Ανακοινώσεις έκανε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Απριλίου ο Υφυπουργός Πολίτικης Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς η Αργολίδα ξαναμπαίνει και πάλι στο “βαθύ κόκκινο”.
Φαίνεται πως η κατάσταση που επικρατεί με τα κρούσματα στο Νομό Αργολίδας ανάγκασαν την επιτροπή στην ένταξη της περιοχής και πάλι στο “βαθύ κόκκινο”
Την εικόνα του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας, μετά τις ομόφωνες σχετικές εισηγήσεις των ειδικών, παρουσίασε, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Από αύριο, Σάββατο, «πέφτουν» στο βαθύ κόκκινο επίπεδο-πολύ αυξημένου κινδύνου οι εξής περιοχές:
Π.Ε. Καβάλας
Π.Ε. Ρεθύμνου
Π.Ε. Αργολίδας
Δήμος Κισσάμου Χανίων.
Αντιθέτως, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας τους, βγαίνουν από το βαθύ κόκκινο κι «ανεβαίνουν» στο κόκκινο επίπεδο-αυξημένου κινδύνου οι:
Χίος
δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Βορείων Τζουμέρκων
δήμος Ερέτριας Εύβοιας
Βέροιας
Λαμιέων και Ρόδου.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε εκ νέου την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων τα επόμενα 24ωρα. Κατανοούμε τη δυσκολία, δεδομένης της κούρασης, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε ένα ασφαλές Πάσχα, να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε να υλοποιήσουμε τον «οδικό χάρτη», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Με σύμμαχό μας και το εμβόλιο, μπορούμε να τα καταφέρουμε, τώρα που διανύουμε την τελευταία φάση των περιορισμών, είπε ο υφυπουργός.
Τα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα εξειδίκευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Εκτός από τα μέτρα του Πάσχα, επιπλέον ανακοινώθηκε ο τρόπος που θα ανοίξουν από αύριο malls, εκπτωτικά χωριά με click inside σε όλη τη χώρα αλλά και το πώς θα ανοίξει η εστίαση.
Στην ενημέρωση του υπ. Υγείας μετείχαν επίσης η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ενημερώσε για την εξέλιξη του σχεδίου διάθεσης των self-tests. Στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Μείωση 10% στα νέα κρούσματα
«Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης. 10% μείωσης νέων κρουσμάτων. 2.640 κρούσματα την ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,2%» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου που σημείωσε πως η χώρα άλλαξε και πάλι χρώματα στον ευρωπαϊκό χάρτη του ECDC.
Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα μειώθηκαν και υπολογίζονται σε 25.000. «Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η μισή Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στο βαθύ κόκκινο» είπε η λοιμωξιολόγος προκειμένου να τονίσει πως δεν υπάρχει περιθώριο επανάπαυσης καθώς πολλές περιοχές στην Ελλάδα εξακολουθούν να καταγράφουν πάνω από 30 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε πολλές περιοχές. Επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική, την κεντρική και τη δυτική Μακεδονία.
Μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Σε ότι αφορά στο ΕΣΥ, παρατηρήθηκε μικρή μείωση ασθενών με κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό τους στα νοσοκομείο να υπολογίζεται πλέον σε 5.400 ασθενείς. «Για πρώτη φορά φάνηκε μια μείωση νέων εισαγωγών με τον μέσο όρο να πέφτει κάτω από τους 500 την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος.
Παρά τον υψηλό αριθμό διασωληνωμένων και στις ΜΕΘ φαίνεται μια σταθεροποίηση με τον αριθμό των ασθενών που αποσωληνώνονται να είναι μεγαλύτερος από εκείνον όσων χρειάζονται διασωλήνωση.
Εκκληση λοιμωξιολόγων σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν
«Περισσότερους από 3 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, 1 στους 4 ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας είναι άτομα άνω των 75 ετών. Ενώ είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έκαναν και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν ή και χάνονται» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Μόλις το 65%, μόνο 2 στους 3 άνω των 80 ετών έχουν λάβει την πρώτη δόση, είτε έχουν κλείσει ραντεβού για το πρώτο τους εμβόλιο. Κάνουμε έκκληση ώστε όλος ο κόσμος αλλά ιδιαίτερα τα άτομα με παράγοντες κινδύνου να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο» συνέχισε, απηχώντας την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το διάγγελμά του την Τετάρτη.
«Να μην μεταφέρουμε τον ιό στα χωριά μας»
«Όλες οι εισηγήσεις μας υπόκεινται στην αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε επιδείνωση» της πανδημίας, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, είναι κατανοητό ότι ενώ όλοι νιώθουμε μια ανακούφιση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού. Βρισκόμαστε στις «πρώτες μέρες βελτίωσης» είπε και τόνισε πως η όποια χαλάρωση, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι.
Όπως είπε, παρότι η Επιτροπή κατανοεί απόλυτα την επιθυμία πολλών Ελλήνων να μετακινηθούν το Πάσχα. Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως το υψηλό φορτίο μεγαλουπόλεων, οδήγησε στην εν λόγω απόφαση προκειμένου να μην μεταφέρουμε τον ιό από τις πόλεις στα χωριά μας. «Το άνοιγμα θα είχε σαν αποτέλεσμα ένα δικαιολογημένο αλλά και μαζικό κύμα μετακίνησης του πληθυσμού. Τυχόν έξαρση κρουσμάτων σε πολλές επαρχιακές πόλεις ταυτόχρονα θα αύξανε την πίεση στο ΕΣΥ στην επαρχία» σημείωσε.
Κυριακή του Πάσχα με self test
Τέλος, αναφερόμενη στις ημέρες του Πάσχα, η Βάνα Παπαευαγγγέλου σημείωσε πως είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις αποστάσεις τόσο μέσα στους ναούς, όσο και στον εξωτερικό χώρο. Επίσης, η Επιτροπή απηύθηνε σύσταση να μένουμε στο προαύλιο του ναού και να φορούμε διπλή μάσκα.
Παράλληλα, την ημέρα του Πάσχα «προτείνουμε και πάλι την παραμονή σε υπαίθριους χώρους» είπε και παρότρυνε τους πολίτες να διενεργήσουν ένα ατομικό τεστ πριν συναντηθούν γιατί είναι ξεκάθαρο πως η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι αυξημένη.
Ο «οδικός χάρτης» για το Πάσχα
Τα μέτρα που θα ισχύουν τις επόμενες ημέρες παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:
Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ τη Μεγάλη Εβδομάδα
Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.
Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.
Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.