Ανακοινώθηκε η επέκταση της αντιπυρικής περιόδου έως και τις 15 Νοεμβρίου.
Οι δασικές πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες, έχοντας όμως εξελιχθεί σε μείζον φυσικό καταστροφικό φαινόμενο.
Παρόλο που οι δασικές πυρκαγιές θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος των δασικών οικοσυστημάτων του πλανήτη, φαινόμενο το οποίο προϋπήρχε πριν την παρουσία του ανθρώπου, σήμερα η πληθώρα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και κυρίως σε μεικτές ζώνες δάσους – οικισμών έχει οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό ανθρωπίνων απωλειών αλλά και σε σημαντικές επιπτώσεις σε ιδιοκτησίες και υποδομές.
Η Ελλάδα ζούσε πάντα με δασικές πυρκαγιές, αλλά σήμερα η κλιματική κρίση επιταχύνει το φαινόμενο και δείχνει ότι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, σε αριθμό, μέγεθος και συχνότητα. Η ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες όπως διαμορφώνονται είναι επιβεβλημένη.
Το Πυροσβεστικό Σώμα στο πλαίσιο της αποστολής του, για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας, της περιουσίας και κυρίως της ανθρώπινης ζωής, συνεχώς προσαρμόζει τον μηχανισμό του στις διαρκώς αυξανόμενες και απαιτητικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται, ακολουθώντας στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
Για να επιτύχει την αποστολή του, οι πολίτες πρέπει είναι σύμμαχοι στην μάχη των δασικών πυρκαγιών, προετοιμάζοντας τις ιδιοκτησίες τους και τις οικίες τους στον κίνδυνο, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς η διακινδύνευση να είναι όσο τον δυνατόν περιορισμένη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τις όσο δυνατό λιγότερες επιπτώσεις σε ένα διαρκώς επιταχυνόμενο κίνδυνο, διευκολύνοντας ταυτόχρονα το πυροσβεστικό έργο.
Το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους:
Ο «Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους»,