Ως «γιατροσόφι», χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση διαφόρων ενοχλήσεων, από τα συμπτώματα της γρίπης έως τις μυρμηγκιές. Ορισμένα από τα υποτιθέμενα οφέλη του δεν επιβεβαιώνονται από τους γιατρούς, ωστόσο το μηλόξυδο είναι μια υγιεινή προσθήκη στη ζωή μας.
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένα από τα καλύτερα είδη ξυδιού είναι το μηλόξυδο. Το ζητούμενο βέβαια είναι να το βρείτε ανεπεξέργαστο, αφιλτράριστο και βιολογικό, το οποίο είναι δύσκολο επειδή οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές προκειμένου να αυξήσουν την ποσότητα εις βάρος της ποιότητας.
Ευτυχώς, υπάρχει ένας τρόπος για να φτιάξετε το δικό σας μηλόξυδο στο σπίτι και η διαδικασία είναι πολύ φθηνή. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο χρόνο προκειμένου να γίνει ζύμωση στα μήλα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Ένα βάζο με ευρύ στόμιο
Χαρτί κουζίνας
Λαστιχάκι
Σουρωτήρι
Συστατικά:
Τρία μικρά μήλα
Μία κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή βιολογικό μέλι ή οργανική ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
Αρκετό νερό για να βυθιστούν τα συστατικά
Οδηγίες:
Κόψτε τα μήλα σας σε μικρά έως μεσαίου μεγέθους κομμάτια
Γεμίστε το βάζο με νερό έως ότου όλα τα κομμάτια να είναι βυθισμένα, και στη συνέχεια, προσθέστε το σιρόπι σφενδάμου, μέχρι να απορροφηθεί καλά.
Τοποθετήστε χαρτί κουζίνας, πάνω από το άνοιγμα του βάζου, διπλώστε τις άκρες προς τα κάτω και τυλίξτε ένα λαστιχάκι γύρω από το χαρτί.
Αφήστε αυτό το μίγμα να καθίσει σε ένα σκοτεινό και ζεστό χώρο για περίπου δύο με τρεις εβδομάδες, ένα ντουλάπι είναι ιδανικό.
Μετά από αναμονή δύο έως τρεις εβδομάδες, στραγγίστε το μείγμα και στη συνέχεια επιστρέψτε το υγρό στο βάζο και αφήστε το να καθίσει για τέσσερις έως έξι επιπλέον εβδομάδες .
Κάντε μία δοκιμή για να δείτε αν η γεύση είναι στις προτιμήσεις σας. Εάν δεν είναι, αφήστε το μίγμα να καθίσει για λίγες ημέρες ακόμα. Αν είναι έτοιμο, το ρίχνουμε σε ένα μπουκάλι ή οποιοδήποτε άλλο δοχείο με δυνατότητα να σφραγίσει για την αποθήκευση.