Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΚλιματική αλλαγή: Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και η Αρχαία Ολυμπία θα...

Κλιματική αλλαγή: Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και η Αρχαία Ολυμπία θα κινδυνεύσουν άμεσα!

Αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Οργανισμού Έρευνας & Ανάλυσης «διαΝΕΟσις» σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, εξαιρετικά σημαντικό, πολύ καλά μελετημένο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Λεπτομερή μοντέλα προβλέπουν την εξέλιξή του στις επόμενες δεκαετίες με τρόπο αρκετά σαφή. Οι επιπτώσεις του όμως δεν είναι μόνο περιβαλλοντικές. Δεν περιορίζονται στην αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, ή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η έρευνα της «διαΝΕΟσις» αναδεικνύει πώς η κλιματική αλλαγή, όπως διαμορφώνεται και όπως εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, θα επηρεάσει την ανάπτυξη της χώρας σε διάφορους τομείς. Μια έρευνα που απαντά σε ερωτήματα για το πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή; Πόσο θα επιβαρυνθεί το αστικό περιβάλλον; Πόσο θα κινδυνεύσουν τα δάση και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς; Πώς θα επηρεαστεί η ακτογραμμή της χώρας; Ποιες θα είναι οι συνέπειες στη δημόσια υγεία;

Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτυπώνονται ήδη και στην Ελλάδα (σ.σ. φυσικά και στην Ηλεία), η διαΝΕΟσις ανέθεσε σε μια οκταμελή ομάδα επιστημόνων, με συντονιστή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Καρτάλη, την εκπόνηση μιας μελέτης, η οποία επιχειρεί να αποτυπώσει τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή -όπως διαμορφώνεται και όπως εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα μέσα του αιώνα- θα επηρεάσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας…

Επιπτώσεις στα παράλια και σε μνημεία που βρίσκονται στην Ηλεία…

Σύμφωνα με την έρευνα μέχρι τα μέσα του αιώνα (το διάστημα 2046-2065), η μέση θερμοκρασία στη χώρα μας θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,5 βαθμούς Κελσίου, η μείωση της βροχόπτωσης κατά περίπου 12% στο μέσο όρο (αλλά από 10 έως 30% για τους χειμερινούς και θερινούς μήνες αντίστοιχα και κυρίως στις νοτιότερες περιοχές), αύξηση του ελλείμματος υγρασίας (δηλαδή της διαφοράς σε mm μεταξύ της βροχόπτωσης και της εξάτμισης) και σταδιακή μετάβαση σε ξηρότερα εδάφη, αύξηση των θερμών ημερών καθώς και του αριθμού συνεχόμενων ξηρών ημερών…

Στις παραλίες της Ηλείας η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να ανέβει κατά περίπου 40 εκατοστά. Στις δυσοίωνες, γενικότερα, προβλέψεις συγκαταλέγονται και οι Επιπτώσεις στο φυσικό και αστικό περιβάλλον… όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο συγκεκριμένο κομμάτι, της έρευνας… «πολύ σημαντικά θα είναι και τα προβλήματα σε εκτεθειμένους στη φύση αρχαιολογικούς χώρους, και ειδικά σε αυτούς που βρίσκονται σε δασικές περιοχές ή σε τοποθεσίες με μεγάλη κλίση, που είναι ευάλωτες στη διάβρωση. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση της βροχόπτωσης θα κάνουν τις δασικές περιοχές της χώρας ξηρότερες και ως εκ τούτου πιο ευάλωτες σε δασικές πυρκαγιές. Από ό,τι φαίνεται, την 20ετία που μελετάμε συγκεκριμένοι προορισμοί προστατευόμενοι από την UNESCO όπως ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και η Αρχαία Ολυμπία θα κινδυνεύσουν άμεσα.

Η Ελλάδα είναι εντελώς απροετοίμαστη…

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν προκαλούν αισιοδοξία… το αντίθετο θα έλεγε κανείς, λαμβάνοντας υπόψιν του το γεγονός ότι «η χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή εντελώς απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει ακόμα και το πιο αισιόδοξο σενάριο. Χρειάζεται υποδομές, μια σειρά από προσαρμογές και εκπαίδευση του κρατικού μηχανισμού, αλλά χρειάζεται και κάτι άλλο, κάτι στο οποίο δίνει έμφαση το τελευταίο μέρος της έρευνας της διαΝΕΟσις: Να λάβει υπ’ όψιν την κλιματική αλλαγή στο παραγωγικό της μοντέλο με μακροχρόνιο σχεδιασμό. Αυτό δεν έχει γίνει έως τώρα»…

Ας ελπίσουμε, μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε, πως τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα… ειδάλλως…

Η έρευνα (που μπορεί να δει κάποιος στο www.dianeosis.org) καταλήγει σε μια σειρά από 26 γενικές και 16 ειδικές προτάσεις με τις επτά από τις πιο σημαντικές να είναι:

1) Τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα μέχρι το 2050

2) Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της χώρας ώστε να ενσωματώνεται η διάσταση της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα σχετικά προγράμματα και σχέδια.

3) Την προετοιμασία ειδικών σχεδίων για τους κλάδους που θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή (πρωτογενής τομέας, τουρισμός κ.λπ.) και τις περιοχές που θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή εντός της επόμενης πενταετίας.

4) Τη σύσταση μιας μορφής μητροπολιτικής διοίκησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένων σχεδίων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

5) Τη σταδιακή βελτίωση του κτιριακού περιβάλλοντος στις πόλεις, με προτεραιότητα στις θερμικά επιβαρυμένες περιοχές, που κατά κανόνα είναι και οι φτωχότερες.

6) Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να ενισχύονται εγχώριες παραγωγικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (αναβάθμιση λιμενικών υποδομών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ψυχρά δομικά υλικά κ.λπ).

7) Την προσαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας στις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται για τον πληθυσμό, τόσο από τις επιβαρυμένες θερμοκρασιακές συνθήκες, όσο και από τη διεύρυνση της ηλικιακής ομάδας άνω των 65 ετών.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως η έρευνα της διαΝΕΟσις περιγράφει ένα σενάριο που θεωρείται σε γενικές γραμμές μετριοπαθές, “ρεαλιστικό”, ίσως και αισιόδοξο.

 

 

 

Πηγή: patrisnews.com

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ