Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΧαίρε Καίσαρα… Ναι, εσύ έφερες τον τουρισμό στο Ναύπλιο, εσύ έφερες τον...

Χαίρε Καίσαρα… Ναι, εσύ έφερες τον τουρισμό στο Ναύπλιο, εσύ έφερες τον τουρισμό και στην Ελλάδα!!! …(Άρθρο του Μιχάλη Καζά)

Πόσο τσαπατσούλιδες μπορούμε να ήμαστε στη ζωή μας, αλλά και στους υπολογισμούς μας!! Δεν χωρά αμφιβολία, ότι όπως όλοι βλέπουμε και είχε προβλεφτεί από ξένους και ελληνικούς μελετητικούς οίκους η χρονιά αυτή από πλευράς αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Η υπουργός Τουρισμού άλλωστε, από την περσινή ακόμη χρονιά, είχε μιλήσει για αυτή την αναμενόμενη άνοδο.

 

Άρθρο
του δημοσιογράφου
– Οικονομολόγου
Μιχάλη Καζά

Η διεθνής συγκυρία στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην Τουρκία και επιπλέον η συμπίεση των τιμών στην Ελλάδα λόγω της κρίσης και του ανοίγματος της αγοράς των μισθώσεων τύπου Airbnb που έριξαν της τιμές διαμονής είναι οι κύριοι λόγοι της τρέχουσας ανόδου.

Χωρίς αμφιβολία όμως και η συνηδειτοποίηση ακόμη περισσότερο του γεγονότος ότι ο τουρισμός είναι σήμερα ο πιο ενδεδειγμένος τομέας ανάπτυξης οδήγησε και τους κάθε είδους φορείς του τουρισμού να ενεργοποιηθούν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά.

Υπουργείο, περιφέρειες, δήμοι, ξενοδόχοι, πράκτορες και λοιποί κλάδοι υπηρεσιών και παραχής  υπηρεσιών προς τον τουριστικό τομέα βοήθησαν και αυτοί στην πιο επιτυχημένη προβολή.

 

Σήμερα αν πρέπει να ευχηθούμε κάτι είναι να συνεχιστεί η τουριστική σεζόν, έτσι όπως άρχισε. Να μην μας δημιουργήσουν οι γείτονες μια έντονη κρίση στο Αιγαίο, ανθρωπιστική ή στρατιωτική.

Γιατί όμως ξεκινήσαμε αυτό το άρθρο μιλώντας για τσαπατσούλικους υπολογισμούς και άχρηστες τοποθετήσεις που μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν οξύνοντας προεκλογικά πάθη;

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτρης Κωστούρος και ίσως και κάποιοι άλλοι να έχουν κάνει το ίδιο,  άρχισαν να μιλάνε για τις δικές τους μεγάλες επιτυχίες. Να λένε με αυτοθαυμασμό πως η αύξηση του τουρισμού στην πόλη τους είναι δικό τους έργο!!!

Μπορείς κ. Κωστούρο να αποδείξεις αυτό που είπες πριν λίγες ημέρες ότι “η άνοδος του τουρισμού αποτελεί το ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα του δήμου Ναυπλιέων”; Η πόλη είναι βέβαιο ότι έχει άνοδο στις αφιξεις επισκεπτών. Έχει όμως ολόκληρη η Ελλάδα άνοδο και ίσως και μεγαλύτερη. Γιατί η όποια άνοδος οφείλεται σε δικές σου ενέργειες;

Η υπουργός κα Κουντουρά το είπε ξεκάθαρα στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου. “Υπάρχει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, αντιμετωπίζονται καλύτερα προβλήματα του παρελθόντος και έκανε λόγο για αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα της τάξης του 40% από το 2015 τονίζοντας ότι «εάν υπάρξει σταθερότητα», το 2019 η Ελλάδα θα έχει τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους”. Αυτά δεν τα είπε για το Ναύπλιο αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα και τους τουριστικούς περιορισμούς.

Τι περισσότερο έκανες εσύ κ. δήμαρχε στο Ναύπλιο για να αυτοεπαινείσαι τόσο πολύ;  

  • Είσαι βέβαιος ότι θα έχεις νερό να δώσεις στο Τολό τον Αύγουστο χωρίς να κόψεις το νερό των δημοτών άλλων περιοχών. Τι έργα έκανες για να αυξήσεις την παροχή νερού, αφού περιμένουμε άνοδο των αφίξεων;
  • Μεγαλύτερη πληρότητα και περισσότεροι επισκέπτες σημαίνει περισσότερα σκουπίδια. Τι έχεις κάνει κ.δήμαρχε για να ενισχύσεις την καθαριότητα, όταν δεν τα κατάφερνες μέχρι τώρα που είχες λιγότερους επισκέπτες; Που θα τα πετάξεις, αφού δεν έχεις κάνει τίποτα για την ανακύκλωση; Η υπερκορεσμένη Καραθώνα θα δεχτεί και το νέο φόρτο απορριμμάτων;
  • Έχεις σκεφτεί ότι οι καταστηματάρχες που μέχρι τώρα αγανακτούσαν από την χρήση της τουαλέτας τους από επισκέπτες της πόλης λόγω έλλειψης δημοσίων, ουρητηρίων τώρα θα πρέπει να εξυπηρετήσουν ακόμη περισσότερους τουρίστες;
  • Αφού περιμένουμε αυτή την αύξηση τουριστών, τι έχεις κάνει για να κινούνται πιο άνετα αυτοί οι τουρίστες και να βρίσκουν πιο εύκολα τον δρόμο τους και τους προορισμούς τους στην πόλη; Έβαλες έστω και μια πινακίδα στην πόλη;

Τα πάρκινγκ της παραλίας που άλλοτε ήταν άδεια, τώρα γεμίζουν αυτοκίνητα. Ποια η εικόνα τους; Βρωμειά, πέτρες από τα δάπεδα εδώ και εκεί, τρύπες, γούβες, καπάκια από φρεάτια απουσιάζουν, τα φρεάτια χωρίς φωτισμό μόνιμος κίνδυνος, σχάρες από υδροροές χρόνια κλεμένες, φώτα για νόμπελ αδιαφορίας. Πινακίδες πουθενά, εκσυγχρονισμός στην πόλη ανύπαρκτος.

Θέλουμε τα σκάφη στην πόλη και έρχονται όλο και περισσότερα. Η μαρίνα στην καλύτερη περίπτωση ακόμη και αν προχωρήσει θέλει τουλάχιστον 5-6 χρόνια για να ξεκινήσει να δέχεται σκάφη. Τι έχεις σκεφτεί για να προσφέρεις τις στοιχειώδης υπηρεσίες στα σκάφη που επισκέπτονται την πόλη και πληρώνουν για να διανυκτερεύσουν;

Υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτήματα. Σε όλα όμως λείπουν οι απαντήσεις σου, όπως λείπει και ο διάλογος στην πόλη. Πληρώνεις τα μέσα που θέλεις και σου νοικιάζουν το μικρόφωνο να πεις ότι θέλεις. Δυστυχώς αυτό γίνεται και ο δήμος πέφτει θύμα της προεκλογικής σου προσπάθειας.

Η πόλη θέλει και μπορεί να έχει τουριστική πολιτική. Μια πολιτική όμως κτίζεται και συναποφασίζεται. Πολιτική όμως δεν κάνει μια ψευδεπίγραφη Επιτροπή Τουρισμού που δημιούργησες για να μοιράζει φυλλάδια. Καλό και αυτό, αλλά είναι διαφορετικό πράγμα μια σωστή Επιτροπή Τουρισμού από μια ομάδα για το μοίρασμα φυλλαδίων.

Θα κλείσω με μια ακόμη επισήμανση. Κύριε δήμαρχε Κωστούρο, Δήμος Ναυπλιέων δεν είναι μόνο η Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου. Τουριστικές επιχειρήσεις υπάρχουν σε πολλά ακόμη σημεία του δήμου. Υπάρχουν και άλλες παραλίες που μάλιστα δεν έχουν δίπλα τους μια χωματερή και δεν τις ευλόγησες να έχουν μια γαλάζια σημαία. Ξέχασες και τον υπόλοιπο δήμο. Ξέχασες τους δημότες σου. Εγκατέλειψες την νέα πόλη του Ναυπλίου, τα χωριά και την ύπαιθρο. Όλα αυτά δήμαρχε δικαιολογούν το γιατί οι δημότες έχουν αγανακτήσει και σύντομα θα σε ρωτήσουν  “Τι έκανες δήμαρχε τόσα χρόνια…;;;”

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ