Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑ8 μήνες σε πρώην προϊσταμένη του ΙΚΑ Καλαμάτας που κολλούσε ένσημα στα...

8 μήνες σε πρώην προϊσταμένη του ΙΚΑ Καλαμάτας που κολλούσε ένσημα στα παιδιά της

8 μήνες σε πρώην προϊσταμένη του ΙΚΑ Καλαμάτας που κολλούσε ένσημα στα παιδιά της …

Σε φυλάκιση 8 μηνών, με τριετή αναστολή, μείωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας την πρωτόδικη ποινή της πρώην προϊσταμένης του Τμήματος Οικοδομών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καλαμάτας.

Η συνταξιούχος σήμερα υπάλληλος καταδικάστηκε ότι κολλούσε οικοδομικά ένσημα στα παιδιά της και ευνοούσε εργολάβους μειώνοντας τα ποσά των εργοδοτικών εισφορών τους, καθώς και για το ότι εξακολουθούσε ως συνταξιούχος να παίρνει επίδομα για τα παιδιά της αν και δεν το δικαιούτο.

Το δικαστήριο μείωσε στην κατηγορουμένη την πρωτόδικη ποινή φυλάκισης 2 χρόνων, αναγνωρίζοντάς της το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, για τη δουλειά που προσφέρει εθελοντικά σε σύλλογο πολυτέκνων, ενώ την απάλλαξε για 6 περιπτώσεις πλαστογραφίας καταδικάζοντάς την μόνο για τη μία από τις συνολικά 7 που είχε κατηγορηθεί [σ.σ. η πρ. προϊσταμένη συμπλήρωνε τα ονόματα των παιδιών της σε χειρόγραφες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) εργολάβων].

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο είναι τρεις: Πλαστογραφία (νόθευση). Απιστία σχετική με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση. Απάτη κατ’ εξακολούθηση. Οι επίδικες πράξεις αφορούν το διάστημα από 6 Ιουλίου 2010 έως 18 Οκτωβρίου 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορούμενη ήταν τοπικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, και εκεί στηρίχθηκε ο συνήγορός της για να υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι η εντολέας του είναι ένας άνθρωπος ο οποίος νοιάζεται για το κοινό καλό και γι’ αυτό αναμείχθηκε με την πολιτική. Το δικαστήριο πάντως, μετά και την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα, δεν αναγνώρισε το εν λόγω ελαφρυντικό στην πρώην υπάλληλο, ενώ εκτός από την ποινή φυλάκισης της επέβαλε και ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο.

ΗΘΙΚΗ ΑΠΑΞΙΑ

Την ενοχή της κατηγορούμενης πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας Χαρίλαος Ράπης, ο οποίος στην αγόρευσή του ανέλυσε γιατί πρέπει η κατηγορούμενη να καταδικαστεί για κάθε μια από τις κατηγορίες. Επεσήμανε μάλιστα στο δικαστήριο ότι στο πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκύπτει πλήθος παρατυπιών από την πλευρά της, που δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει από αβλεψία γιατί η ίδια ήταν μια έμπειρη υπάλληλος και ήξερε καλά τις διαδικασίες.

Η κατηγορουμένη πάντως στην απολογία της ισχυρίστηκε ότι ακολουθούσε πιστά το νόμο και τις διαδικασίες οι οποίες τηρούνται από το Ιδρυμα και υποστήριξε πως ό,τι έκανε το έκανε νόμιμα και σύμφωνα με ό,τι προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις η υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρούσα στη χθεσινή διαδικασία ήταν και η διευθύντρια του ΕΦΚΑ Καλαμάτας Βαγιούλα Αγαδάκου, η οποία με παρέμβασή της εστίασε στην ηθική βλάβη που υπέστη το ΙΚΑ. “Διακυβεύεται το ΙΚΑ και η λειτουργία του”, είπε χαρακτηριστικά, εξαιτίας συμπεριφορών σαν αυτές της κατηγορούμενης που περνάνε απαξιωτικά στην κοινωνία μηνύματα για τον εν λόγω ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας.

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ