Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤιμώμενο πρόσωπο σε συνέδριο στο Μεξικό ο Γιάννης Φίλης από το Ναύπλιο

Τιμώμενο πρόσωπο σε συνέδριο στο Μεξικό ο Γιάννης Φίλης από το Ναύπλιο

 

Μετάλλιο της τιμής (Medal of Honor) για “Εξαιρετική συμβολή στη διοίκηση της παραγωγής και τον πολύ υψηλού επιπέδου ηγετικό ρόλο στην επιστήμη του μηχανικού” απονεμήθηκε στον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννη Α. Φίλη στο συνέδριο World Automation Congress (WAC2024).

Όπως ανακοινώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης: «Το συνέδριο είχε ως θέμα τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη και έλαβε χώρα στο Κανκούν στο Μεξικό μεταξύ 22 και 25 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο Γιάννης Φίλης ήταν τιμώμενο πρόσωπο και κεντρικός ομιλητής με θέμα “Μαθηματική θεωρία εκτίμησης της αειφορίας και λήψης αποφάσεων”».
Κατά την απονομή του μεταλλίου, ο Γιάννης Φίλης είπε σε σύντομη προσφώνησή του:
«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Mo Jamshidi και την Οργανωτική Επιτροπή για τη στήριξη και την ευγένειά τους.
Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη, αλλά πρόσεξα κάποια επιμέρους αντικείμενα όπως κυκλική οικονομία, κλιματική αλλαγή, κοινωνική ασφάλεια, έξυπνη διαβίωση.
Έχουμε κάνει τρομακτική πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία μέσα σε λίγες δεκαετίες. Όμως δεν γίνεται να αγνοούμε τις ατέλειες αυτής της προόδου. Μιλάω για πράγματα που υπαινίσσονται τα παραπάνω αντικείμενα. Δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την ανθρωπογενή κλιματική κρίση, τις χαώδεις οικονομικές ανισότητες μεταξύ χωρών και πολιτών, τις μη αναστρέψιμες οικολογικές καταστροφές οι οποίες απειλούν την ίδια μας την ύπαρξη, την αισχρότητα της επίλυσης διεθνών διαφορών και αντιπαθειών με τον πόλεμο. Ενίοτε φαίνεται ότι με τον χρόνο γινόμαστε ευφυέστεροι αλλά λιγότερο σοφοί.
Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε δίνοντας τεχνολογικές λύσεις σε τέτοια προβλήματα, αγνοώντας την πολιτική και την ανθρώπινη φύση. Η επιστήμη δεν μπορεί να είναι απολιτική. Έχουμε πολλή διεπιστημονική δουλειά μπροστά μας αν θέλουμε η κοινωνία μας να είναι βιώσιμη.
Αλλά θα προχωρήσω ένα βήμα ακόμη. Όλα αυτά τα χρόνια κατανόησα ότι, όσο σημαντικός και αν είναι ο υλικός μας κόσμος, τα πλέον μόνιμα πράγματα στη ζωή δεν περιέχουν ύλη όπως τα εργαλεία, τα αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα. Δεν περιέχουν μόρια και άτομα αλλά κάτι που ο προηγμένος, αν και υλικός εγκέφαλός μας προσλαμβάνει τελείως διαφορετικά. Μιλάω για την ομορφιά, τη φιλία, τη συναδελφικότητα, την αγάπη – τη βαθύτερη ουσία του ανθρωπισμού.
Και αυτή η συνάντηση απόψε τα έχει όλα.
Σας ευχαριστώ εκ βαθέων!».
Το ακροατήριο ανταποκρίθηκε όρθιο με ενθουσιώδες χειροκρότημα.

Σύντομο Βιογραφικό:
Ο Γιάννης Α. Φίλης γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1950. Από το 1980 έως το 1986 ήταν επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University), Η.Π.Α. Από το 1986 εργάζεται στη σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου είναι καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής Παραγωγής με Υπολογιστές (CAM).

Έχει δημοσιεύσει 5 ποιητικές συλλογές, 3 μυθιστορήματα και 2 βιβλία. Έχει βραβευθεί επανειλημμένως για το λογοτεχνικό του έργο στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Σχεδίασε και ανέπτυξε το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, και είναι ο διευθυντής του από το 1994. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνεδρίου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων το 1996 και το 2001.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ