Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με θέμα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την πρόληψη της προσβολής των ελαιοδένδρων στην Ελλάδα από το καταστροφικό βακτήριο xylella fastidiosa που ήδη πλήττει τη νότιο Ιταλία και άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
“Με νέα ερώτησή μου επανέρχομαι στην επιτακτική ανάγκη λήψης και εντατικοποίησης μέτρων πρόληψης της προσβολής των ελαιοδένδρων στην Ελλάδα από το καταστροφικό βακτήριο xylella fastidiosa που ήδη πλήττει τη νότιο Ιταλία και άλλες περιοχές της Ευρώπης, προσβάλλοντας μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδενδρα και προκαλώντας τη νέκρωση ακόμα και υπεραιωνόβιων δένδρων και μεγάλη οικονομική ζημιά στους παραγωγούς.
Σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για το θέμα παρουσιάστηκαν από ειδικούς επιστήμονες τα συγκεκριμένα δραστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της καταστροφικής αυτής φυτονόσου και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:
1. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους ελαιώνες της χώρας, στις φυτωριακές επιχειρήσεις και στα Κέντρα κήπου, μέσω του Προγράμματος των Επισκοπήσεων που υλοποιείται από το Υπ.Α.Α.Τ. και τις κατά τόπους υπηρεσίες.
2. Να βρεθεί τρόπος ώστε οι υπηρεσίες που βρίσκονται στα σημεία εισόδου από την Ιταλία, όπως είναι τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας, να μπορούν να διενεργούν ελέγχους στο φυτικό υλικό. Πρέπει να στελεχωθούν με ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο να μπορεί να απασχολείται και εκτός ωραρίου, αφού τα πλοία φτάνουν από τα ιταλικά λιμάνια τη νύχτα.
3. Να στελεχωθούν έστω και με εποχιακό προσωπικό οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στα προγράμματα των Επισκοπήσεων και του ελέγχου των φυτωρίων, αφού το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί.
4. Οι ταξιδιώτες, ειδικά αυτοί που κινούνται μέσω Ιταλίας και ιδίως στις μολυσμένες περιοχές της Απουλίας, να ενημερώνονται ώστε να μη μεταφέρουν πολλαπλασιαστικό υλικό (εμβόλια, δενδρύλλια) ελιάς και καλλωπιστικών φυτών στις αποσκευές τους ούτε και στα μέσα μετακίνησης.
5. Τοποθέτηση παγίδων για σύλληψη και έλεγχο εντόμων-φορέων που θα μπορούσαν να μεταφέρουν το παθογόνο στα σημεία υψηλού κινδύνου όπως είναι οι πύλες εισόδου της χώρας.
6. Μακροσκοπικοί έλεγχοι – δειγματοληψίες σε φυτώρια παραγωγής φυτών, σε αγρούς καλλιέργειας φυτών ξενιστών αλλά και σε μεμονωμένα φυτά π.χ. κήπων, πάρκων κ.λπ.
7. Προσεκτική χρήση εντομοκτόνων για καταπολέμηση των εντόμων-φορέων στα φυτώρια παραγωγής δενδρυλλίων τόσο ελιάς όσο και διάφορων άλλων φυτών-ξενιστών καθώς επίσης και καταπολέμηση των ζιζανίων που φιλοξενούν τα έντομα-φορείς.
Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Ποιες από τις παραπάνω δράσεις έχουν ήδη αναληφθεί, και ποιες θα αναληφθούν άμεσα, για την πρόληψη της μετάδοσης του βακτηρίου xylella fastidiosa στα ελαιόδενδρα στην Ελλάδα και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων”.