Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΠόσο επηρέασε η ακρίβεια τις επιλογές των πολιτών στις Ευρωπαϊκές Εκλογές;

Πόσο επηρέασε η ακρίβεια τις επιλογές των πολιτών στις Ευρωπαϊκές Εκλογές;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε την πρώτη πανευρωπαϊκή μετεκλογική δημοσκόπηση του 2024 σχετικά με την εκλογική συμπεριφορά και τις προτεραιότητες των πολιτών της ΕΕ.

Η αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής (42%) καθώς και η οικονομική κατάσταση (41%) ήταν οι κύριες παράμετροι για τις επιλογές των Ευρωπαίων πολιτών στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Ιουνίου. Τα ποσοστά είναι αισθητά μεγαλύτερα για την Ελλάδα (70% και 69% αντίστοιχα). Στην Ελλάδα στην τρίτη θέση των θεμάτων που αποτέλεσαν κριτήρια ψήφου για τους πολίτες, βρίσκεται με 40% η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ενώ τη διεθνή κατάσταση ανέφερε 37% των ερωτηθέντων.

Η στήριξη προς την ΕΕ παραμένει υψηλή. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι πολίτες είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ (65%) και ότι εξακολουθούν να έχουν θετική εντύπωση για αυτήν: 48% έδωσε θετικές απαντήσεις, ενώ μόνο 16% δήλωσε ότι έχει αρνητική εικόνα. Στην Ελλάδα το 49% δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον της Ευρώπης και το 36% έχει θετική εικόνα για την ΕΕ έναντι του 24% που έχει αρνητική.

Πανευρωπαϊκά, το 42% των πολιτών (34% στην Ελλάδα) έχουν θετική εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι πολίτες «μάς έδωσαν εντολή να δράσουμε, να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις, να κάνουμε τη διαφορά στην καθημερινότητά τους. Θα το κάνουμε», δήλωσε η πρόεδρος Metsola.

Δείτε τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας εδώ και ενημερωτικό δελτίο για την Ελλάδα εδώ.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ