Από την περίοδο 2007-2008 είχαμε διατυπώσει τις αντιρρήσεις μας, στις πρώτες τότε σκέψεις για την κατασκευή ενός εργοστασίου αφαλάτωσης από τις πηγές του Αναβάλου. Είχαμε τονίσει ότι αυτό που χρειάζονταν οι δύο μεγάλοι δήμοι της Αργολίδας ήταν η καλύτερη αξιοποίηση, αλλά και προστασία των υδρευτικών πηγών της Λέρνης και της Αμυμώνης. Όμως, κάποιοι βιάζονταν να δώσουν σε μελετητικά γραφεία τη «δουλειά» για τη σύνταξη της μελέτης ενός αχρείαστου έργου. Ένα έργο που θα ήταν ακριβό, ενεργειακά κοστοβόρο, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, που όμως, με βεβαιότητα, θα έβαζε κάποιους ιδιώτες (μέσω ΣΔΙΤ) στη διαχείριση των υδάτινων πόρων που διαθέτει η περιοχή.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο κληθήκαμε να γνωμοδοτήσουμε επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Μελέτη εγκατάστασης νερού της πηγής Αγ. Γεώργιος Κιβερίου (Αναβάλου)». Το θέμα αναβλήθηκε την πρώτη φορά που ήρθε στο ΠεΣυ, για να αλλάξει ενδεχομένως η κρίση των υπηρεσιακών παραγόντων. Επανήλθε για συζήτηση στο ΠεΣυ με τη γνώμη της Υπηρεσίας ότι «Δε δυνάμεθα να γνωμοδοτήσουμε επί της διαβιβασθείσας ΜΠΕ διότι διαπιστώνονται σε αυτή ουσιώδεις ελλείψεις σε ότι αφορά το αντικείμενο αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας, όπως αυτές παρατίθενται στο σημείο 4 του παρόντος». Η αρνητική κρίση της Υπηρεσίας και τα πυρά που δέχθηκε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας η Περιφερειακή Αρχή για την ως άνω ΜΠΕ και για τη σκοπιμότητα του έργου, δεν ήταν αρκετά για να την οδηγήσει στην απόσυρση του θέματος. Αργά το βράδυ της 14 ης Ιουνίου 2017 αποφασίσθηκε, λόγω μη απαρτίας του ΠεΣυ αλλά και λόγω του περασμένου της ώρας, να συνεχισθεί η διαδικασία επί της ψηφοφορίας την 19 η Ιουνίου 2017. Στην συνεδρίαση αυτή, παραστάθηκε ενώπιον του ΠεΣυ ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών και ανέγνωσε ψήφισμα του ΔΣ με το οποίο εκφραζόταν η απόλυτη αντίθεσή του στο έργο.
Ωστόσο, τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την Περιφερειακή Αρχή. Το ΠεΣυ, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία με πολλές αντεγκλήσεις, προχώρησε στη γνωμοδότηση της ΜΠΕ για την εγκατάσταση εργοστασίου αφαλάτωσης του νερού της πηγής του Αναβάλου. Η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη, διότι, για ένα θέμα τόσο ζωτικής σημασίας για την Αργολίδα, ψηφίστηκε η ΜΠΕ μονάχα από 14 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 51 συμβούλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 31 συμβούλων της πλειοψηφίας.
Ψηφίστηκε για την Αργολίδα, με απόντα τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη και τους πέντε από τους έξι περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Πράγμα το οποίο δεν έχει ξαναγίνει σε ανάλογη διαδικασία του συλλογικού οργάνου. Δηλαδή, αποφασίστηκε από μία μικρή πλειοψηφία να διαχειριστούν κάποιοι τα νερά του Αναβάλου (μέσω του εργοστασίου αφαλάτωσης), και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, που τους αφορούσε το θέμα, απείχαν στο σύνολό τους. Πρόκειται για ένα πολιτικό σκάνδαλο και δεν μπορεί παρά να καταγγελθεί η στάση της Περιφερειακής Αρχής και των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας. Είναι πλέον φανερό ότι ένα τέτοιο έργο, εκτός από την έλλειψη αναγκαιότητας και αποτελεσματικότητας, δεν έχει ούτε τη νομιμοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Γιώργος Γαβρήλος
Αντιπρόεδρος ΠεΣυ Πελοποννήσου