Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΤεράστιο το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία: Αναζητούνται extra κονδύλια, βαρύ πλήγμα...

Τεράστιο το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία: Αναζητούνται extra κονδύλια, βαρύ πλήγμα για την αγροτική παραγωγή

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, καθώς πριν καλά-καλά γίνει η αποτίμηση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το σοκ από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία ανατρέπει όλα τα δεδομένα.

«Πραγματικά είναι ακραία κατάσταση» παραδέχεται αρμόδια πηγή, σε ερώτηση του iefimerida για το αν έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν ένας τέτοιος καταστροφικός συνδυασμός πυρκαγιών και πλημμυρών, που να δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια του Προϋπολογισμού, πέρα από τις δυσμενείς επιπτώσεις στους ίδιους τους πολίτες. 

Προέχει η άμεση ανακούφιση των πληγέντων

Προφανές είναι ότι στην παρούσα φάση προέχει η άμεση ανακούφιση των πληγέντων, αφενός με την ενεργοποίηση του πλαισίου για τις πρώτες αποζημιώσεις, αφετέρου με την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των πλημμυροπαθών αλλά και την αποκατάσταση των υποδομών ύδρευσης- ηλεκτροδότησης- αποχέτευσης. Ωστόσο, οι ζημιές ή μάλλον οι καταστροφές στα οδικά δίκτυα, σε γέφυρες, φράγματα, λιμάνια και στις καλλιέργειες, προκαλούν ήδη εφιάλτες σε όσους πρέπει να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους.  

Η εμπειρία του “Ιανού” είναι ακόμα νωπή, ωστόσο τα περίπου 800 εκ ευρώ που απαιτήθηκαν τότε για αποζημιώσεις- υποδομές, φαίνεται ότι τώρα θα αποδειχθούν πολύ λίγα. Όπως λένε, άλλωστε, όσοι γνωρίζουν τις διαδικασίες απολογισμού και πληρωμών, στο ΓΛΚ ακόμα πληρώνουν τα “σπασμένα” από τις φυσικές καταστροφές της προηγούμενης διετίας.  

Αναζητούνται extra κονδύλια για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των υποδομών

Τι διαθέτει αυτήν τη στιγμή ο Προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές; Κατ’ αρχάς, 300 εκ ευρώ ως κρατική αρωγή, που είναι εγγεγραμμένα στο ΠΔΕ. Επιπλέον, υπάρχει το Αποθεματικό του 1 δισ ευρώ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Ήδη, όμως, στο ΓΛΚ αναζητούν κι άλλες “πηγές” για να καλυφθούν οι διαφαινόμενες επιπλέον δαπάνες. Όσον αφορά στη συνδρομή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, το αίτημα θα υποβληθεί μόλις γίνει ο πρώτος απολογισμός των ζημιών, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Αυτό που τονίζει αρμόδια πηγή είναι ότι ΟΛΕΣ αυτές οι δαπάνες “μετράνε” κανονικά στον υπολογισμό του πλεονάσματος ή του ελλείμματος και δεν εξαιρούνται. Τουτέστιν ο “πονοκέφαλος” είναι και ταμειακός- δηλαδή να εξασφαλιστούν οι πόροι- αλλά και δημοσιονομικός.  

Βαρύ το πλήγμα για την αγροτική παραγωγή της χώρας

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι απίστευτες καταστροφές στη Θεσσαλία δεν θα επηρεάσουν τη ζωή μόνο των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές. Η Θεσσαλία δεν συμβάλλει απλώς με το 5% του ΑΕΠ αλλά έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα:  

Σιτηρά: 18% των εκτάσεων  

Ζαχαρότευτλα (άρα και ζάχαρη): 15,6% εκτάσεων  

Φρούτα- λαχανικά: 9,5% εκτάσεων 

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να αντιληφθεί κανείς ότι σε μια συγκυρία όπου οι τιμές στα λαχανικά και τα φρούτα έχουν πάρει “φωτιά”, οι καταστροφές στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας θα επιτείνουν το πρόβλημα των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής. Και για να το κάνουμε σαφές, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τι παράγουν οι πληγείσες περιοχές και ποια είναι η αναλογία στο σύνολο της παραγωγής στην Ελλάδα, μιλάνε από μόνα τους: 

Μήλα: 43,5% συνόλου παραγωγής  

Αχλάδια: 63% συνόλου παραγωγής  

Κάστανα: 47,5% συνόλου παραγωγής  

Σκληρό σιτάρι (ψωμί, ζυμαρικά): 34% συνόλου παραγωγής  

Καλαμπόκι: 22% συνόλου παραγωγής  

Φακές: 32% συνόλου παραγωγής  

Ρεβύθια: 33% συνόλου παραγωγής  

Δεν είναι, όμως, μόνο η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας που χάθηκε στο νερό και τη λάσπη. Σημαντική είναι η συμβολή του θεσσαλικού κάμπου και στην κτηνοτροφία της Ελλάδας: 

Βοοειδή: 10,6% συνόλου  

Πρόβατα: 9,6% συνόλου  

Γουρούνια: 7,5% συνόλου  

Πουλερικά: 10,5% συνόλου 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ