Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΓιορτή ΚΕΡΑΣΙΟΥ στον Πλάτανο Κυνουρίας

Γιορτή ΚΕΡΑΣΙΟΥ στον Πλάτανο Κυνουρίας

Για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο η ταξιδιωτική ομάδα Grecopaths διοργανώνει μισής μέρας εξόρμηση στο όμορφο χωριό Πλάτανος Κυνουρίας, αυτή την φορά όχι για πεζοπορία αλλά απλά για διασκέδαση.

 
Να θυμίσουμε ότι ο Πλάτανος, είναι ένας παραδοσιακός καταπράσινος οικισμός στην αγκαλιά του Πάρνωνα, περιτριγυρισμένος από αμέτρητες τρεχούμενες πηγές, καταρράκτες και ρυάκια που οδηγούν στο Βρασιάτη ποταμό, τιμά και φέτος τα προϊόντα που παράγει η πλατανίτικη γη.

 
Ο σύλλογος Πλατάνου Κυνουρίας διοργανώνει την γνωστή σε όλους γιορτή του κερασιού Σάββατο 27+ Κυριακή 28 Μαΐου 2017.Εμείς επιλέξαμε να επισκεφθούμε το χωριό, το Σάββατο , απόγευμα, μιας και θα έχει ζωντανή παραδοσιακή μουσική και γλέντι στην πλατεία του χωριού.

 
Θα πραγματοποιηθούν διάφορα δρώμενα το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου στις 13μμ και στις 19μμ όπου θα είναι τα ίδια απλά θα επαναληφθούν για τους επισκέπτες που θα διαλέξουν πρωινές ή απογευματινές ώρες επίσκεψης.

1ο δρώμενο:
Στην κεντρική πλατεία, τη λεγόμενη «Βρύση», αναβιώνει η λειτουργία του παραδοσιακού νερόμυλου εκεί όπου οι Πλατανίτες αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών άλεθαν τα σιτηρά τους. Θυμούνται οι μεγαλύτεροι και μαθαίνουν οι νεότεροι το επάγγελμα του μυλωνά και τον τρόπο παραγωγής του αλευριού σε έναν από τους τέσσερις νερόμυλους που υπήρχαν και λειτουργούσαν στο χωριό μας, λόγω της ύπαρξης πολλών πηγών και τρεχούμενων νερών.

2ο δρώμενο:

Έξω από το νερόμυλο στέκονται αγέρωχοι τσολιάδες με τις παραδοσιακές φορεσιές τους ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα αναπαριστάνουμε τη «στρούγκα», το χώρο που εξυπηρετούσε το άρμεγμα των ζώων του κοπαδιού. Οι επισκέπτες θα πάρουν μια μικρή γεύση της δύσκολης και απαιτητικής ζωής του κτηνοτρόφου καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά, βήμα-βήμα, τη διαδικασία του αρμέγματος για να παραχθεί το γάλα, τη μετέπειτα επεξεργασία του και όλα τα στάδια της παραδοσιακής παραγωγής τυριού και μυζήθρας.

3ο δρώμενο::
Πιστοί στις παραδόσεις, όσοι επισκεφτούν το χωριό θα ζήσουν μια ακόμη εμπειρία, θα γευτούν ένα από τα πιο παλιά, θρεπτικά και παραδοσιακά φαγητά του τόπου μας, ζεστό τραχανά κατευθείαν από το καζάνι στο πιάτο.

4ο δρώμενο:
Ζωντανή παραδοσιακή μουσική μετά τις 21μμ

Επιπλέον δραστηριότητες/αξιοθέατα του χωριού:
** Περιήγηση στα στενά δρομάκια με καλντερίμια, στα σπίτια με πολεμίστρες, θα ξεδιψάσεις στα αφρίζοντα νερά των πηγών του Βρασιάτη ποταμού, θα επισκεφθείς τον Επιβλητικό Ιερό Ναό της Αγίας Άννας η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1835 με εικόνες όμοιες του Αγίου Όρους.
**Θα γευτείς παραδοσιακά γεύματα σε οικονομικές τιμές όπως:
Σκαστά μακαρόνια: 5€,Βραστό:6€,Σουβλάκι:2€, Σαλάτα:5€, Τυρί:4€,Κρασί:6€/Λίτρο, Αναψυκτικά:1.50€,Μπύρα:2€
**και φυσικά άφθονα κεράσια να γευτείς και να αγοράσεις υποστηρίζοντας την τοπική οικονομία

Χρήσιμη διευκρίνιση:
Οι καταρράκτες της λεπίδας και ο καταρράκτης στο φαράγγι του Λούλουγκα έχουν δυστυχώς στερέψει για αυτό είναι ακατάλληλες οι πεζοπορίες σε αυτά τα μονοπάτια λόγω ζέστης, ευκαιρία για λίγο ξεκούραση και διασκέδαση!

Πρόγραμμα:
15:45 μμ: Αναχώρηση από το λιμάνι Ναυπλίου/16:10μμ από τον Άγιο Βασίλειο Άργους (κατεύθυνση Τρίπολη)
17:30 μμ: Άφιξη στο χωριό Πλάτανος ελεύθερη περιήγηση μέχρι τις 19μμ
19:00 μμ: Ραντεβού όλοι δίπλα από τον νερόμυλο για άρμεγμα! Ας δοκιμάσουν όλοι όσοι δεν έχουν βιώσει αυτή την εμπειρία παρακολουθώντας παράλληλα και την διαδικασία πως φτιάχνεται το τυρί
21:00 μμ: Ραντεβού στην πλατεία του χωριού για το παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική.
23:00 μμ: Ώρα για αναχώρηση

Κόστος: 15,00 ευρώ
Περιλαμβάνεται η μεταφορά σας
Συμμετοχές μέσω email:[email protected] ή στο τηλ. +306933051333
Προλάβετε-περιορισμένες θέσεις!

Και για όσους πιστεύουν στα ρητά ,ιδού και το γνωστό τοπικό:

“Σαν του Πλατάνου το νερό δε θα βρεις σ’ άλλα μέρη με μια γουλιά δε θες γιατρό με δύο βρίσκεις ταίρι.”

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ