Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΨΥΧΟΛΟΓΙΑΠώς θα εξοντώσεις τα "τέρατα" από το παιδικό δωμάτιο

Πώς θα εξοντώσεις τα “τέρατα” από το παιδικό δωμάτιο

Πώς θα εξοντώσεις τα “τέρατα” από το παιδικό δωμάτιο…

Ένα σκοτεινό δωμάτιο μπορεί πραγματικά να τρομάζει ένα παιδί. Κάπως έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πείσεις να μείνει μόνο του σε αυτό για να κοιμηθεί. Πολλά παιδιά μάλιστα, από φόβο μήπως ξυπνήσουν τη νύχτα μέσα σ’ αυτό το σκοτεινό δωμάτιο, αρνούνται να κοιμηθούν, ακόμα κι αν είσαι εκεί διαβάζοντάς τους παραμύθια. Τα παιδιά μπορούν να φανταστούν αμέτρητες ιστορίες τρομακτικές μέσα στο δωμάτιό τους. Πόσα παιδιά δεν επιμένουν ότι κάτω από το κρεβάτι τους υπάρχει ένα τέρας που κρύβεται για να εμφανιστεί μόνο σε εκείνα; Πόσα άλλα παιδιά, δεν ισχυρίζονται ότι κάποιοι κακοί τρυπώνουν στο δωμάτιό τους τη νύχτα από το παράθυρο ή ακόμη και από την κλειδαρότρυπα.

Αρκετά παιδιά μάλιστα τρομάζουν και πλάθουν ιστορίες με το μυαλό τους, βλέποντας πώς αλλάζουν μέσα στο σκοτάδι οι ζωγραφιές που υπάρχουν στους τοίχους των δωματίων τους. Έχει συμβεί και αυτό, δηλαδή το δάσος με τους νάνους, τη νύχτα να μετατρέπεται σε ζούγκλα γεμάτη κακούς και τέρατα ή οι γλάροι στο ταβάνι, τη νύχτα να μοιάζουν με αρπακτικά πουλιά που κόβουν βόλτες πάνω από το παιδικό κρεβάτι. Άλλο παιδί έχει τρομάξει με τη σκιά από τα κουκλάκια που υπάρχουν στο δωμάτιο. Γενικότερα, τη νύχτα τα πάντα είναι ικανά να τρομάξουν ένα παιδί που κοιμάται μόνο του. Οι ήχοι, το σκοτάδι, όλα εκείνα που φαντάζεται.

Γι’ αυτό, άφησε το παιδί σου να κοιμάται αγκαλιά με κάποιο παιχνίδι ή κουκλάκι που το έχει συνδυάσει με το αίσθημα της ασφάλειας. Ένα κουκλάκι συντροφιάς δηλαδή. Και φυσικά δεν θα ήταν λάθος να συνηγορείς σε αυτό, λέγοντάς του ότι το κουκλάκι πχ είναι εκεί για να το προστατεύει. Ποτέ μα ποτέ, μην χλευάσεις ή μαλώσεις το παιδί σου για τον φόβο που αισθάνεται. Η απάντηση «είσαι μεγάλος άντρας ή μεγάλη γυναίκα», είναι ό,τι πιο άκυρο και λάθος θα μπορούσες να σκεφτείς. Είναι παιδί και προκαλώντας το μόνο κακό βίωμα του καταφέρνεις. Ένα παιδί που φοβάται θέλει αγκαλιά και όχι δοκιμασία.

Ακόμη, μπορείτε μαζί να πάτε στα καταστήματα για να διαλέξετε ένα χαριτωμένο φωτάκι νυκτός. Υπάρχουν πολλά σε παιδικά σχέδια, με ήρωες που αγαπούν τα παιδιά. Αν πάλι το παιδί σου φοβάται να κοιμηθεί κοντά στο παράθυρο ή πολύ κοντά στην πόρτα, δεν έχεις παρά να το ρωτήσεις πού θα αισθανόταν πιο άνετα και να αλλάξεις τη θέση του κρεβατιού. Δεν είναι απλό να μετακινείς τα έπιπλα μέσα στο δωμάτιο, αλλά αν πρόκειται να απαλλάξεις το παιδί σου από τους φόβους του, προφανώς και αξίζει τον κόπο.

 

 

 

Sourcemommy.gr
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ