Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣΑποσύρθηκε φάρμακο για το μελάνωμα από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ

Αποσύρθηκε φάρμακο για το μελάνωμα από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ

Αποσύρθηκε φάρμακο για το μελάνωμα από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ, αλλά θα διατεθεί δωρεάν σε όσους έχουν ξεκινήσει θεραπεία…

Το υπουργείο Υγείας δεν αρκέστηκε στα μέτρα που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή στις αρχές της χρονιάς, αλλά μέσα στον Σεπτέμβριο με νυχτερινή τροπολογία επανήλθε και με άλλα.

Μετά από αυτά η φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas αποσύρει από τη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ -δηλαδή δεν θα αποζημιώνεται πλέον- σκεύασμα για τη θεραπεία του μελανώματος. Ωστόσο το συγκεκριμένο φάρμακο θα κυκλοφορεί στην αγορά, ενώ για όσους ασθενείς ήδη έχουν ξεκινήσει θεραπεία με αυτό η εταιρεία θα το διαθέσει δωρεάν μέχρι να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας με επιστολές του υπουργού Ανδρέα Ξανθού προς τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αφού καταγγέλλει την πρακτική αυτή της εταιρείας ζητά τη στήριξη τους, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις μέσω των Συλλόγων των Ασθενών.

Στο μεταξύ οι Σύλλογοι των Ασθενών εκφράζουν τους φόβους τους ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε «ντόμινο» αποσύρσεων των καινοτόμων φαρμάκων και στην μη εισαγωγή άλλων, γεγονός το οποίο θα σήμαινε την καταδίκη σε θάνατο των καρκινοπαθών και όλων εκείνων που νοσούν από βαριές και χρόνιες παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα οι εξελίξεις στον τομέα αυτό έχουν μέχρι σήμερα ως εξής:

Η ανακοίνωση της Roche Hellas

«Μετά την απόφαση της Πολιτείας να επιβάλει υποχρεωτική έκπτωση 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017, η Roche Hellas αποφάσισε να αποσύρει το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic (cobimetinib)▼ από τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να διατίθεται στην ελληνική αγορά, χωρίς όμως το κόστος του να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Το Cotellic (cobimetinib) συμπεριλήφθηκε στη θετική λίστα τον Φεβρουάριο του 2017 και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα.

Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, η τιμή του σκευάσματος μειώνεται κατά 40% – χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το clawback – και κατά 50% αν περιληφθεί και το clawback, γεγονός που καθιστά τη διάθεσή του υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης και μέσω της θετικής λίστας μη βιώσιμη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, βάσει νόμου, η αρχική τιμή των νέων θεραπειών στην Ελλάδα καθορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών στην Ευρώπη, οπότε εκ προοιμίου το κόστος των νέων θεραπειών είναι ήδη πολύ χαμηλό.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας προς τους ασθενείς. Είναι μια απόφαση που αναγκαστήκαμε να πάρουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα τώρα και στο μέλλον».

Στο μεταξύ η Roche Hellas έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη δωρεάν διάθεση του ογκολογικού σκευάσματος Cotellic▼ (cobimetinib) σε όλους τους ασθενείς που θα βρίσκονται υπό αγωγή τη στιγμή που το προϊόν θα αποσυρθεί από τη θετική λίστα έως και την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, έχοντας προβεί στην κατάθεση σχετικού αιτήματος στον Ε.Ο.Φ.

Τι δήλωσε ο ΣΦΕΕ για την απόσυρση

«Κάθε εταιρία αποφασίζει και χαράσσει τη δική της εμπορική πολιτική σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο’, δήλωσε με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος «έχει επισημάνει επανειλημμένως -εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον- τους κινδύνους και τις τραγικές επιπτώσεις της νέας φαρμακευτικής πολιτικής στους Έλληνες ασθενείς και το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο ΣΦΕΕ έχει υπογραμμίσει την αντίθεση του στα οριζόντια φοροεισπρακτικά και δυσβάσταχτα μέτρα. Ταυτόχρονα, έχει προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία. Επιπλέον, οι προτάσεις του ΣΦΕΕ διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας όσο και των εταιριών μελών του και των εργαζομένων τους.
Καλούμε για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει άμεσα τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων, διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες».

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Τα προβλήματα εκδηλώνονται πλέον εκρηκτικά

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Καταστήσαμε σαφές ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμαστε ως μοχλός πίεσης σε αδιέξοδα, δεδομένου ότι εμείς και οι οικογένειές μας, είμαστε αυτοί που υφιστάμεθα τις συνέπειες παρομοίων ενεργειών. Επίσης τονίσαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν επικροτούμε την απόφαση της εταιρείας, δεδομένου ότι οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο υφίστανται για 2η φορά σε πέντε χρόνια τις επιπτώσεις παρόμοιας πρακτικής, ωστόσο τα τελευταία χρόνια μία σειρά πολιτικών αποφάσεων και επιλογών, φαίνεται πως έχουν συσσωρεύσει πολλά προβλήματα, τα οποία πλέον εκδηλώνονται εκρηκτικά.

Καλέσαμε τον Υπουργό να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποκλιμάκωση και την εξεύρεση λύσης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους ασθενείς. Επιπλέον καταθέσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με την πιθανή εξέλιξη του φαινομένου της απόσυρσης φαρμάκων στο μέλλον, γεγονός που θα πρέπει να προληφθεί έγκαιρα με συγκεκριμένα μέτρα και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, όπως επίσης και της σοβαρής πιθανότητας να μην υπάρξει πρόθεση κατάθεσης νέων αιτημάτων στο μέλλον, για ένταξη στη θετική λίστα, από φαρμακευτικές εταιρείες, για τους ίδιους λόγους».

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ