Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΗΛΕΙΑ19° Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

19° Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Πύργος, 3 ως 10 Δεκεμβρίου 2016.

Το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας μας με αποδέκτες παιδιά και νέους, σε Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη.
Για μια εβδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι. Τα παιδιά αφήνουν στην άκρη τα tablet, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική!
Οι σκοτεινές αίθουσες της Πελοποννήσου βέβαια, δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά και το σκοτεινό πρόσωπο της αληθινής ζωής.
Τα αγόρια και τα κορίτσια του κόσμου, άλλωστε, δεν ζουν κλεισμένα σε μια αποστειρωμένη γυάλα και δεν θα έπρεπε να ζουν έτσι.
Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας τολμούν και ασχολούνται με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, στηλιτεύοντας πάντα την βία.
Εδώ, δεν έχει θέση ούτε η μισαλλοδοξία, ούτε ο ρατσισμός.
Όλες οι ταινίες, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

Εκδηλώσεις έναρξης και απονομής βραβείων

Επίσημη έναρξη 19ου Φεστιβάλ και 16ης Camera Zizanio: Πύργος, 3/12/2016, 20:30.

Εναρκτήρια εκδήλωση για το Kids & Docs, Αμαλιάδα, 4/12/2016, 19:30.

Απονομή Βραβείων 19ου Φεστιβάλ και 16ης Camera Zizanio: Πύργος, 10/12/2015, 20:30.

Κινηματογραφικά αφιερώματα, πόλεις Δυτικής Ελλάδας & Αθήνα, 2-21 Δεκεμβρίου.

Στα μη διαγωνιστικά προγράμματα του φετινού Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν τα αφιερώματα για τα 80 χρόνια των θρυλικών Zlin Film Studios της Τσεχίας και για τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αρκετές από τις ταινίες τους σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα.

Συνολικά προβάλλονται 82 ταινίες (35 μεγάλου μήκους και 47 μικρού και μεσαίου μήκους) στα εξής αφιερώματα και ειδικές προβολές:

– Ζλιν: ο λόφος των κινηματογραφικών ονείρων

– Γκρεμίζοντας προκαταλήψεις, Μαθαίνοντας την αποδοχή

– Zoom in European Children’s Film

– Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό amimation Ένα επιλεγμένο πρόγραμμα ταινιών με ταινίες των αφιερωμάτων και του διαγωνιστικού προγράμματος θα προβληθεί και σε αίθουσες της Αθήνας.

16η Camera Zizanio Πύργος, 2-10 Δεκεμβρίου 2016

Στα διαγωνιστικά προγράμματα της 16ης Camera Zizanio συμμετέχουν 266 οπτικοακουστικές δημιουργίες παιδιών, εφήβων και νέων μέχρι 20 ετών. Ευρωπαϊκό Τμήμα: 98 ταινίες από 27 χώρες, Ελληνικό Τμήμα: 143 ταινίες, Διεθνές Τμήμα: 25 ταινίες από 11 χώρες. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής ξεπέρασε τις 1.400!

Κριτικές Επιτροπές και Βραβεία

Οι κριτικές επιτροπές αποτελούνται από μαθητές και φοιτητές και απονέμουν τρία βραβεία ανά ηλικιακή κατηγορία α) έως 12 ετών, β) 13-16 ετών, γ) 17-20 ετών.

Στο Ελληνικό Τμήμα απονέμονται τα ειδικά βραβεία «Βραβείο Νίκος Καβουκίδης» (συνοδεύεται από την προσφορά επαγγελματικού τεχνικού εξοπλισμού για το γύρισμα ταινίας), «Βραβείο Σχολής Κινηματογράφου Σταυράκου» (συνοδεύεται από μια πλήρη υποτροφία φοίτησης), «Βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού» για ταινία που ξεχωρίζει για την κοινωνική της ευαισθησία και «Βραβείο Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης» για τη βέλτιστη πρακτική εγγραμματισμού στα Μέσα.

Η Camera Zizanio, σε απόλυτη συμφωνία με τον χαρακτηρισμό της ως «Συνάντηση της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας», υποδέχεται φέτος πάνω από 100 νέους από τις χώρες της Ευρώπης και εκατοντάδες από την Ελλάδα. Όλοι αυτοί θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς και να δημιουργήσουν νέα έργα στα πολυεθνικά εργαστήρια του Φεστιβάλ και κυρίως στα πλαίσια του μοναδικού Mythos Project, στην έκτη του διοργάνωση!

School Cinema Πύργος-Αμαλιάδα, 2- 10 Δεκεμβρίου 2016

Εξακολουθώντας να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική διάσταση των δραστηριοτήτων του, το Φεστιβάλ Ολυμπίας οργανώνει κινηματογραφικά εργαστήρια και σεμινάρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της εικόνας και δημιουργούν μικρές ταινίες, ενώ οι εκπαιδευτικοί εμβαθύνουν στην πολυδιάστατη ανάγνωση των κινηματογραφικών εικόνων και αξιοποιούν τη γνώση τους στο σχολικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της ενότητας School Cinema θα γίνουν συνολικά 85 εργαστήρια και σεμινάρια ως εξής: 21 κινηματογραφικά εργαστήρια πενθήμερης διάρκειας, 40 μονοήμερα ή διήμερα κινηματογραφικά εργαστήρια, 6 εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης και 18 σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς.

Παράλληλες εκδηλώσεις Πύργος-Αμαλιάδα-άλλες πόλεις του ν. Ηλείας, 2-13 Δεκεμβρίου 2016

Εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη λογοτεχνία, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη διοργάνωση του 19ου Φεστιβάλ και της 16ης Camera Zizanio. Ανάμεσα στα άλλα, το Φεστιβάλ:

– Τιμά την συγγραφέα Σοφία Ζαραμπούκα

– Πραγματοποιεί περισσότερες από 30 επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία

– Οργανώνει έκθεση αφίσας μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα για την ισότητα των φύλων

– Πραγματοποιεί 13 εκπαιδευτικές/καλλιτεχνικές δράσεις σε διάφορα σχολεία

– Παρουσιάζει νέους μουσικούς

– Οργανώνει ξεναγήσεις των επισκεπτών του σε μνημεία της Ηλείας

Χώροι – Αίθουσες προβολών

– Θέατρο Απόλλων (Πύργος)

– Συνεδριακό κέντρο Π.Δ.Ε. (Πύργος)

– Cineplex-Ορφέας (Πύργος)

– Cine-Cinema (Aμαλιάδα)

– Cine-Άστρον (Λεχαινά)

– Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο (Γαστούνη)

– Κινηματογραφική αίθουσα δημοτικού σχολείου Zαχάρως

– Πάνθεο 2 (Πάτρα)

– Δημοτικός Κινηματογράφος Άνεσις (Αγρίνιο)

– Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεσολόγγι)

Χώροι – Κινηματογραφικά Εργαστήρια και Εκδηλώσεις

– Συνεδριακό Κέντρο ΠΔΕ (Πύργος)

– Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας

– Κοινωνικός Πολυχώρος Δεξαμενή (Πύργος)

– Αίθουσα ΠΕΔ

– ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας/Παραρτήματα Πύργου και Αμαλιάδας

– ΚΕΔΙΒΜ Εργασία Εκπαιδευτική

– «Τετράστιχο» (Πύργος)

– «Πλανώδειο» (Πύργος)

– Σχολικά διδακτήρια

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ