Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣΤο Ευρωκοινοβούλιο ίσως απαγορεύσει το κεμπάπ και το ντονέρ!

Το Ευρωκοινοβούλιο ίσως απαγορεύσει το κεμπάπ και το ντονέρ!

Η γερμανική Bild σε ρεπορτάζ της αναφέρει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να μην επιτρέψει τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα

Η γερμανική Bild σε ρεπορτάζ της αναφέρει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να μην επιτρέψει τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα. Τούτο σημαίνει πως θα δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα στην παρασκευή ντονέρ και κεμπάπ και κατ’ επέκταση και του ελληνικού γύρου!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν δεν εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα συγκεκριμένα εδέσματα κινδυνεύουν ακόμη και με εξαφάνιση!

Πέρα από τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, θα υπάρξει και οικονομικός αντίκτυπος, καθώς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, 500 τόνοι κρέατος για κεμπάπ καταναλώνονται καθημερινά στην Ευρώπη, με το 80% αυτού να παράγεται στη Γερμανία. Αυτό μεταφράζεται σε 110.000 θέσεις εργασίας.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Όταν η Επιτροπή Υγείας αντιτάχθηκε την Τρίτη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ντονέρ και κεμπάπ. Μέχρι τώρα, η προσθήκη της συγκεκριμένης ουσίας επιτρέπεται στα φρέσκα κρέατα, δεν υπάρχει όμως κανονισμός για τη χρήση του στα κατεψυγμένα.

Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχουν στην υγεία τα φωσφορικά άλατα όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα τρόφιμα, γι’ αυτό και δήλωσε αντίθετη στο να επιτραπεί η χρήση των συγκεκριμένων ουσιών στο κρέας (πρόβειο, αρνίσιο, βοδινό, μοσχαρίσιο ή πουλερικό) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κεμπάπ και ντονέρ.

Οι βουλευτές, κυρίως η ομάδα των Πρασίνων που προκάλεσε το όλο θέμα, επικαλούνται μια επιστημονική έρευνα του 2012, η οποία έδειξε ότι τα φωσφορικά πρόσθετα στα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακούς κινδύνους. Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) από τη δική της πλευρά σημειώνει πως δεν μπορεί να αποδοθεί ο κίνδυνος για τις συγκεκριμένες παθήσεις στο φώσφορο γενικά ή στα πρόσθετα φωσφορικού ασβεστίου.

Ωστόσο, άλλη επιστημονική μελέτη του 2013 ανέφερε τη σύνδεση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου με την αύξηση θνησιμότητας στις ΗΠΑ.

Σε πρώτη φάση η απόφαση «πέρασε» με 32 ψήφους, όμως η τύχη της θα κριθεί οριστικά στην Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνει 11 με 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, ενώ η EFSA πρόκειται να αναθεωρήσει την ασφάλεια των φωσφορικών προσθέτων στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2018.

Sourcethetoc.gr
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ