Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠέντε προτεραιότητες κατά τον ΣΕΒ για την αύξηση των βιομηχανικών επενδύσεων

Πέντε προτεραιότητες κατά τον ΣΕΒ για την αύξηση των βιομηχανικών επενδύσεων

Το σχέδιο βιομηχανικής αναγέννησης που έχει επεξεργαστεί ο ΣΕΒ, με στόχο την αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στο 12% του ΑΕΠ έως το 2020, παρουσίασε ο πρόεδρός του, Θεόδωρος Φέσσας, σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι θετικές επιδόσεις της εγχώριας βιομηχανίας και μεταποίησης που στηρίζουν την πρόσφατη ανάκαμψη του ΑΕΠ.

Ο ΣΕΒ ζήτησε από τον υπουργό να δοθεί προτεραιότητα, έως το τέλος του 2018, σε πέντε ενέργειες άμεσης υλοποίησης και απόδοσης, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των βιομηχανικών επενδύσεων:

1.Εξυγίανση άτυπων παραγωγικών συγκεντρώσεων (π.χ. Οινόφυτα, Ασπρόπυργος)

2.Νέο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων (fast track) στη μεταποίηση και ισχυρά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και τεχνολογική καινοτομία όπως: επιταχυνόμενες αποσβέσεις, υπερ-αποσβέσεις, υπερ-εκπτώσεις R&D, κίνητρα θέσεων εργασίας, κίνητρα για εξαγορές κα συγχωνεύσεις (M&As), συμψηφισμός ζημιών – κερδών, κ.τλ.

3.Δι-υπουργικός συντονισμός για τη μείωση του κόστους ενέργειας.

4.Απλοποίηση της αδειοδότησης μέσω: α) της κατάργησης της κατηγοριοποίησης βάσει όχλησης και ευθυγράμμισης αυτής με την περιβαλλοντική νομοθεσία,  β) της μετάπτωσης στο καθεστώς “γνωστοποίησης λειτουργίας” και των δραστηριοτήτων κατηγορίας Α2 και γ) κατάργησης της απαγόρευσης εγκατάστασης επιχειρήσεων μέσης όχλησης στην Αττική.

5. Προκήρυξη προγραμμάτων ΕΣΠΑ ειδικά για τη μεταποίηση, αλλά και έκτακτα προγράμματα για την ανασυγκρότηση βιομηχανικών περιοχών που έχουν πληγεί από την κρίση.

Μετά τη συνάντηση, ο κ.Φέσσας, δήλωσε: “Οι παραγωγικές επενδύσεις δείχνουν σαφή ανάκαμψη, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων βελτιώνονται συνεχώς και οι μεταποιητικές δραστηριότητες οδηγούν την οικονομική ανάκαμψη. Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά μηνύματα, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης (περίπου 9% του ΑΕΠ έναντι 15% του μέσου ευρωπαϊκού όρου). Παρουσιάσαμε στον Υπουργό προτάσεις άμεσης υλοποίησης και απόδοσης που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ανάκαμψη της βιομηχανίας συνεπάγεται μείωση της ανεργίας με ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Η βιομηχανική αναγέννηση είναι δική μας ευθύνη”.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ