Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΟ Πύργος της Κάντιας …άρθρο της Κατερίνας Παπανδριανού

Ο Πύργος της Κάντιας …άρθρο της Κατερίνας Παπανδριανού

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ιστορικό μνημείο, που όπως πολλά άλλα, εισπράττει την αδιαφορία των ΝεοΕλλήνων είναι ο Πύργος της Κάντιας που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό του δήμου Ναυπλιέων.
Η Κατερίνα Παπανδριανού δεν χρειάζεται συστάσεις. Η δουλειά της και τα πονήματα της έχουν καρδίσει την εκτίμηση, την αναγνώριση και την αγάπη όσων ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτό τον τόπο.
Η Κατερίνα λοιπόν, έγραψε ένα άρθρο για αυτό τον Πύργο που αξίζει να αναδημοσιευτεί και να διαβαστεί από όλους μας. Αυτός είναι ο λόγος που το αναδημοσιεύουμε σε αυτή την ανάρτηση. Διαβάστε το:

Μιχάλης Καζάς

________________________________________________________________________
Το 2002, όταν για ένα φεγγάρι ήμουν υπεύθυνη των πολιτιστικών του Δήμου Ασίνης, έκανα κάποιες βασικές ενέργειες για την αναστήλωση του Πύργου της Κάντιας.

Ύστερα άλλαξε ο Δήμαρχος και επειδή στην πολιτική της χώρας ακόμα και για τέτοια θέματα και σε τόσο μικρούς Δήμους, δεν υπάρχει συνέχεια, φυσικά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Και ένα περίεργο πράγμα, ο φάκελος του Πύργου χάνεται κάθε φορά που εκλέγεται νέα Δημοτική Αρχή και βγαίνει στην επιφάνεια το θέμα , ψάχνουν να βρουν το φάκελο. Δεν είναι περίεργο; Και μάλλον θα πρέπει να αναρωτιούνται: «καλά αυτός ο Πύργος δεν έχει γίνει χώμα ακόμα, να ησυχάσουμε;» Και τώρα το ερώτημα είναι

«Τι θα κάνετε τελικά;

Έχετε δει το χάλι του Πύργου στη μέση του χωριού της Κάντιας;

Τι έχετε κατά νου να κάνετε και γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχετικός φάκελος για την υποβολή της ένταξής του σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ;»

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

«Το πυργόσπιτο της Κάντιας του Νομού Αργολίδας, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο από το ΥΠΠΟ σύμφωνα με την Υ.Α.62493/2330/1952, ΦΕΚ 186/Β/14-8-1952 και με την Υ.Α. Φ31/34472/3422/74/19-4-76(ΦΕΚ 612/30-4-76).

Το 1977 ο Πύργος αποτυπώθηκε αρχιτεκτονικά και διερευνήθηκε ιστορικά στη μελέτη της Νίκης Χρονοπούλου- Ζαμενοπούλου, «Πυργόσπιτα σε οικισμούς στην περιοχή της Ναυπλίας», ενώ το 1987-88 αναφέρεται με εκτενέστερο τρόπο στην ιστορική και αρχιτεκτονική μελέτη του Ιορδάνη Δημακόπουλου με τον τίτλο «Πύργοι, οι οχυρές κατοικίες της προεπαναστατικής Πελοποννήσου».

Το πυργόσπιτο δεν είναι το μοναδικό στην περιοχή της Αργολίδας. Στις αναφερόμενες μελέτες καταγράφονται δύο άλλα, στην περιοχή των Ιρίων, (τα οποία και έχουν πλήρως καταστραφεί), ενώ ένα τρίτο, με πολλές ομοιότητες με το δικό μας Πύργο, ανακαινίστηκε πρόσφατα στο Νομό Κορινθίας. Πρόκειται για τον Πύργο Κορδή, στο Δερβένι του Δήμου Ευρωστίνης, που έχει γίνει ένα κόσμημα για την περιοχή και πόλος έλξης επισκεπτών στο χωριό που ονομάζεται μάλιστα Πύργος.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ιορδάνη Δημακόπουλου, το πυργόσπιτο «εντάσσεται στην κατηγορία των οχυρών κατοικιών της προεπαναστατικής περιόδου. Ο πύργος της Κάντιας εντάσσεται στην κατηγορία της οχυρής κατοικίας της υπαίθρου, φαινόμενο που υπήρχε ήδη, από τις αρχές της τουρκικής κατάκτησης και γνωρίζει μεγάλη εξάπλωση από τα μέσα του 17ου αιώνα στην Πελοπόννησο.

Μετά το τέλος της επανάστασης το «Ζευγολατείον της Κάντιας και ο Πύργος του Κάντια-αγά περιήλθε στο Ελληνικό δημόσιο και πουλήθηκε το 1826 «…δια την κατεπείγουσαν ανάγκην της ενισχύσεως του αγώνος του Μεσολογγίου..»

Όταν αναστηλωθεί θα μπορέσει να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προτεινόμενες χρήσεις της μελέτης αποκατάστασης και επανάχρησης της αρχιτέκτονα-μηχανικού ιστορικών μνημείων και κτιρίων κ. Ιωάννας Σωτηρίου-Δωροβίνη που είχε την ευαισθησία να κάνει τη σχετική μελέτη και να την υποβάλει στο Δήμο Ασίνης τον Οκτώβρη του 2002!

«Το κτίριο προβλέπεται να λειτουργήσει ως κέντρο έκθεσης και εμπορίας τοπικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την οργάνωση γιορτών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων.

Ο στόχος του προγράμματος είναι το κτίριο να λειτουργήσει ως τόπος έλξης της τοπικής κοινωνίας για την προαγωγή και τη διατήρηση τοπικών εθίμων και αφετέρου τη διαρκή επιμόρφωση των κατοίκων σχετικά με τις καλλιέργειες των προϊόντων τους, με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, διαλέξεων, εκθέσεων αγροτικών προϊόντων, διοργάνωση της Γιορτής της αγκινάρας κ.τ.λ.

Επίσης προβλέπεται να λειτουργήσει σ’ αυτό μόνιμη έκθεση ιστορικής επισκόπησης και αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης του φαινομένου των πύργων της προεπαναστατικής Πελοποννήσου, με παραδείγματα πύργων που έχουν ήδη ανακαινιστεί.

Τέλος το κτίριο προβλέπεται να λειτουργήσει και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων (διαλέξεις, προβολή ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής κλπ) της περιοχής που στερείται παντελώς τέτοιας υποδομής».

Η μελέτη εδώ και πολλά χρόνια εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και δόθηκαν κάποιες κατευθύνσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει.

Η Πρόεδρος

της Ένωσης Πολιτισμικών δραστηριοτήτων «Ν. Καρούζος»

Κατερίνα Παπαδριανού

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ