Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΑνδριανός σε Αποστόλου: Τι κάνατε για το πρόβλημα του καταστροφικού ιού της...

Ανδριανός σε Αποστόλου: Τι κάνατε για το πρόβλημα του καταστροφικού ιού της τριστέτσας από τη σύσκεψη της 14/3/2017 μέχρι σήμερα;

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, με νέα Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου ζητά να τον πληροφορήσει τι έχει πράξει για την αντιμετώπιση του καταστροφικού ιού της τριστέτσας στα εσπεριδοειδή της Αργολίδας από τις 14/3/2017 όταν και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τους Βουλευτές και υπηρεσιακά στελέχη κατά την οποία τέθηκε το ζήτημα της υποστελέχωσης καθώς και άλλα προβλήματα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον έλεγχο και την αντιμετώπιση του ιού.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Με νέα ερώτησή μου επανέρχομαι στην επιτακτική ανάγκη  άμεσης λήψης και ενταντικοποίησης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της προσβολής των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από τον καταστροφικό ιό της τριστέτσας.

Υπενθυμίζω ότι στις 14-3-2017 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα το πρόβλημα της τριστέτσας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, τους συνάδελφους βουλευτές, τον κ. Βάγια, Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού κ. Αποστόλου, τον κ. Δημήτρη Δήμου, Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και η κ. Κωνσταντίνα Σπανού, προϊστάμενη του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγεινομικού Ελέγχου, οι οποίοι παρουσίασαν με επιστημονικά τεκμήρια τον κίνδυνο να προσβληθεί από τον καταστροφικό ιό όλη η παραγωγή των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα και ολόκληρη τη χώρα.

Κατά τη σύσκεψη, έθεσα στον υφυπουργό τρία κυρίως ζητήματα:

-Να ενισχυθεί άμεσα η υπηρεσία ελέγχων με προσωπικό, καθώς ενώ έχει γίνει η προμήθεια των αντιδραστηρίων, και ενώ έχουν κατατεθεί πάρα πολλά αιτήματα από παραγωγούς για να γίνει επιτόπιος έλεγχος στις καλλιέργειές τους, το σημερινό προσωπικό που επιφορτίζεται και με την εξαγωγική δραστηριότητα δεν επαρκεί.

  • Να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης της προσπάθειας των αρμοδίων για την αντιμετώπιση του ιού από φοιτητές του γεωπονικού πανεπιστημίου και σπουδαστές ΤΕΙ αντίστοιχου αντικειμένου που θα κάνουν την πρακτική τους, σε συνεργασία με τα ιδρύματα αυτά και βεβαίως σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αργολίδας.

  • Να τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο συντονισμός και η αντιμετώπιση του προβλήματος με αίτημα εκτός των άλλων και την επιτακτική ανάγκη τουλάχιστον διπλασιασμού της αποζημίωσης για την εκκρίζωση δέντρων λόγω τριστέτσας, που σήμερα είναι μόλις περίπου 20 ευρώ ανά δέντρο και δεν καλύπτει την σημαντική ζημιά που υφίσταται ο παραγωγός.

Έκτοτε, και παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν δεν έχει γίνει τίποτα στην κατεύθυνση αυτή, με την έλλειψη του προσωπικού να παραμένει και να έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι λίγοι υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί και με τους ελέγχους φακέλων των νέων αγροτών, και με τα αντιδραστήρια που έχουν αγοραστεί με χρήματα των φορολογούμενων να πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης και αχρήστευσής τους.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Ποιες δράσεις έχουν αναληφθεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση της προσβολής των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από τον καταστροφικό ιό της τριστέτσας μετά την σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο στις 14/3/2017 και ποιο το εφεξής χρονοδιάγραμμα”.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ