Βλέπουμε εικόνες τραγωδίας τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, πού πιστεύεις ότι υπήρξε το εγκληματικό λάθος που προκάλεσε τις εικόνες που βλέπουμε;
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι πλημμύρες είναι οι πιο συνήθεις φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη που πλήττουν και πιο ανεπτυγμένες χώρες όπως Γερμανία, Τσεχία, Αγγλία. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα βασικό παράγοντα, μια παγκόσμια απειλή, που ζούμε και βιώνουμε.
Είναι θλιβερό εν έτη 2017 να βλέπουμε τέτοιες καταστροφές και μάλιστα με ανθρώπινες απώλειες. Είναι εύκολο από τον καναπέ ,από την καφετέρια, μπροστά από το γραφείο να επιρρίπτουμε τις ευθύνες των καταστροφών σε φορείς , υπηρεσίες , δημάρχους , περιφερειάρχες , υπουργούς … έχουνε μερίδιο ευθύνης όσο έχουμε και εμείς σαν απλοί πολίτες.
Η ευθύνη των πρώτων είναι ότι γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά αδυνατούν να το επιλύσουν άμεσα και η ευθύνη η δική μας ότι σκεφτόμαστε το συμφέρον μας. Η οικονομική ανάπτυξη την δεκαετία του ΄90 και μετά , η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού στη περιοχή της Μάνδρας προκάλεσε άναρχη δόμηση εργοστάσιων , αποθηκών , κατοικιών και καταπάταγαν αγνοούσαν , ρέματα, δρόμους και γενικά τις πολεοδομικές διατάξεις.
Εγκληματικό λάθος δεν προσδιορίζεται στιγμιαία και προσωποποιημένα , το έγκλημα είχε ξεκινήσει πριν από δεκαετίες και αποκαλύφθηκε τώρα. Η μελέτη για την κατασκευή των δυο αντιπλημμυρικών έργων που ακούμε στην τηλεόραση έγινε λόγω της άναρχης δόμησης τα οποία αν είχαν κατασκευαστεί θα προκαλούσε ζημιές όχι στο βαθμό αυτό.
Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα οικοδόμησης σε κοίτες ποταμιών; Ποιά η λογική;
Οι πολεοδομικές διατάξεις απαγορεύουν την δόμηση κοντά σε ρέματα εφόσον δεν γίνει υδραυλική μελέτη και διευθέτηση του ρέματος, απαγορεύουν ακόμα και την νομιμοποίηση αυτών καθώς και την μεταβίβαση αυτών των ακινήτων που βρίσκονται μέσα σε αυτά και δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες να τα κρινουν οριστικά και αμετάκλητα κατεδαφιστέα . Η απαγόρευση αυτή είναι απόλυτα σωστή αλλά η διαδικασία και ο χρόνος που απαιτείται για την διευθέτηση του ρέματος (πρέπει να γίνει ΦΕΚ) είναι μεγάλος (2 χρόνια) με αποτέλεσμα είτε να χτίζουν παράνομα ,είτε να μπαζώνουν τα ρέματα, είτε να αποκρύπτουν ότι συνορεύουν με ρέματα. Επιπλέον δεν υπάρχουν καταχωρημένα από τις υπηρεσίες ποια είναι ρέματα , ούτε αναφέρονται στο Κτηματολόγιο, οπότε τι είναι ρέμα είναι η εκτίμηση και η ευθύνη της δήλωσης του μηχανικού που συντάσσει το τοπογραφικό.
Η περιοχή μας κινδυνεύει από αντίστοιχα φαινόμενα;
Φυσικά και κινδυνεύει. Μια περιοχή χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό που δεν προβλέπει ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική μελέτη δηλαδή που δεν προβλέπει την εκτόνωση της έντονης παροχής αιχμής από ακραία βροχόπτωση, σίγουρα κινδυνεύει. Στην δική μας περιοχή δεν κλείνονται ρέματα ? δεν μπαζώνουμε ρέματα? δεν φτιάχνουμε ένα κοτέτσι μέσα στο ρέμα ? καθαρίζουμε τα ρέματα? όλοι τα βλέπουμε κανένας δεν μιλάει είτε για κοινωνικούς λόγους είτε για πολιτικούς λόγους. Το ίδιο γινόταν επί δεκαετίες στη Μάνδρα επειδή όμως υπήρχε αλματώδης αύξηση των βιομηχανικών κτιρίων ,της οικοδομής και της οικονομίας όλοι εθελοτυφλούσαν .
Τέτοιες μέρες πριν μερικές δεκαετίες είχαν προκληθεί απίστευτες ζημιές, υπάρχουν αντίστοιχες καταστάσεις ώστε, σε ενδεχόμενη ισχυρή βροχόπτωση να ζήσουμε μέρες του 90;
Σε αντίθεση με άλλα έργα πολιτικού μηχανικού στα αντιπλημμυρικά υιοθετείται μια στατιστική βάση πιθανοτήτων προσέγγισης με το ύψος βροχής των τελευταίων ετών ουσιαστικά με τυχαίες μεταβλητές. Σε ακραίες έντονες καταστάσεις βροχόπτωσης οι συνθήκες και οι μελέτες ημίμετρων δεν επαρκούν απαιτείται ένας ολοκληρωμένος υδρολογικός και υδραυλικός σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων από το 1990 δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή μας. Όπως και στη Μάνδρα θα γίνει μελέτη αν υποστούμε και εμείς καταστροφές. Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Στη Μάνδρα η μελέτη αντιπλημμυρικών έργων εκκρεμεί από το 2012 τώρα που η δημοσιότητα είναι επάνω τους θα δημοπρατηθεί σε 1 μήνα και θα ξεκινήσουν οι εργασίες σε 2.
Σαβούρδος Άγγελος
Πολιτικός μηχανικός
Διπλωματούχος Πανεπιστημίου Πατρών
Ενεργειακός επιθεωρητής
Με αριθμό ΤΕΕ 121888 και 14671