Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΝΑΥΠΛΙΟ: Διάλεξη καθ. Edith Hall στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών

ΝΑΥΠΛΙΟ: Διάλεξη καθ. Edith Hall στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών

Με χαρά σας προσκαλούμε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, 2018 στις 7:00 μ.μ., στη διάλεξη της καθ. Edith Hall με θέμα: «Οι Θηβαίοι Ηγέτες του Σοφοκλή και ο Τύραννος του Αριστοτέλη: Μαθήματα της Κλασικής Ελλάδας για τη Διαβούλευση και την Ομόνοια»

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα,
στην Αίθουσα Διαλέξεων “Οικογενείας Νικολάου Μαζαράκη”
του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Ναύπλιο.
Μετά το πέρας της ομιλίας θα γίνει η κοπή της βασιλόπιτας από το Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος.

Σύντομη περίληψη της διάλεξης
Η διάλεξη αυτή εξετάζει πώς ο Σοφοκλής, ο οποίος είχε αναλάβει υψηλά αξιώματα και σημαντικούς ηγετικούς ρόλους στην αθηναϊκή δημοκρατία, ενδιαφερόταν τόσο πολύ για την απεικόνιση των ανίκανων διαβουλεύσεων βασιλέων και τυράννων στα έργα του, ειδικά σε αυτά τα οποία διαδραματίζονται στη Θήβα. Θέτει σε συγκεκριμένο πλαίσιο τη διερεύνηση του Σοφοκλή σχετικά με τη διαβούλευση και τη σχέση της με την επίτευξη της Πρωταγόρειας ομόνοιας στο πλαίσιο της μακρόχρονης ελληνικής παράδοσης σοφίας και παραίνεσης. Υποστηρίζει ότι η Αριστοτέλεια συζήτηση σχετικά με τη διαβούλευση αφενός οφείλει πολλά στα έργα του Σοφοκλή, και αφετέρου συνδέεται στενά με την περιγραφή της συνταγματικής τυραννίας από τον τραγικό ποιητή.

Βιογραφικό σημείωμα της Edith Hall

Η Edith Hall είναι Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου. Έχει εκδώσει πάνω από είκοσι βιβλία για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή λογοτεχνία και ιδέες και τη συνεχή παρουσία τους από την Αναγέννηση και έπειτα. Τα πιο πρόσφατα βιβλία της είναι τα εξής: Adventures with Iphigenia in Tauris: Euripides’ Black Sea Tragedy (2013) (“Περιπέτειες με την Ιφιγένεια εν Ταύροις: Η τραγωδία της Μαύρης Θάλασσας του Ευριπίδη”), Introducing the Ancient Greeks (2015) (“Εισαγωγή στους Αρχαίους Έλληνες”), και Women Classical Scholars: Unsealing the Fountain from the Renaissance to Jacqueline de Romilly (2016) (“Γυναίκες Ερευνήτριες του Κλασικού Πολιτισμού: Αποσφράγιση της Κρήνης από την Αναγέννηση έως τη Ζακλίν ντε Ρομιγί”). Έλαβε το βραβείο Erasmus της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας το 2015, και τον Φεβρουάριο του 2017 αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

For information in english, please visit here: https://kleos.chs.harvard.edu/?p=9495

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ