Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΨΥΧΑΓΩΓΙΑ“Ο Ζωγράφος Θεόφιλος” Εκπαιδευτική έκθεση στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο Alpha Bank Ναυπλίου

“Ο Ζωγράφος Θεόφιλος” Εκπαιδευτική έκθεση στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο Alpha Bank Ναυπλίου

Μία ακόμη εκπαιδευτική έκθεση, η οποία απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, εγκαινιάσθηκε στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο Alpha Bank στο Ναύπλιο, μετά από την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής εκθέσεως “ΜΥΘΟΣ. Αρχαία και σύγχρονα έργα από τις Συλλογές της Alpha Bank”, που διήρκεσε από το 2013 έως το 2016.

Η Έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του Θεόφιλου (1871-1934), ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της νεοελληνικής τέχνης, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για τους καλλιτέχνες της αποκαλούμενης “Γενιάς του ‘30”. Ο Θεόφιλος ζωγράφισε κυρίως τοιχογραφίες σε σπίτια του Πηλίου, του Βόλου και της Μυτιλήνης, περιοχές όπου είχε ζήσει, και λιγότερους πίνακες, ως επί το πλείστον στο τέλος της ζωής του. Στα έργα αυτά αποτύπωνε σε ναΐφ ύφος εικόνες από την ελληνική ιστορία και μυθολογία καθώς και παραστάσεις από τη δική του καθημερινότητα.

Με εφαλτήριο τα 24 έργα του Θεόφιλου που ανήκουν στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Τραπέζης, αλλά και την επιθυμία να προβληθεί το έργο του σε παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 ετών, διοργανώθηκε μία εκπαιδευτική έκθεση, για τις ανάγκες της οποίας επτά έργα της Συλλογής μετατράπηκαν σε ψηφιακές τρισδιάστατες κατασκευές. Γύρω από κάθε κατασκευή δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον που τοποθετεί το έργο στον χώρο του, μέσα από μορφές και αντικείμενα τα οποία προέρχονται από τη Συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Ένα επιπλέον έργο, μία αποτοιχισμένη τοιχογραφία του Θεόφιλου, που απεικονίζει τον Οδυσσέα με τον Κύκλωπα Πολύφημο, εκτίθεται σε ξεχωριστή αίθουσα, με επεξηγηματικά κείμενα και φωτογραφίες σχετικά με τη διαδικασία αποτοιχίσεως ενός έργου.

Στον χώρο προβάλλεται επίσης η ταινία “Θεόφιλος Χατζημιχαήλ”, του 1979, από την τηλεοπτική σειρά “Μονόγραμμα”.

Σκοπός της Εκθέσεως είναι να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν όχι μόνο το έργο του Θεόφιλου, αλλά και τον τρόπο ζωής, τα έθιμα και τις συνήθειες μίας εποχής πιο μακρινής από τη δική τους. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό με τον πλέον εποικοδομητικό και ενδιαφέροντα τρόπο, για τις ανάγκες της Εκθέσεως εκδόθηκαν δύο εκπαιδευτικά έντυπα, ένα για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και ένα για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2019.

Για επισκέψεις και πληροφορίες:
Ιωάννα Μαυριά
Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος Alpha Bank – Ναύπλιο
Εμμανουήλ Δαλαμάγκα και Κωλέττη 4
211 00 ΝΑΥΠΛΙΟ
Τηλ.: 210 326 2456, 210 326 2460, 275 209 6234
E-mail: [email protected]

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ