Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤα βήματα για την οριστική κύρωση της συμφωνίας στο Σκοπιανό

Τα βήματα για την οριστική κύρωση της συμφωνίας στο Σκοπιανό

Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις όσον αφορά το Σκοπιανό. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμά του γνωστοποίησε πως κατέληξε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την μετονομασία της χώρας του σε «Severna Makedonija», ήτοι «Βόρεια Μακεδονία».

 

 

Ποια είναι όμως τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι την οριστικοποίηση της εν λόγω συμφωνίας;

Πρώτο βήμα θα αποτελέσει η υπογραφή του κειμένου της συμφωνίας στις Πρέσπες από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, και πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ. Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 16 Ιουνίου.

Επόμενο βήμα είναι η κύρωση της συμφωνίας από τον Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της γείτονος χώρας.

Τρίτο βήμα είναι να δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Ε.Ε. προφορική διατύπωση για διεύρυνση της ΕΕ με την «Βόρεια Μακεδονία». Ο προγραμματισμός αναφέρει πως αυτό θα γίνει στις 25-26 Ιουνίου.

Ακολούθως, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. – στις 28-29 του ίδιου μήνα – θα δώσει το πράσινο φως στην «Severna Makedonija», πλέον, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τελευταίο βήμα είναι η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά – στις 11 Ιουλίου – για ένταξη της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ  και την Ένωση. Προϋπόθεση αυτού είναι να διενεργηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της Συνταγματικής Αναθεώρησης και τέλος να έρθει η συμφωνία προς επικύρωση στην ελληνική Βουλή.

Άρθρο 7 της συμφωνίας FYROM-ΕΛΛΑΔΑΣ

1. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός/Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.

2. Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

3. Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).

4. Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.

5. Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να τροποποιήσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους. 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ