Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΘΕΑΤΡΟΜε επιτυχία η διαδραστική θεατρική παράσταση «ΕΣΤΙ _ Α _ ΔΥΝΑΤΟΝ» που...

Με επιτυχία η διαδραστική θεατρική παράσταση «ΕΣΤΙ _ Α _ ΔΥΝΑΤΟΝ» που ανέδειξε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα

Με μεγάλη επιτυχία, η ομάδα Cluedo παρουσίασε στο Τριανόν την Τετάρτη 22.2.2017 τη διαδραστική θεατρική παράσταση «ΕΣΤΙ _ Α _ ΔΥΝΑΤΟΝ», του κοινωνικού θεάτρου (θεάτρου φόρουμ).

Η παράσταση ανέδειξε το μείζον θέμα της στέγασης των φοιτητών.

Η ιστορία παρακολουθεί τη ζωή της Άλκηστης πρωτοετούς φοιτήτριας, από την άφιξη της στα Χανιά και τον τρόπο που αντιμετώπισε μια σειρά προβλημάτων που προκύπτουν όταν ενημερώνεται από τη γραμματεία της σχολής της ότι δεν υπάρχει εστία για να μείνει. Καθώς επίσης και τις ενέργειες που έκανε, αναζητώντας λύση, απευθυνόμενη σε συμφοιτητές για φιλοξενία, στη γραμματεία της σχολής, στον πρόεδρο των ξενοδόχων, στο φοιτητικό σύλλογο, στην οικογένεια της που την πίεζε να εγκαταλείψει τις σπουδές της και να επιστρέψει, κλπ.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα, είτε μέσω μαρτυριών-συνεντεύξεων, είτε μέσω ρεπορτάζ που έχουν προβάλει τα ΜΜΕ, είτε από στοιχεία που προέκυψαν από επερωτήσεις βουλευτών, αναδεικνύεται με πολύ εύστοχο, σαφή και πρωτότυπο τρόπο το πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης. Το πρόβλημα συναντάται πανελλαδικά σε πόλεις που λειτουργούν πανεπιστημιακά ιδρύματα, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή να βρίσκουν προσωρινές και επισφαλείς λύσεις.

Ακόμη και στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο που διαθέτουν φοιτητικές εστίες, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των φοιτητών που πληρούν τα κριτήρια για δωρεάν στέγαση. Πόσο μάλλον στις περισσότερες πόλεις που δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες και αντιμετωπίζουν την ανάγκη στέγασης μέσω διαγωνισμών εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξενοδοχείων – ενοικιαζομένων δωματίων που θα φιλοξενούν τους φοιτητές.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της ομάδας ήταν εντυπωσιακή. Το Τριανόν γέμισε ασφυκτικά, έχοντας ακόμη και πολλούς «ορθίους», καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Η σύνθεση του κοινού επίσης είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παραβρέθηκαν αρκετοί πολίτες ευαισθητοποιημένοι με τη σοβαρότητα του θέματος της παράστασης, φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, πρώην βουλευτές, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, εκπρόσωποι των ξενοδόχων, φαντάροι πρώην φοιτητές σε έξοδο από το στρατόπεδο.

Το θετικό κλίμα και η διάδραση ανάμεσα σε ηθοποιούς και κοινό, που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της συντονίστριας, προετοίμασε το έδαφος για τη συζήτηση που ακολούθησε. Ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις και αρκετά ουσιώδεις προτάσεις. Τις πρώτες τοποθετήσεις ακολούθησαν οι αντικαταστάσεις. Σε αυτές κάθε θεατής παρουσίαζε τη δική του λύση στη σκηνή, παίρνοντας τη θέση της «πρωταγωνίστριας» Άλκηστης.

Η ομάδα Cluedo απαρτίζεται από φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής Αργολίδας. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου, του Θεατροδρομίου Ναυπλίου και την υποστήριξη του φοιτητικού συλλόγου της σχολής και στήριξη του Δήμου Ναυπλιέων – ΔΟΠΠΑΤ.

Συντελεστές της παράστασης:

Φοιτητές: Έφη Αργυρίου, Αγγελίνα Αλφαντάκη, Άλκηστις Βασιλάκου, Ναταλία Πατρινέλη, Αγγελική Πουλημά, Μάνος Σπιτάλας, Ειρήνη Χαιρετάκη.

Κάτοικοι της Αργολίδας: Θεοδώρα Ρεντούλη, Ντίνα Καλογεροπούλου, Ανδρέας Μανούχος, Μαρία Μπακάλη, Βούλα Δεδέα, Βασίλης Κλησιάρης, Μαρία Ελευθεριάδη, Σούλα Παναγιώτου, Αναστασία Σταμούλη, Χριστίνα Ζώνιου, Ελένη Δρίβάκου, Πέπη Δεδέα.

Για τη παραχώρηση των φωτογραφιών της παράστασης ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Κο Γ. Νικολόπουλο – argolika.gr

Για οποιαδήποτε επικοινωνία: [email protected]

ή στη σελίδα μας στο FaceBook: Cluedo Theater Group

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ