Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑ«Πολιτεία και Πολίτης», βασικό θέμα του φετινού Λυκείου Επιδαύρου

«Πολιτεία και Πολίτης», βασικό θέμα του φετινού Λυκείου Επιδαύρου

Ανακοινώθηκε επίσημα το φετινό πρόγραμμα του Λυκείου Επιδαύρου, η εκπαιδευτική δράση “Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα”.

 

Το Λύκειo Επιδαύρου είναι ένα διεθνές θερινό σχολείο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος, που λειτουργεί κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου και απευθύνεται σε φοιτητές των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών με κατεύθυνση υποκριτικής ή θεατρικής πρακτικής, σε σπουδαστές των Ακαδημιών Θεάτρου και των Δραματικών Σχολών αλλά και σε νέους ηθοποιούς από όλο τον κόσμο.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, η υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου και σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου Τζωρτζίνα Κακουδάκη και η διδάσκουσα υποκριτικής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μέλος της Επιτροπής Σπουδών του Λυκείου Επιδαύρου Χριστίνα Ζώνιου.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας και ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος.

Ακολουθούν λίγα λόγια από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ
Αθηνών & Επιδαύρου: Σας καλωσορίζω στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων για την παρουσίαση της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ήταν καλοκαίρι του 2016, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, που ανακοινώσαμε την ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου, του εκπαιδευτικού θεσμού με τον οποίο οραματιστήκαμε τη σύνδεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την εκπαίδευση και το διάλογο στο χώρο των παραστατικών τεχνών.

Το 2017 η επιθυμία μας έγινε πραγματικότητα: τον Ιούλιο το θερινό σχολείο αρχαίου δράματος λειτούργησε για πρώτη φορά με εξαιρετική επιτυχία. Με αυτόν τον τρόπο κάναμε και το πρώτο βήμα σύνδεσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το ρεπερτόριο των αρχαίων θεάτρων της Επιδαύρου, υπό την ομπρέλα μιας κοινής θεματικής που διατρέχει τόσο το πρόγραμμα του Λυκείου όσο και εκείνο των παραστάσεων.

Καταφέραμε να δημιουργήσουμε στην Επίδαυρο, που αποτελεί κοιτίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ένα γενναιόδωρο φυσικό τόπο, μια εμπειρία συνύπαρξης νέων καλλιτεχνών σε έναν ανοιχτό χώρο μοναδικής ενέργειας.

Φέτος, ανταποκρινόμενοι στο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, επεκτείναμε το πρόγραμμα σε δύο κύκλους των 15 ημερών και διευρύναμε το κάλεσμά μας πέρα από τους σπουδαστές Δραματικών Σχολών και τους νέους ηθοποιούς και σε σπουδαστές επαγγελματικών Σχολών Χορού και νέους χορευτές απ’ όλο τον κόσμο.
Σε συνέχεια της περσινής μας προσπάθειας που είχε ως θέμα την «Έλευση του Ξένου», φέτος θα ερευνήσουμε ζητήματα που συνδέονται με τη θεματική «Πολιτεία και Πολίτης», τόσο μέσα από το ρόλο που παίζει ο Χορός στην αρχαία τραγωδία και κωμωδία, όσο και ο ηθοποιός – ερμηνευτής, χαρακτηριστικό παράδειγμα του πρώτου, επί σκηνής, «ενεργού πολίτη».

Η βασική δραστηριότητα του Λυκείου Επιδαύρου, η εκπαίδευση δηλαδή πάνω στο αρχαίο δράμα, επεκτάθηκε φέτος σε περισσότερες περιοχές της Αργολίδας, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με το πρόγραμμα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα.
Σε αυτό το πρόγραμμα προστέθηκαν φέτος και οι δράσεις 1) Διάλογοι -συζητήσεις και ανοιχτά εργαστήρια με τους σκηνοθέτες των παραστάσεων της Επιδαύρου και 2) Εκπαιδεύοντας το Διεθνές Κοινό στο Αρχαίο Δράμα.
Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα οι δράσεις αυτές να επεκταθούν σε περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τους φορείς και τα πρόσωπα που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τόσο το Λύκειο όσο και τις παράλληλες δράσεις του.
–  Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου.
Το Λύκειο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος,
–  τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Αθανάσιο Κατσή, και τον κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Χρήστο Καρδαρά για τη στήριξη και τη συνεργασία στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων,
–  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την έφορο κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου,
-τον Δήμο Επιδαύρου και τον δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Γκάτζιο, ο οποίος από την ανακοίνωση της ίδρυσης του θεσμού του Λυκείου στέκεται δίπλα μας,
–  τον δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτριο Κωστούρο, για τη σημαντική στήριξή του στο πρόγραμμα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα όπως και τον κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, για τη στήριξη της δράσης του προγράμματος στα σχολεία.

  •  τον γυμνασιάρχη Λυγουριού κ. Αλέξανδρο Μακρή και τον λυκειάρχη κ. Μιχάλη Γιαννούλη, καθώς και τον προηγούμενο γυμνασιάρχη κ. Παναγιώτη Μάρα για την αμέριστη στήριξή τους, καθώς και όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο Λυγουριό και στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ