Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕΝΕΡΓΕΙΑΕλληνικά Πετρέλαια: Οι μέχρι στιγμή έρευνες δεν επαρκούν για υπολογισμό κοιτασμάτων νοτίως...

Ελληνικά Πετρέλαια: Οι μέχρι στιγμή έρευνες δεν επαρκούν για υπολογισμό κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης

Ενδιαφέρουσα περιοχή, που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, χαρακτήρισε το νότιο Κρητικό πέλαγος, ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων, Γιάννης Γρηγορίου, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης.

Από το βήμα του «2ουΠαγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη ΝΑ Μεσόγειο» που διοργάνωσε, στο Ηράκλειο Κρήτης, η Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολόγων Μηχανικών, με τη στήριξη της Περιφέρειας και τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κρήτης, ο κ. Γρηγορίου σημείωσε ότι οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην περιοχή, δεν επαρκούν για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, πολύ δε περισσότερο να υπάρξει εκτίμηση για τον υπολογισμό τυχόν αποθεμάτων.

Επίσης, αναφερόμενος γενικά στις εξελίξεις στον τομέα, εξέφρασε την ικανοποίηση του ομίλου, μετά τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, για την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να υπογραφούν οι Συμβάσεις Μίσθωσης για όλες τις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως είπε, εάν ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες για την κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης για το «Οικόπεδο 2» ΒΔ της Κέρκυρας, τότε είναι εφικτή η εκτέλεση σεισμικών ερευνών στις αρχές του 2018, ενώ το ίδιο ερευνητικό σκάφος θα μπορέσει να συμπράξει και για τη διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών στη γειτονική «Περιοχή 1» βορείως του νησιού, αλλά και στο «Οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Ο κ. Γρηγορίου τόνισε τέλος, ότι ο Όμιλος των ΕΛΠΕ από το 1975 έχει διεξαγάγει δεκάδες εξειδικευμένες, γεωχημικές, γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες, συνολικά 65.000 χλμ χερσαίων και θαλάσσιων σεισμικών ερευνών και έχει πραγματοποιήσει 75 γεωτρήσεις στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις των ΕΛΠΕ σε ερευνητικές εργασίες στο εξωτερικό ανήλθαν σε 220 εκατομμύρια δολάρια και οδήγησαν στην ανακάλυψη περίπου 200 εκατ. βαρελιών, συμμετέχοντας με διεθνείς κοινοπραξίες σε Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο και Μαυροβούνιο. Παράλληλα, ο Όμιλος είχε συμμετοχή σε 16 διεθνείς γύρους παραχωρήσεων, σε κοινοπραξίες με τις πλέον αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες με ισχυρή οικονομική θέση, ανάμεσά τους η GdF, η Total, η Exxon Mobil, η Statoil, η OMV, η Repsol, η Woodside, η Edison, η Lukoil, η JAPEX, η Kuwait Energy και άλλες.

 

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ