Γράφει η Βασιλική Ντουφεξή: Κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση, την ενίσχυση και την εορτασμό των κατορθωμάτων των γυναικών σε κάθε τομέα της ζωής, καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
Αυτή η ημέρα έχει τις ρίζες της στις αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους και την ισότητα. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν αγωνιστεί για το δικαίωμά τους να ψηφίζουν, να εργαστούν, να λάβουν εκπαίδευση και να συμμετάσχουν ελεύθερα στην κοινωνία. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναδεικνύει αυτές τις προσπάθειες και επιβραβεύει τις επιτυχίες τους.
Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα, αλλά και να αναδείξουμε τις προκλήσεις που ακόμα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως. Αν και έχουν γίνει πολλά βήματα προς την ισότητα των φύλων, υπάρχουν ακόμα διαρθρωτικές ανισότητες σε θέματα όπως η μισθολογική ανισότητα, η έλλειψη εκπροσώπησης σε πολιτικά και επιχειρηματικά φόρα, και η βία κατά των γυναικών.Η δύναμη της αλληλεγγύης μπορεί να ενισχύσει τις γυναίκες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους και να επιδιώξουν τους στόχους τους.
Για τις γυναίκες, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουν τη δύναμη και την αξία τους, και να αναδείξουν τη σημασία της συνεισφοράς τους στην κοινωνία. Είναι επίσης μια ημέρα για να επισημάνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να απαιτήσουν δράση για την επίλυσή τους.
Επιπλέον, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πρέπει να μας ενθαρρύνει να μην παραμένουμε σιωπηλές σε περιπτώσεις αδικίας ή διακρίσεων. Πρέπει να είμαστε φωνή για τα δικαιώματα και την ισότητα, να υποστηρίζουμε τις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια και να εργαζόμαστε για μια κοινωνία όπου η ισότητα είναι πραγματικότητα για όλους.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ημέρα για να γιορτάζουμε τις επιτυχίες και να αναδεικνύουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως. Είναι επίσης μια ευκαιρία για εμάς, τις γυναίκες, να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και να δεσμευτούμε για μια κοινωνία που είναι ισότιμη και δίκαιη για όλους.
Η Βασιλική Ντουφεξή είναι Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και υπεύθυνη του τμήματος αντιμετώπισης της βίας ,και με πολλές δράσεις για την βία των γυναικών .