Πραγματοποιήθηκε χθές το απόγευμα, στην αίθουσα του Βουλευτικού, η εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 85 χρόνων λειτουργίας του κτιρίου του 1ου Λυκείου Ναυπλίου.
Ομιλητές ήταν η κα Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και υπεύθυνη του Παραρτήματος Ναυπλίου και ο κ. Απόστολος Κοϊνης, μαθηματικός, εκπαιδευτικό του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης είχαμε και απονομή υποτροφίας ύψους 2.500 ευρώ στους αριστεύσαντες μαθητές του σχολείου, χορηγία του κ. Λεωνίδα Ανδρέα Κανελλόπουλου, εις μνήμην του Δημητρίου Κορδαλή- παλαιού μαθητή του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου.
Η επετειακή αυτή εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία να επανασυνδεθούν οι γενιές της πόλης ακολουθώντας το αόρατο νήμα της μνήμης και να αναδειχτεί η νέα γενιά, που μορφώνεται και σχεδιάζει το μέλλον της στο σχολείο μας, το 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου.
Πρόκειται για ένα μνημείο ζωντανής ιστορίας του Ναυπλίου το κτίριο που στεγάζεται το 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου. Το κτίριο, σχεδιασμένο από τον Πάτροκλο Καραντινό, ανήκει αρχιτεκτονικά στο κίνημα του Bauhaus, το νεωτερικό καλλιτεχνικό κίνημα που την περίοδο του Μεσοπολέμου επιδίωξε τη σύνδεση διαφορετικών πεδίων της τέχνης στην υπηρεσία του σύγχρονου ανθρώπου. Η συμβολική αυτή επέτειος του κτιρίου συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της σχολής του Bauhaus, η οποία τιμήθηκε με πλήθος εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας την καταλυτική του επίδραση στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού.
Το κτίριο όπου στεγάζεται το 1ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου και το Εσπερινό ΓΕΛ Ναυπλίου είναι ένα από τα 3000 σχολικά κτίρια που σχεδιάστηκαν να οικοδομηθούν σε ολόκληρη τη χώρα κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου 1928-1932 και αποτέλεσαν το σημαντικότερο δείγμα της αρχιτεκτονικής του Bauhaus στην Ελλάδα. Το εξαιρετικά φιλόδοξο και πρωτοπόρο για την εποχή του (αλλά και για κάθε εποχή) οικοδομικό πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Βενιζέλου, ο οποίος με πενιχρά οικονομικά μέσα, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, επιδίωξε να δώσει μαζικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα στην εκπαίδευση, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
Από το μεγαλόπνοο έργο, το οποίο ανέλαβε μια ομάδα από τους πιο προικισμένους αρχιτέκτονες της εποχής, τελικά ολοκληρώθηκαν 145 σχολικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και το (τότε) Γυμνάσιο Ναυπλίου.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 85 χρόνων λειτουργίας του σχολείου, η διεύθυνσή του θέλησε να αναδείξει την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του κτιρίου μέσα στο οικιστικό περιβάλλον της πόλης.