Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟ Τάκης Πεβερέτος καταγγέλει την Μειωμένη ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (βίντεο)

Ο Τάκης Πεβερέτος καταγγέλει την Μειωμένη ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (βίντεο)

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)  Τάκης Πεβερέτος καταγγέλει την Μειωμένη η ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και παρότι έχει στείλει επιστολές στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη έχει λάβει καμμία απάντηση.

Στο βίντεο  ενημερώνει για το τι ακριβώς συμβαίνει με την ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ακολουθεί η επιστολή

Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Γενικέ,
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες, Κύριοι Βουλευτές,

Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του ΕΛΓΑ που έγινε στις 4/5/2023 οι τιμές που αποζημιώνουν την φυτική παραγωγή είναι ανάλογες με την πενταετία 2017-2021 και του ζωικού κεφαλαίου ανάλογες με τις τιμές του 2010.

Θεωρούμε απαράδεκτο να αναθεωρούνται οι τιμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ το 2023 με τιμές του 2010 και του 2017-2021, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις κόστους παραγωγής και προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής συνέβησαν το 2022 και το 2023.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με τα δεδομένα του ΕΛΓΑ, ως σήμερα η αποζημίωση μιας βελτιωμένης προβατίνας είναι 195 ευρώ, αν αναλογιστούμε ότι η μέση τιμή σφάγιού προβάτου σήμερα είναι 4,7 ευρώ το κιλό μια προβατίνα 35 κιλών αποφέρει 164,5 ευρώ, αν αναλογιστούμε ότι αυτή η προβατίνα θα γεννούσε ένα αρνί σε 20-30 ημέρες βάρους 10 κιλών σφάγιο με μέση τιμή σήμερα τα 8 ευρώ θα κόστιζε 80 ευρώ, σύνολο 244,5 , χωρίς να αναλογιστούμε το γάλα κάθε προβάτου που χάνει ο παραγωγός με μέσο όρο παραγωγής τα 300 κιλά και μέση τιμή γάλακτος 1,6 ευρώ ανά κιλό τότε ο παραγωγός μόνο από το γάλα έχει χάσει 480 ευρώ και από το ζωικό κεφάλαιο 244,5 σύνολο δηλαδή 724,5 ευρώ. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το ποσό των 195 ευρώ δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο την ζημία αφού καλύπτει την ζημία μόνο κατά 27%, άρα δεν μιλάμε για 100% αποζημίωση αλλά για 27%.

Για να καταλάβουμε πόσο εκτός πραγματικότητας είναι ο ΕΛΓΑ και η Ελληνική κυβέρνηση για να αντικαταστήσουμε ένα βελτιωμένο ζώο μια αίγα παραδείγματος χάρη, σας αναφέρουμε τιμολόγιο αγοράς βελτιωμένων αιγών από την Ολλανδία με κόστος 615 ευρώ ανά ζώο, το τιμολόγιο εκδόθηκε στις 1-6-2023 και αφορά αποστολή ζώων στην περιοχή Τρικάλων.

Αιτούμαστε άμεσα την αναθεώρηση τιμών αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ σε φυτική και ζωική παραγωγή πριν από οποιαδήποτε αποζημίωση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΕΚ ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα αποζημιώσεων προσαρμοσμένα κατά το μέγιστο στην πραγματικότητα που ζούμε σήμερα και με δεδομένο την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και έχουν ως εξής:

– Αποζημιώσεις καταστροφής κατοικιών και οικοσκευών.
– Δημιουργία δικτύου φιλοξενίας πλημμυροπαθών.
– Καταβολή ολικών αποζημιώσεων κτηνοτροφικών υποδομών και απωλειών ζωικού κεφαλαίου με δεδομένα ΟΣΔΕ ή κτηνιατρικών βεβαιώσεων.
– Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διαγραφή οφειλών προς τράπεζες και Funds, καθώς και αντίστοιχη άρση υποθηκών για ακίνητα που κατεστράφησαν. Αναστολή καταβολής οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ για 2 χρόνια με ταυτόχρονη δυνατότητα γενναίας ρύθμισης.
– Αποζημίωση 100% για κατεστραμμένα ή με σημαντικές ζημιές σπίτια.
– Επανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με 100% αποζημίωση από το κράτος, όπως και για τα μηχανήματα και γενικότερα μηχανολογικό εξοπλισμό.
– Ειδικά για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προτείνουμε τις θερμοκηπιακού τύπου κατασκευές, που είναι χρονικά άμεση η κατασκευή τους, την άδεια την έχει ο κατασκευαστής, οικονομικά είναι συμφέρουσες και η πληρωμή μπορεί να γίνει απευθείας στον κατασκευαστή.
– Οι αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι συνάδελφοί μας που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν με τουλάχιστον:

  • – 250 ευρώ, ανά αρσενικό & θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους.
  • – Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο.
  • – Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές.
  • – Για την μελισσοκομία αποζημιώσεις για τις απολεσθείσες κυψέλες- μελίσσια.
  • – Για την πτηνοτροφία, να αποζημιωθούν όσοι έχουν χάσει ζωικό πληθυσμό (κύρια στον Έβρο από φωτιές)

– Για την φυτική παραγωγή και ιδιαίτερα την παραγωγή ζωοτροφών, οι πληγείσες περιοχές κύρια της Θεσσαλίας (με 1-3 χρόνια για επανακαλλιέργεια) θα χρειαστεί ιδιαίτερη στήριξη έως την επανέναρξη της καλλιέργειας.
– Για τις επιδοτήσεις από την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ και μετά τις καταστροφές που υπέστη η χώρα, να ζητηθεί από την ΕΕ να θεωρηθεί το 2023 μεταβατικό έτος και να αποδοθούν με βάση το 2022.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΚ

Παναγιώτης Πεβερέτος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ