Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΟ Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του - Οι σύγχρονοι τον Σπύρο Μαρίνο…...

Ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του – Οι σύγχρονοι τον Σπύρο Μαρίνο… Άρθρο του Μιχάλη Καζά

Ένα από τα άσχημα, που κουβαλάει μέσα της η ράτσα μας εδώ στην Ελλάδα, είναι ότι είμαστε εύκολα έτοιμοι να φάμε τον πλησίον μας, τον γειτονά μας, τα ίδια μας τα παιδιά προκειμένου να περάσει το δικό μας.

 

Άρθρο του
δημοσιογράφου
– οικονομολόγου
Μιχάλη Καζά

Οι πάνσοφοι πρόγονοι μας συμπεριέλαβαν αυτό το χαρακτηριστικό μας μέσα στην μυθολογία, με τον μύθο του παιδοκτόνου Κρόνου. Πανούργος και φιλόδοξος ο Τιτάνας, ανέτρεψε τον πατέρα του με τη βοήθεια της Γαίας, αλλά φοβούμενος μια ίδια μοίρα κατάπινε τα παιδιά του. Ευτυχώς όχι και τον Δία… Κρόνοι σε αυτή την μεριά του πλανήτη υπάρχουν πολλοί. Κάτι παρόμοιο παρακολουθούμε και στις μέρες μας, με το τι γίνεται στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου.

 

Εβδομάδες και μήνες τώρα παρακολουθώ αυτή την μάχη που γίνεται μέσα και γύρω γύρω από το Λιμεναρχείο με στόχο τον μη αρεστό τα τελευταία χρόνια στην Δημοτική Αρχή Λιμενάρχη Σπύρο Μαρίνο.

Σε αυτή την χώρα και σε αυτόν τον τόπο,  το να κάνεις καλά την δουλειά σου δημιουργεί αντιζηλίες, γιατί κάποιοι άλλοι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Η εξουσία θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των πάντων, γιατί έτσι στηρίζει την δική της οντότητα. Το καθεστώς πρέπει να έχει ρίζες, με υποτακτικούς και υποταγμένους για να μπορεί να αντλεί δύναμη επιβολής. Να μπορεί να εξαγοράζει ψήφους ρουσφετολογώντας.

Κάπως έτσι είχαν διαμορφωθεί τα πράγματα τον τελευταίο καιρό και στο Λιμεναρχείο και σε κάποιες ακόμη δημόσιες υπηρεσίες. Αμέτοχοι δεν είναι ούτε φυσικά και κάποιοι από τους “έχοντες” στην πόλη ιδιώτες, που προωθούν τα συμφέροντα τους έχοντας “κολλητό τον δήμαρχο”.

Όλοι το ξέρουμε πόσο σιχαμερά λειτουργεί η “ντόπια εξουσία”. Οι εκλογές ήρθαν πιο κοντά, ο λιμενάρχης ήταν “μη ελεγχόμενος”, έπρεπε να φύγει…

Τον Σπύρο Μαρίνο τον φάγανε λίγους μήνες πριν τελειώσει την υπηρεσία του στο Λιμενικό Σώμα και αποστρατευτεί. Τον έστειλαν στην Πάτρα με την ευχή μέρους της πόλης και την διαφωνία του μεγαλύτερου μέρους δημοτών, που γνωρίζουν ότι ο Μαρίνος ήταν ο άνθρωπος που εγγυόταν την πρόοδο του λιμανιού της πόλης και την καλή προσφορά υπηρεσιών σε ολόκληρο τον Αργολικό κόλπο. Ο Σπύρος ήταν το πρόσωπο πίσω από την αναβάθμιση του Ναυπλιώτικου λιμανιού. Κανένας άλλος, διότι κανένας άλλος δεν έχει γνώση περί αυτού.

Εγώ δεν θα προσπαθήσω να χαιρετήσω τον λιμενάρχη μας και να του ευχηθώ καλή αποστρατεία και να είναι καλά να απολαύσει την σύνταξη του.

Από τον Σπύρο Μαρίνο, εγώ θέλω να ζητήσω να ξεπεράσει γρήγορα τα της μεταθέσεως και να στρέψει το μυαλό του στο πως θα συνεχίσει να βοηθά τον τόπο που τον γέννησε. Είναι νέος για να τα παρατήσει. Έχει γνώση και εμπειρία που πρέπει τώρα ελεύθερος από τις δεσμεύσεις της στολής να κινητοποιήσει. Γνωρίζει πολλά και τον έχουμε ανάγκη. Ποτέ το Ναύπλιο δεν είχε έναν καλύτερο γνώστη των προβλημάτων, αλλά και των προοπτικών του σαν τουριστική παραθαλάσσια πόλη.

Ο Σπύρος Μαρίνος πρέπει μετά από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές να βρίσκεται στη θέση που του ανήκει.

Ο Σπύρος Μαρίνος πρέπει να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος του νέου Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου. Πρέπει από τώρα να στρέψει το μυαλό του στις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για να υπάρξει μια σύγχρονη και αποτελεσματική Λιμενική Πολιτική στο τόπο μας. Δεν είναι δυνατόν να διασύρεται η Πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδος για την κατάσταση που υπάρχει στο λιμάνι της και τις υπηρεσίες που αυτό προσφέρει. Το σημερινό έγκλημα πρέπει να σταματήσει.

Σπύρο Μαρίνο η υπηρεσία σου στο Λιμενικό σίγουρα σε έχει ατσαλώσει τόσο, ώστε να ξεπεράσεις και τις σημερινές τρικλοποδιές. Έχασες την θέση σου εδώ, κέρδισες όμως την ψυχή σου. Είσαι συνεπής με τα πιστεύω σου…

Καλή συνέχεια και καλό αγώνα.

Στον φίλο Τάκη Κοντό που αναλαμβάνει τώρα το Λιμεναρχείο ευχόμαστε καλή θητεια και να μείνει μακριά από επηρεασμούς, συμφέροντα και “κολλητιλίκια” με την όποια δημοτική ή άλλη εξουσία. Η προβολή του έργου σου Τάκη θα είναι από εμάς σαν argonafplia.gr δεδομένη, όσο θα στέκεσαι στο ύψος του λειτουργήματος σου.    

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ