Η ομιλία της Προέδρου Κατερίνας Παπαδριανού. Απολογισμός και προγραμματισμός της ΕΣΛΑ μέχρι τις εκλογές της Ένωσης, στο κόψιμο της πίτας στις 3/2/17 στο «ΠΡΟΠΟΛΙΣ» στην Πύλη της Ξηράς στ’ Ανάπλι.
«Είχε φτάσει Ιούλιος του 1829. Απόγευμα κι ο ήλι¬ος ζεστός χτύπαγε καταπρόσωπο τον ψηλό όμορφο Φινλανδό φρούραρχο, με το αρχοντικό παράστημα, που κατέβαινε με βήματα σταθερά αλλά γρήγορα τα σκαλοπάτια του Παλαμηδιού. Ήταν ένας άντρας δύο μέτρα ψηλός, γύρω στα τριάντα δύο, με ξανθά μαλλιά, κοντό πυκνό περιποιημένο μούσι και γαλανά μάτια. Ήταν πολύ κομψά ντυμένος, φορούσε μια πανέμορ¬φη χρωματιστή στολή, άσπρο παντελόνι, εφαρμοστό σταυρωτό μπουφάν χρώματος γκριζομπλέ, με χρυσά κουμπιά και σιρίτια στους ώμους. Από τη μέση του κρεμόταν ένα τεράστιο σπαθί με χρυσοκέντητη λαβή, που ακούμπαγε ελαφρά σε κάθε σκαλοπάτι καθώς κα¬τέβαινε, κάνοντας έναν οξύ αλλά γεμάτο μουσικότη¬τα θόρυβο.
Στη μέση της κατάβασης σήκωσε το κεφάλι ψηλά κατά το Παλαμήδι. Μόλις ακούστηκε η τελευταία ει¬κοστή πρώτη κανονιά. Κάθε φορά που ο Γάλλος φρού¬ραρχος στο Μπούρτζι, καπετάν Ζανέ, ύψωνε τη λευκή σημαία, ήταν σημάδι πως έπινε «υπέρ της υγείας» των τριών προστάτιδων δυνάμεων και ο Μύρμπεργκ έδινε διαταγή να ακουστούν είκοσι μία κανονιές από το Πα¬λαμήδι. Μετρώντας τα σκαλιά έτσι για να του φανεί το κα¬τέβασμα ευκολότερο είπε δυνατά: «650 μέχρι τα 999 έχουμε καιρό ακόμα!». Τότε ένας Έλληνας φρουρός από τη συνοδεία τον ρώτησε «Πάλι στο “Καφέ Αλέ¬ξης” θα πας Μουράτ Μπέη;» και αμέσως μετά το μετά¬νιωσε. Έτσι τον φώναζαν και έτσι έχει μείνει γνωστός στην ιστορία, γιατί, καθώς ήταν δύσκολο για τους Έλληνες να προφέρουν το όνομά του «Μύρμπεργκ», τον φώναζαν «Μουράτ», όνομα γνώριμο και εύκολο από την πρόσφατη τουρκοκρατία.
Ύστερα σκέφτη¬κε τα άσπρα παντελόνια που απαιτούσε ο Φαβιέρος για τη στολή του και φαντάστηκε πως πολύ γρήγορα θα γίνονταν μαύρα από τη σκόνη και τις βρομιές των δρόμων.»
Αγαπητοί μου φίλοι ξεκίνησα μ ε ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημά μου «ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ» για να τοποθετηθούμε στο χώρο αφού εδώ ακριβώς ήταν το πέρασμα του Φινλανδού φρούραρχου του ΜΟΥΡΑΤ ΜΠΕΗ ,ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΜΥΡΜΠΕΡΓΚ, την εποχή του Καποδίστρια. Σχετική αναμνηστική μπρούτζινη πλακέτα υπάρχει στον τοίχο.
Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές, Γιάννη Γκιόλα και Γιάννη Ανδριανέ, πρόεδρε του ΔΟΠΠΑΤ κ. Πόπη Καλκούνου σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.
Ευχαριστούμε το «ΠΡΟΠΟΛΙΣ» για την περιποίηση και το ζεστό κλίμα.
Ευχαριστούμε τον Σύλλογο «Παλαμήδης» που μας παρέχει στέγη .
1.Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το τμήμα θεατρικών Σπουδών με την πρώην κοσμήτορά του την Κυρία Άλκηστι Κοντογιάννη για τη μεγάλη συμβολή της στην ανάδειξη των Συγγραφέων και των Ποιητών της Αργολίδας. Στα πλαίσια του Συμποσίου είχαμε μια άριστη συνεργασία και συμβάλαμε κι εμείς με εκδηλώσεις όπως βραδιά μελοποιημένης ποίησης μαζί με το Σύλλογο ο «Παλαμήδης» με το Νότη Χασάπη να τραγουδάει μελοποιημένους στίχους του Θοδόση Σπαντιδέα και μια βραδιά αφιερωμένη στην ποιήτρια Μαρία Παναγιωτίδου και την μελοποιημένη ποίηση. Αλλά και εγώ προσωπικά πήγα στο Δημοτικού του Τολού και στο Δρεπάνου για να μιλήσω για την ποίηση χαϊκού . Στη συνέχεια τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου Δρεπάνου ζωγράφισαν και έγραψαν χαϊκού στον τοίχο των Σχολείων.
2.Πέρυσι όταν ακούστηκε πως θα έπαιρναν το πανεπιστήμιο είχαμε έντονα διαμαρτυρηθεί με επιστολή μας στους βουλευτές του νομού και στο ΥΠΕΠΘ.
3. Για δεύτερη χρονιά συμμετείχαμε στην Έκθεση βιβλίου του Δήμου μας με μεγάλη συμμετοχή Συγγραφέων και ποιητών. Ευχαριστούμε τον ΔΟΠΠΑΤ και το Δήμαρχο για την παραχώρηση δωρεάν περιπτέρου. Ελπίζουμε φέτος να μπορέσουμε να κάνουμε και κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
4.Συμμετείχαμε σε παρουσιάσεις συγγραφέων μας και ποιητών όπως του Πέτρου Λυγίζου, της Χρύσας Καρδαρά, του Δημήτρη Δερζέκου και της Ιωάννας Νοταρά.
5. Φτιάξαμε την πρώτη Λέσχη Ανάγνωσης με 15 μέλη και έχουν ήδη ξεκινήσει διαβάζοντας διάφορα βιβλία μελών της Ένωσής μας και όχι μόνο.
6. Φτιάξαμε το logo μας και ευχαριστούμε γι’ αυτό την Αναστασία Κόρδαρη. Ένα λογότυπο που περιλαμβάνει όλα όσα έχει ο νομός μας. Αρχαία τείχη, εσπεριδοειδή, θάλασσα, γράμματα και το προσωπείο του βασιλιά της Ασίνης.
7.Προκηρύξαμε Διαγωνισμό Διηγήματος με έπαθλο τη δωρεάν έκδοση των 9 καλύτερων χορηγία των εκδόσεων «ΙΚΟΝΑ» των Α/φων ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΙ για τα 120 χρόνια λειτουργίας της Εταιρίας και τους υπερευχαριστούμε.
Η επιτροπή που θα κρίνει τα έργα των Συγγραφέων αποτελείται από εξαιρετικούς λογοτέχνες και εκπαιδευτικούς.
Α. Πρόεδρος: Ιφιγένεια Μποτουροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταφράστρια.
2.Βασιλική Λαλαγιάννη, καθηγήτρια στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό και Αντιπρόεδρος του τμήματος Πολιτικών επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
3.Γιάννης Φίλης πρώην Πρύτανης, καθηγητής Συστημάτων παραγωγής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, συγγραφέας και ποιητής.
4.Πάνος Σταθόγιαννης, σεναριογράφος, συγγραφέας και ποιητής.
5. Νίκος Μπουμπάρης φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας.
Πιστεύουμε πως κάναμε μια αρχή στον Νομό Αργολίδας σε έναν νομό που συγκριτικά με άλλους της χώρας μας έχει τους περισσότερους συγγραφείς και ποιητές. Αλλά και από αρχαιοτάτων χρόνων σύμφωνα με τον Ηρόδοδο οι Αργείοι είχαν τη φήμη ότι ήσαν οι καλύτεροι μουσικοί όλων των Ελλήνων «Αργείοι ήκουον μουσικήν είναι Ελλήνων πρώτοι». Όλοι οι ποιητές και οι μεγάλοι τραγικοί της αρχαιότητας ήσαν και πολύ καλοί μουσικοί και μελοποιούσαν οι ίδιοι τα δημιουργήματά τους, όπως οι Αργείοι, Σακάδας και Τελέσιλλα. (λυρική ποίηση συνοδεία λύρας).
Έχουμε στα σχέδιά μας προσεχώς να παρουσιάσουμε την αξιόλογη ποιήτρια της Αργολίδας, Ελένης Νανοπούλου και στις 15 Μαρτίου να αφιερώσουμε μια βραδιά στην συνολική παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Μητροπολίτη μας. Στις 21 Μάρτη ημέρα αφιερωμένη στη «Γιορτής της Ποίησης» θα κάνουμε σχετικό αφιέρωμα. Προγραμματίζουμε μαζί με τον σκηνοθέτη Μπάμπη Παπαχαραλάμπους ένα ντοκιμαντέρ για την Αργολίδα με τον τίτλο «ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ». Ελπίζουμε η νέα χρονιά να είναι παραγωγικότερη και μετά την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού Διηγήματος στις 20 Μαΐου 2017 θα προκηρύξουμε και εκλογές για νέο Δ.Σ. Και για του χρόνου θα προκηρύξουμε καινούργιο διαγωνισμό ίσως για ένα θεατρικό μονόπρακτο ή για ποίηση και μπορεί αν φέτος δεν έχουμε πολλές συμμετοχές να το ανοίξουμε για όλη την Πελοπόννησο και ύστερα γιατί όχι θα κάνουμε πανελλαδικούς διαγωνισμούς. Ευχαριστώ τα μέλη του Δ.Σ για την άριστη συνεργασία, τον αντιπρόεδρο Γιώργο Κόνδη, τον Γ.Γ. Θεοδόσης Σπαντιδέα, τον Πέτρο Λυζίζο, τον Δημήτρης Δερζέκο και τον Σπύρος Καχριμάμη.
Τέλος και επειδή «εν αρχή είναι η Μουσική» και όπως προείπα η ποίηση, ο λόγος, μελοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων, θα ήταν παράλειψη σε μια τέτοια σύναξη ποιητών να μην ακούσουμε μουσικές νότες. Ευχαριστώ τους φίλους μου μουσικούς «το Σταύρο και την παρέα του» που ήρθαν απόψε από αγάπη να μας κρατήσουν όμορφη συντροφιά: Σταύρος Μποζιονέλος, μπουζούκι, Μιχάλης Σαλεσιώτης τραγούδι, Γιώργος Μώρος μπουζούκι, Νίκος Παναγιωτάκης κιθάρα. Όσοι άλλοι επιθυμούν μπορούν να μας πουν ένα τραγουδάκι.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΛΕΞΗ.