Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕΝΕΡΓΕΙΑΑπό σήμερα η εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων

Από σήμερα η εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων

Υποχρεωτικά με το νέο ΚΕΝΑΚ θα γίνονται από την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 οι ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων, συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, μέσω του ηλεκτρονικού Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας, μετά τις διορθώσεις γραφικών σφαλμάτων, που είχαν παρεισφρήσει στο σχετικό ΦΕΚ.

 

Κυβέρνηση και υπουργείο, παρά τα εμπόδια δίνουν άλλο ένα δείγμα γραφής ότι συνεχίζουν την προσπάθεια, ώστε να θέσουν σε εφαρμογή το νέο «εξοικονομώ», για το οποίο οι τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις αναφέρουν ότι προγραμματίζεται να ανοίξει τις πύλες του, για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2017.

Συγκεκριμένα το υπουργείο ΥΠΕΝ με επίσημο δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι:

-«Από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου ξεκινά η εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων 2017 (Κ.Εν.Α.Κ.), καθώς και του αντίστοιχου λογισμικού που υποστηρίζει το έργο των ενεργειακών επιθεωρητών, μετά τη δημοσίευση, σήμερα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 4108/23.11.2017) των διορθώσεων γραφικών σφαλμάτων που είχαν εντοπιστεί στη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με την απόφαση αυτή (ΦΕΚ Β΄4003/17.11.2017), που υπέγραψε ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, εγκρίθηκαν οι Τεχνικές Οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΟΤΕΕ), που αφορούν την ενεργειακή απόδοση κτιρίων και πιο συγκεκριμένα, οι τεχνικοί κανόνες/προδιαγραφές για την εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ. 2017. Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), που καθίσταται πλέον υποχρεωτικά, καθώς και η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ 2017 και των αντίστοιχων ΤΟΤΕΕ»
Η εφαρμογή του νέου ΚΕΝΑΚ και των νέων ΤΟΤΕΕ αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων και ταυτοχρόνως είναι τα νέα αναγκαία τεχνικά και θεσμικά εργαλεία για το νέο «εξοικονομώ». Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», αναμένεται να ενταχθούν περί τους 60.000 δικαιούχους, έναντι 20.000 περίπου στο προηγούμενο πρόγραμμα. Από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» θα διοχετευθούν κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ για τα δημόσια κτίρια, ενώ αναμένεται πρόγραμμα και για την εξοικονόμηση ενέργειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 70 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί δράσεις όχι μόνο για τον φλοιό των κτιρίων, αλλά και για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τον παραγωγικό εξοπλισμό.

Ο αγώνας δρόμου για την εφαρμογή του νέου «εξοικονομώ’ συνεχίζεται σε πολλά μέτωπα, τόσο για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτικών αποφάσεων από δημόσιους και κοινοτικούς πόρους, σε συνδυασμό με την συμμετοχή δέκα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και για την ολοκληρωμένη υποστήριξη του προγράμματος από τεχνικό σύμβουλο. Επίσης για την έκδοση του οδηγού προγράμματος και κυρίως την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι γίνονται κινήσεις σε όλα τα μέτωπα και η έναρξη του νέου «εξοικονομώ» έρχεται πιο κοντά.

Χρήσιμες Οδηγίες

Όσον αφορά το νέο ΚΕΝΑΚ, μετά και την διόρθωση, που έγινε στο ΦΕΚ από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 ξεκινά η υποχρεωτική εφαρμογή του. Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων, συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού θα υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό Αρχείο Επιθεώρησης Κτιρίων μόνο με τη νέα έκδοση λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ 1.31.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ανακοινώσει εγκαίρως ότι όσοι ήδη χρησιμοποιούν παλαιότερη έκδοση ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την νέα με τους ίδιους κωδικούς χωρίς επιπλέον χρέωση. Για την εγκατάσταση της νέας έκδοσης δεν απαιτείται η απεγκατάσταση της 1.29.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν τη νέα έκδοση και να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/GR_ENERGEIAS/kenak/tee_kenak

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πληρωμές, παραλαβή κωδικών ενεργοποίησης κανονικής έκδοσης λογισμικού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 210-3671100. Για τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή των ΤΟΤΕΕ, μπορούν να αποστέλλουν τα ερωτήματά τους στην ηλεκτρονική δ/νση: [email protected].

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, «εγκρίνεται και ορίζεται υποχρεωτική η εφαρμογή των Τεχνικών Οδηγιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΟΤΕΕ)»:

α) ΤΟΤΕΕ 20701-1/2017 «Αναλυτικές εθνικές προδιαγραφές παραμέτρων για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης» – Α’ Έκδοση, ως ενσωματώνεται στο Παράρτημα 1 το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης.

β) ΤΟΤΕΕ 20701-2/2017 «Θερμοφυσικές ιδιότητες δομικών υλικών και έλεγχος της θερμομονωτικής επάρκειας των κτηρίων» – Α’ Έκδοση, ως ενσωματώνεται στο Παράρτημα 2 το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης.

γ) ΤΟΤΕΕ 20701-4/2017 «Οδηγίες και έντυπα ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού» – Α’ Έκδοση, ως ενσωματώνεται στο Παράρτημα 3 το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης.

δ) ΤΟΤΕΕ 20701-5/2017 «Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού, Θερμότητας και Ψύξης: Εγκαταστάσεις σε κτήρια» – Α’ Έκδοση, ως ενσωματώνεται στο Παράρτημα 4 το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν το ΦΕΚ με τις ΤΟΤΕΕ και από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ