Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών και τα περιθώρια ρύθμισης

Το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών και τα περιθώρια ρύθμισης

Απλήρωτοι φόροι, εισφορές και λοιπές υποχρεώσεις προς το δημόσιο οι οποίες έχουν μπει στο «τεφτέρι» της εφορίας ξεπερνούν το 70% του ΑΕΠ.

Τα νεότερα στοιχεία για το σύνολο του 2017 δείχνουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το δημόσιο συνολικού ύψους 102 δισ. ευρώ και απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές ύψους 31 δισ. ευρώ, με τα εκατομμύρια φορολογούμενους και ασφαλισμένους να βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο κατασχέσεων των περιουσιακών τους στοιχείων. Στην πρώτη γραμμή οι καταθέσεις, στα μετόπισθεν οι κατασχέσεις ακινήτων.

Τον εφιάλτη της υπερφορολόγησης δεν τον αμφισβητεί κανείς. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όμως (αναγνωρίζοντας το πρόβλημα) επιχείρησε να αναδείξει μια άλλη πτυχή των δεδομένων.

Όπως είπε (στον Alpha χθες το βράδυ) από τα 102 δισ. ευρώ των συνολικών ληξιπρόθεσμων προς το δημόσιο, τα 85 δισ. ευρώ τα οφείλουν 17.000 ΑΦΜ, με συνολικό χρέος άνω των 250.000 ευρώ. Αν κυνηγούσε μόνο αυτά τα 17.000 ΑΦΜ ο εισπρακτικός μηχανισμός τα τελευταία αρκετά χρόνια και κατέγραφε επιτυχίες, ίσως το μέγεθος της επιβάρυνσης για όλους να ήταν εντελώς διαφορετικό.

Στη δεδομένη συγκυρία, προοπτική άμεσης και δραστικής μείωσης των φορολογικών βαρών ή των εισφορών δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ίσως αν αρχίσουν να εφαρμόζονται τα αντίμετρα… Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έταξε πάντως χθες μείωση φόρων 3,5 δισ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία.

Προς το παρόν η μοναδική γραμμή άμυνας των φορολογουμένων έναντι των κατασχέσεων είναι η ρύθμιση των οφειλών, είτε μέσω πιστωτικής κάρτας (αν έχει όριο) ,είτε μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12-24 δόσεων.

η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ