Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤο δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο...

Το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο (βίντεο

Το χρονικό της παραμονής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη καταγράφει ο τουρκικός Τύπος, δίνοντας μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα.

Μετά τη σύλληψή τους στις Καστανιές του Έβρου, μεταφέρθηκαν στην Ανδριανούπολη όπου σήμερα πέρασαν από τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση των δύο στρατιωτικών, μέχρι να γίνει η δίκη. Αν και η επίσημη ενημέρωση από την ελληνική πλευρά κάνει λόγο για κατηγορία παράνομης εισόδου στην Τουρκία, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας αναφέρουν πως οι Έλληνες στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν κατηγορία για «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής».

Στην απολογία τους οι στρατιωτικοί υποστήριξαν ότι έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, γι’ αυτό και φωτογράφισαν με τα κινητά τους τηλέφωνα τα βήματα στο χιόνι, για να τα δείξουν στους ανωτέρους τους. Ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης φέρεται να κατέθεσε, ότι κατά τις 10:30 βγήκαν σε περιπολία. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», κατέθεσε, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα στην Τουρκία.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προσθέτουν πως η απόφαση για προφυλάκιση λήφθηκε επίσης λόγω «υποψίας ότι θα αποδράσουν», «για υποψία παραποίησης στοιχείων», «για μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία» και «για πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό». Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να ερευνήσει τα ψηφιακά δεδομένα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, με τη διαδικασία έρευνας των κινητών τους τηλεφώνων να αναμένεται να διαρκέσει μια εβδομάδα.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ανδριανούπολης, όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στις φυλακές. Στο δικαστήριο ήταν και η μητέρα ενός από των στρατιωτικών, σύμφωνα με την Birlik.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ