Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, φαίνεται ότι σιγά σιγά μπαίνουμε στο γνωστό Ελληνικό καλοκαίρι, χωρίς να αποκλείεται βέβαια να έρθουν πάλι οι γνωστές σε όλους μας μπόρες και καταιγίδες αστάθειας μετά από κάποιες ημέρες.
Αυτό εξάλλου θα φανεί από τα επόμενα “τρεξίματα” των προγνωστικών μοντέλων.
Προς το παρόν, θα περάσουμε τις επόμενες μέρες με σχετική ζέστη και με θερμοκρασίες κατά 2-3°C παραπάνω από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας για το 10 δεκαήμερο του Ιουλίου που βρισκόμαστε.
ΗΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε, οι θερμές αέριες μάζες από την βόρεια Αφρική θα έχουν την τάση να επισκεφτούν και την περιοχή μας και να ανεβάσουν τον υδράργυρο κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας. Βέβαια, δεν θα βιώσουμε τίποτα παραπάνω από μια ήπια θερμή εισβολή που έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα σταδιακά από σήμερα.
ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥΝ
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι περιοχές που θα επικρατεί περισσότερη ζέστη έως και την Παρασκευή, θα είναι κυρίως ευπαθή τμήματα στη ζέστη της κεντρικής Μακεδονίας αλλά ιδιαιτέρως της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου, των ανατολικότερων περιοχών των Δωδεκανήσων (κυρίως της Ρόδου) αλλά και της νότιας Κρήτης. Σε όλες αυτές τις περιοχές το θερμοκρασιακό “ταβάνι” θα είναι οι 36-37°C και πολύ τοπικά ίσως και οι 38°C.
Ποτέ δεν είναι σίγουρο, όμως θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα να ξεπεράσει κάποιος μετεωρολογικός σταθμός στην Ελλάδα τα επίπεδα των 37-38°C, εκτός και αν για λίγη ώρα, ο άνεμος δράσει ως καταβάτης, και ανέβει λίγο παραπάνω η θερμοκρασία από τα προβλεπόμενα επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί για παράδειγμα στη Μεσσαρά της Κρήτης ή στα ανατολικά της Ρόδου.
ΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ ΘΑ ΠΝΕΕΙ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟ
Λόγω της εξασθένησης του μελτεμιού (βοριάδες στο Αιγαίο) οι θερμοκρασίες θα βρεθούν σε αυτά τα επίπεδα, που επαναλαμβάνω είναι σχεδόν φυσιολογικά και δεν θα μας προβληματίσουν. Εκτός από τις περιοχές των Δωδεκανήσων όπου ο βορειοδυτικός άνεμος θα πνέει με εντάσεις έως και 6 μποφόρ (ίσως στα ανατολικά και νότια της Κρήτης ακόμη και 7 μποφόρ), στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές της χώρας οι εντάσεις των ανέμων δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Και επειδή τις βραδινές ώρες κατά βάση θα εξασθενούν, αυτός είναι και ο λόγος που στο κέντρο της Αθήνας συγκεκριμένα θα επικρατεί μια κάποια σχετική ζέστη ακόμη και τις βραδινές ώρες.
ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΡΚΑΣΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ :
ΤΡΙΤΗ : 35-36°C
ΤΕΤΑΡΤΗ : 36-37°C
ΠΕΜΠΤΗ : 36-37°C
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 35°C
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :
ΤΡΙΤΗ : 32°C
ΤΕΤΑΡΤΗ : 33°C
ΠΕΜΠΤΗ : 33°C
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 32°C
“ΓΡΙΦΟΣ” Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Μέχρι και την Παρασκευή θα επικρατήσει ζέστη για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και ειδικά για τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της. Όμως, αυτό που προκαλεί πάλι ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι από το προσεχές Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια, φαίνεται ότι κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα θα επιστρέψουν οι μπόρες και οι τοπικές καταιγίδες.