Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΒασικό πυλώνα ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου Πειραιά χαρακτηρίζει το νέο τμήμα Τουριστικών Σπουδών...

Βασικό πυλώνα ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου Πειραιά χαρακτηρίζει το νέο τμήμα Τουριστικών Σπουδών ο Πρύτανης του ΠΑΠΕΙ Ν.Γεωργόπουλος

Την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-18 θα δεχτεί τους πρώτους του, εβδομήντα αρχικά, φοιτητές το νέο τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπως δήλωσε με αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ ο πρύτανης του ιδρύματος Νικόλαος Γεωργόπουλος.

«Η χώρα μας παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές δραστηριοποίησης στον κλάδο του τουρισμού και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως είναι η πολιτισμική κληρονομιά και η φυσική ομορφιά. Είμαστε ένας τουριστικός προορισμός παγκόσμιου βεληνεκούς. Στο πλαίσιο αυτό, σκεφτήκαμε ως πανεπιστήμιο να προσφέρουμε ένα δυναμικό, καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής και βέβαια με την υποστήριξη διακεκριμένων καθηγητών που διδάσκουν στο ίδρυμά μας και την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών που έχουμε κάνει. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε συνέργιες και με πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και με τουριστικές επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι το τμήμα Τουριστικών Σπουδών, μαζί με το εκείνο της Ναυτιλίας, θα αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης του πανεπιστήμιου μας» αναφέρει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η ευόδωση του εγχειρήματος δεν ήταν εύκολη. Η πρώτη επεξεργασία για τη δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος είχε γίνει στα μέσα του 2000, ενώ το 2008 είχε δοθεί το πρώτο πράσινο φως από το υπουργείο Παιδείας. Το σχετικό ΦΕΚ, ωστόσο, δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ, στη συνέχεια καταργήθηκε από την τότε κυβέρνηση για να πάρει εκ νέου σάρκα και οστά το εγχείρημα από τη σημερινή. Η δημιουργία του είχε βασιστεί σε οικονομοτεχνικές μελέτες που επικαιροποιήθηκαν το 2008 και εκ νέου το 2012 και άλλη μια φορά τον τελευταίο χρόνο ώστε να συγχρονιστεί το αποτέλεσμα με την εξέλιξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Και τώρα, πάντως, οι προκλήσεις είναι πολλές. «Πρώτα απ’ όλα έχουμε πρόβλημα προσωπικού. Πόροι δεν υπάρχουν, επομένως θα καλύψουμε τη διδασκαλία εκ των ενόντων, από τη Σχολή Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών όπου θα ανήκει και το τμήμα Τουριστικών Σπουδών, ενώ νέοι επιστήμονες θα αναλάβουν να διδάξουν τα ειδικά μαθήματα τουριστικής βιομηχανίας και ανάπτυξης». Ως προς τις υποδομές, το νέο τμήμα, το δέκατο του ιδρύματος, θα «στριμωχτεί» στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν και τα εννέα τμήματα, μολονότι το κτίριο είχε κατασκευαστεί για την φιλοξενία τεσσάρων τμημάτων.

Παρά τις δυσκολίες, ο ενθουσιασμός περισσεύει. Ο πρύτανης δηλώνει βέβαιος ότι το εγχείρημα θα στεφθεί από επιτυχία και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των υποψήφιων φοιτητών, καθιστώντας το ένα από τα πιο περιζήτητα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων. «Περιμένουμε οι βάσεις να είναι εξαιρετικά αυξημένες για το δικό μας τμήμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πειραιώς. Και για τους ξένους φοιτητές; «Είναι στους σχεδιασμούς μας να δούμε πώς θα μπορούσαμε παράλληλα να έχουμε και ένα ξενόγλωσσο τμήμα. Αυτό βέβαια δεν είναι μόνο θέμα του πανεπιστημίου αλλά και της πολιτείας» απαντά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ