρίως της Μαντινείας και λιγότερο της Τεγέας. Οι καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές είναι κυρίως τα αμπέλια και οι πατάτες, που τώρα ξεκινά η συγκομιδή τους. Το ποσοστό της ζημιάς σε αυτές υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 30%. Στα σταφύλια η ζημιά φαίνεται να ξεπερνά το 70%».

Σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι ζημιές σε μαρούλι και ντομάτες. Τα δυσάρεστα νέα φυσικά είναι, όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο Βαγγέλης Παρασκευόπουλος, ότι «ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τα αμπέλια που χάθηκαν λόγω περονόσπορου, αν και αυτός προήλθε από τις κλιματολογικές συνθήκες». Πάντως, ο ΕΛΓΑ αναμένεται να προχωρήσει σε αναγγελίες, ώστε να κινηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των παραγωγών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ