ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Προγραμματίζουμε τα γεύματα της εβδομάδας.
Αγοράζουμε από το supermarket τα υλικά που θα χρειαστούμε για την εβδομαδιαία παρασκευή των γευμάτων.
Δεν προβαίνουμε σε υπερβολικές αγορές τροφίμων.
Προμηθευόμαστε πόσιμο νερό, αν το νερό της βρύσης είναι ακατάλληλο για πόση.
Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς υπερβολές, καθώς είναι τρόφιμα με μικρή διάρκεια διατήρησης.
Προτιμούμε την αγορά γάλακτος μακράς διαρκείας, για να μην αναγκαστούμε να πάμε επιπλέον φορές στο supermarket.
Αγοράζουμε επιπλέον ποσότητα ψωμιού και το τοποθετούμε στην κατάψυξη, καθώς παραμένει φρέσκο κάθε μέρα που θα το αποψύξουμε για κατανάλωση.
Προμηθευόμαστε κρέας, ψάρι και πουλερικά στις ποσότητες που θα
καταναλώσουμε μέσα στην εβδομάδα.
Προτιμούμε τη συχνή κατανάλωση οσπρίων και λαδερών.
Αν περισσέψει φαγητό το βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και το τρώμε τις επόμενες ημέρες.
Προμηθευόμαστε υλικά για τοστ ή σάντουιτς, που αποτελούν γρήγορα ενδιάμεσα γεύματα.
Αγοράζουμε κράκερς, κριτσίνια, φρυγανιές και μπάρες δημητριακών, που αποτελούν ιδανικές επιλογές για σνακ.
Πίνουμε συχνά φυσικούς χυμούς για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.
Καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 lt νερό την ημέρα.
Φτιάχνουμε πίτες (σπανακόπιτα, τυρόπιτα κτλ.) και τις βάζουμε στην κατάψυξη για χρήση τους όποτε δεν μπορέσουμε να μαγειρέψουμε.
Η παραμονή μας στο σπίτι δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με υπερκατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ. Βρίσκουμε δημιουργικούς τρόπους να περνάμε το χρόνο μας, χωρίς τσιμπολογήματα.
Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν την παρασκευή των γευμάτων, απολυμαίνουμε τους πάγκους της κουζίνας μας, καθώς και τα σκεύη μαγειρικής – μαχαιροπίρουνα.
Γιάννης Ηλίας
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος